• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: V polsku jsem chutnal jen jedno mizerny perry.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Neochutnali jste na cestách něco zajímavého?

    Včera jsem se vrátil z tůry po Polsku. Mám pár lahví, tak jsem zvědavý. Zatím jsem obeznámen jen s cenami. Takže třeba Utopia cuder už nepovažuju za tak drahý. Zajímavá zkušenost.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ideál. Píšu do pošty.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Budu teď víkend v praze, tak pokud jsi z prahy, tak někde tam
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Kdy a kam si můžu dojet? :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: já klidně. Mám tu tak 40 litrů loňskýho, sám to nepiju a zapomínám to rozdávat :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Měl bych prosbu. Neposkytli byste 2-3 vzorky z vlastní produkce? Rád je zaplatím.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nezbyva, nez souhlasit.

    Prvni dva roky to bylo dost o zjistovani moznosti vlastnich zdroju (booskopske, antonovka, panenske, hornokrajske malinove, matcino, strymka + okrasne a neco malo lesnich semenacu) a toho, jak se chova sud jako primarni fermentacni nadoba. Loni jsem treba uz pred MLF i po ni michal kaly a chutove se to myslim projevilo pozitivne. Letos to na kalech nenecham lezet tak dlouho. K tomu bych rad mel vetsi kontrolu nad mostovanim, abych mel moznost lisovat az zacatkem zimy. Je to proces. Je fakt, ze mas pocertech naskok, tak naprosto rozumim tomu, ze se ti nektere dotazy a problemy mohou zdat takrka komicke.

    Kdyz se nekdo pta, jak dlouho delam cider, a odpovim, ze tri roky, a on uznale pokyvuje hlavou, odvetim, ze jsou to vlastne jen tri pokusy. Takze absolut beginner.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: dobrou směs musíš mít vždycky, zbytek je hygiena a rozumná teplota
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Ale chtěl bych kvasit nadivoko. Takže musím spíš vyřešit jabka.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Říkají. Ale pět třicetilitrových kbelíků nesířeného moštu si dovoluje říkat něco jiného. :) Zkoušel jsem loni poprvé. Letos zkusím jiného dodavatele kvasinek. Je možné, že byly vadné.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: chápu, nicméně jestli se nepletu, tak máš v knihovně jak Jolicoeura, tak Lee a oba tam různými podobami říkají totéž
    71B mi úplně v poho kvasej (jestli se tomu tak dá říct - do nesířenýho moštu nasypu nehydratovaný kvasinky, takže než se proberou a namnožej, udělá v moštu přítomná mikroflora svojí práci) v místnosti kde moštuju, kde je v zimě kolem 10 stupňů,
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Z tvé perspektivy úrovně vědomostí je to samozřejmě k ničemu. Mě to pomohlo se na začátku zorientovat ve skupinách jablek. Lépe vstřebávám informace vizuálně (profesionální deformace), takže jsem to ocenil jako jednoduchou a názornou "infografiku" vztahu acidity/tannins. Orientační poměry pro mě byly do začátku taky fajn.


    XCIDER: To je pravda. Bohužel na zahradě nám rostou spíš hořkokyselé nebo kyselé odrůdy. A tak je spíš kyselost potíž. Lalvin 71b, doporučované ke snížení obsahu kyseliny jablečné, odmítají kvasit ve sklepních podmínkách (15-10 stupnu). Co se taninů týká, zjistil jsem, že třeba malá okrasná jablíčka, sbíraná s prvními mrazíky, jsou poměrně obstojným zdrojem taninu. Takže letos se spíš zaměřím na získání sladkých jablek, zmenšení poměru doposud používaných hořkosladkých a vynechání kyselých. K tomu ještě přihodím pár kilo těch okrasných a uvidíme, jak se to projeví.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    všechno teda neudržovaný sady, poměrně suchej rok
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    XCIDER: ta je titrovatelna kyselina g/l, taniny taktez v g/l coz by sedelo i tvymu vyjadreni
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    DEIKSAC: jako jo, asi dava smysl, ze nejaky to trislo bude hlavne v odrudach s dlouhou skladovatelnosti...
    btw. co je TA? a ty hodnoty jsou mg/g ?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    XCIDER: tady jsou naše měření z roku 2016, neni to tak zlý. Naše odrůdy neobsahujou spousty trislovin, ale neni to uplna nula.
    odrůda, pH, TA, trisloviny
    (neurčená) Zimní reneta 3,3 8,3 1,3591
    Coxova reneta 3,4 8,6 0,3667
    Matčino 3,3 6,6 0,5467
    Malinové hornokrajské 3,5 5,6 0,7303
    Baumannova reneta 4 3 0,6347
    Vilémovo 3,3 6,5 0,5346
    Boikovo obrovské 3 10,1 1,0165
    Perry (ze semenáče) 3,6 14,5 1,3872
    Golden Delicious ND ND 0,6357
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    Ty taninovy odrudy se v CR stejne moc nevyskytujou, takze v ceskym provedeni se to da redukovat na "aby to nebylo mdly, vrzni tam tak tretinu kyselacu" :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Pomucka k cemu, kdyz ty odrudy nemam na zahrade?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Hezká pomůcka.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    takhle vypadá graf po půl roce. Oproti normálnímu cideru ze stejnýho moštu je kalnější, míň voní jablkama, trochu z toho leze pšenicovej banán a má to celkem hutnou weizenovou pěnu

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam