• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    Fáze 1: jabka a mošt Fáze 2: ??? Fáze 3: CIDER!
    rozbalit záhlaví
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: dobrou směs musíš mít vždycky, zbytek je hygiena a rozumná teplota
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Ale chtěl bych kvasit nadivoko. Takže musím spíš vyřešit jabka.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Říkají. Ale pět třicetilitrových kbelíků nesířeného moštu si dovoluje říkat něco jiného. :) Zkoušel jsem loni poprvé. Letos zkusím jiného dodavatele kvasinek. Je možné, že byly vadné.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: chápu, nicméně jestli se nepletu, tak máš v knihovně jak Jolicoeura, tak Lee a oba tam různými podobami říkají totéž
    71B mi úplně v poho kvasej (jestli se tomu tak dá říct - do nesířenýho moštu nasypu nehydratovaný kvasinky, takže než se proberou a namnožej, udělá v moštu přítomná mikroflora svojí práci) v místnosti kde moštuju, kde je v zimě kolem 10 stupňů,
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Z tvé perspektivy úrovně vědomostí je to samozřejmě k ničemu. Mě to pomohlo se na začátku zorientovat ve skupinách jablek. Lépe vstřebávám informace vizuálně (profesionální deformace), takže jsem to ocenil jako jednoduchou a názornou "infografiku" vztahu acidity/tannins. Orientační poměry pro mě byly do začátku taky fajn.


    XCIDER: To je pravda. Bohužel na zahradě nám rostou spíš hořkokyselé nebo kyselé odrůdy. A tak je spíš kyselost potíž. Lalvin 71b, doporučované ke snížení obsahu kyseliny jablečné, odmítají kvasit ve sklepních podmínkách (15-10 stupnu). Co se taninů týká, zjistil jsem, že třeba malá okrasná jablíčka, sbíraná s prvními mrazíky, jsou poměrně obstojným zdrojem taninu. Takže letos se spíš zaměřím na získání sladkých jablek, zmenšení poměru doposud používaných hořkosladkých a vynechání kyselých. K tomu ještě přihodím pár kilo těch okrasných a uvidíme, jak se to projeví.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    všechno teda neudržovaný sady, poměrně suchej rok
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    XCIDER: ta je titrovatelna kyselina g/l, taniny taktez v g/l coz by sedelo i tvymu vyjadreni
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    DEIKSAC: jako jo, asi dava smysl, ze nejaky to trislo bude hlavne v odrudach s dlouhou skladovatelnosti...
    btw. co je TA? a ty hodnoty jsou mg/g ?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    XCIDER: tady jsou naše měření z roku 2016, neni to tak zlý. Naše odrůdy neobsahujou spousty trislovin, ale neni to uplna nula.
    odrůda, pH, TA, trisloviny
    (neurčená) Zimní reneta 3,3 8,3 1,3591
    Coxova reneta 3,4 8,6 0,3667
    Matčino 3,3 6,6 0,5467
    Malinové hornokrajské 3,5 5,6 0,7303
    Baumannova reneta 4 3 0,6347
    Vilémovo 3,3 6,5 0,5346
    Boikovo obrovské 3 10,1 1,0165
    Perry (ze semenáče) 3,6 14,5 1,3872
    Golden Delicious ND ND 0,6357
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    Ty taninovy odrudy se v CR stejne moc nevyskytujou, takze v ceskym provedeni se to da redukovat na "aby to nebylo mdly, vrzni tam tak tretinu kyselacu" :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Pomucka k cemu, kdyz ty odrudy nemam na zahrade?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Hezká pomůcka.

    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    takhle vypadá graf po půl roce. Oproti normálnímu cideru ze stejnýho moštu je kalnější, míň voní jablkama, trochu z toho leze pšenicovej banán a má to celkem hutnou weizenovou pěnu

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Čtu si teď po večerech Jolicoeura, a jak jsem tady tuším předloni řešil kyselost cidru skoro 12, tak se tam zmiňuje o tom, že Boskoopské má okolo 12,5. A ten rok to byla odrůda, která v sudu tvořila cca. 3/4 objemu. Nic jiného se neurodilo. Jak prosté.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Je to jako jeden z těch "What Could Possibly Go Wrong?" příběhů. Počkáme si na zprávy z praxe. :)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    konec filtrovani se blizi :)
    :: OSEL.CZ :: - Podivuhodní BeerBoti urychlují vaření piva
    https://www.osel.cz/12848-podivuhodni-beerboti-urychluji-vareni-piva.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Hezká předělávka.

    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Jo prajzaci meli dobry souhlas
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Jako jo. Me celkem prekvapilo spektrum nevuni v prezentovanych vzorcich… od kysaneho zeli po dehet.

    Cider Talk hezky cistej, jak ve vuni, tak v chuti. Filtrace zrejme pomaha. Chvili jsem si povidal s Lukasem z Joyda o fermentaci mostu i s drti v kvervi. Pro me novinka. Vzorek byl dost zajimavy. Tezko rict, zda zrovna diky kvervi. Bavili me i kluci z Prvni Prajzske s jednodruhovkama. Zlate jablko, jak rikas. S Expat Cider velmi prijemna diskuse. S Klimentem mam problem dlouhodobe. V poslednich par letech se jim v chuti objevuje neco pro me neprijmne nakysleho, coz nemusim. Nicmene jim davam pokazde sanci. Ochutnal jsem i nejake maceraty s vinem, coz mi prislo jako fajn fuze.

    Neochutnal jsem vsechno od vsech. Vic probiotik by muj zazivaci trakt uz nedal.

    Pro me bylo zajimave sledovat, kolik lidi bere jablka jen jako komoditu, kdo tezi (mnohdy spis marketingove) ze “starych odrud” a kdo konkretni skladbu odrud skutecne resi. Ne, ze by to melo na vysledek vzdy pozitivni vliv. ,)
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    JAKOUBEK: ja jsem spis fanda, nez super odbornik. bylo to jiny, ale bylo to fajn. tolik druhu cideru, ze sem mozna ani vsechno neslo ochutnat, rozhodne velice zajimave. zaujal me tam ten pan, co ten cider dela v Normandii, to je toto: https://cidreriejara.com/wiki/Main_Page
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Zlate jablko ftw, kliment ustup z vrcholu, utopia nic moc. Ciderka prilis kysely a jeste si na tom zakladaj. Nacelnik dobry piti na leto. Bacha spousta divnejch chuti, ale berou to s nadhledem. Pak si nepamatuju jmeno, neco jako cidertime-cisty chuti diky filtraci - inspirujici. Ak vizovice pro me entej rok po sobe furt spatny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam