• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Ja to prave s ohledem na pozdejsi lisovani trham rucne a skladam do prepravek, tak to vydrzi v klidu. V malo prodysnejch pytlich se to zkazi
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    OHONEY: Letos je to fakt porod. Najezdil jsem tolik km, ze uhlikova stopa letosni varky bude stejna jako kdybych letel na Zeland. :/ Nakonec jsem musel 300 kg privezt z komercnich sadu, coz je nemily precedens. Doufam, ze se to pristi rok zas vrati do normalu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Nechavam vetsinou 14 dni. Pak mi to zacina plesnivet a ztraty jsou velke. Vyhledove bych rad delal ze zimnich odrud sbiranych az zacatkem listopadu, mel vlastni lis a mostoval treba az v prosinci nebo zacatkem ledna. Jabka by v klidu dozrala ve studene garazi jako v lednici a fermentace by koncila tesne pred kvetnovou malolaktikou. Casem to snad nejak vymyslim.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: A nemostujes moc brzo? Nech ty jabka par tydnu ulezet, dopremeni se zbytek skrobu na cukry, neco kyselin odrespiruje … Ja od sklizne drtim a lisuju dycky tak o mesic pozdeji.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    JAKOUBEK: bud rad zes neco nacesal :)
    tady u nas na stromech je po par jabkach.. tak to kompenzuji varenim jecnene na whisku
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: U nás je to vždycky bída. Velké staré stromy, u kterých se pořádně nedá dělat probírka. Standard je 10,5-11 Brix max. Letos bylo plodů málo, tak dostaly zřejmě vyšší porci živin. A pak to zmrvím kyselými semenáči. :) Bych si nafackoval.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Rok 18 mi daval 16 brix ale nemeril nsem hustomerem
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Me letos vychazi vsechno 7-8 g/l. Mereno tim setem z vinarskych potreb “kyselina reagenz”. Nemam cim redit. :) Ale z vinaru padaj ruzne figle. Evidentne je u nich zapas s kyselinami na dennim poradku. Doporucuji pripravek Neoanticid, ktery umi kompletne vysrazet za urcitych podminek jak kyselinu vinnou, tak kyselinu jablecnou. Odebere se kus mostu, ktery se pak bez kyselin sjednoti s tim neodkyselenym.

    Nicmene letos mam nejsladsi most, co jsem kdy mel. Denzitu 1060 jsem jeste nezazil.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Ale jako klidne to s tou kridou zkus a poreportuj.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: Prosimte tohle se dela tak, ze to smichas s necim sladkym s malym obsahem kyselin a ne pridavnim chemikalii. Vykvas to a pak si udelej vyslednej blend
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak vinaři mají ještě teorii o snižování kyselisti vína přemrznutím. Ale v rámci fb diskuse jsem se zatím nedostal ke konkrétnímu postupu. :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: To doufám. :) Zase jsem si trochu naběhl. Za tou velkou trpkostí byla schovaná i velká kyselost, kterou jsem po nakousnutí na jazyku neodhalil.

    Takže mám 90 litrů moštu s 12 gramy titrovatelných kyselin na litr. Takže konzervováno kyselinou jablečnou. :) Ani kvasinkám se v tom nechce fungovat. Mám tu druhý den tři litrové lahve s 71b ve třech různých moštech. Dvě už hezky jedou a v té s kyselým moštem se to zatím moc nehýbe.

    Zrovna nastudovávám odkyselování moštu uhličitanem vápenatým. :/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    To ze je neco doporuceno neznamena, ze je to jediny mozny teplotni rozmezi
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: 14-16 je uplne okej, jen to poradne rozkvas
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: kolik to má cukru?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jak jsem tu řešil ten fuckup s 71b, tak jsem si četl dokumentaci a mají doporučenou teplotu kvašení 22-28 stupňů. Abych začal vytápět sklep nebo nahřívat demižony. V těch 14-16 stupních, co tam máme, jsem jinak bez šance.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak semenáčky z “předkrušnohoří” nadrceny, po 12. hodinách přidány k dalším jablkům a vymoštovány. Jsem zvědavý, co s barvou provede fermentace. Mošt zatím chutná jako rybízová šťáva. Dost trpký a bohužel i relativně kyselý. Zkusím opět kvasinky 71b. Třeba to letos daj.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Už máme povidla. :) Jinak je to trochu i o lisu. Zkoušel jsem hodit kbelík s jabkama do hydrolisu a šlo to dost v pohodě. I mošt byl čistý. Naši zahrádkáři s plachetkou se stejnou směsí pohořeli. Plachta se zalepila, nafoukla a za 15 minut vytekly místo 10 jen 4 litry.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: a nešlo by to naředit jablkama, nechat to kvasit v nějakejch menších nádobách a pak tomu dát intenzivní cold crash? Bylo by z toho hromada kalu, ale třeba by to tomu dalo něco do chuti
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak nakonec padaná jablka Idared 3 Kč/kg. Za pokus to stojí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam