• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NABUKHADNEZARCidre, cider, sidra, sagardo - jabko jako víno
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: To doufám. :) Zase jsem si trochu naběhl. Za tou velkou trpkostí byla schovaná i velká kyselost, kterou jsem po nakousnutí na jazyku neodhalil.

    Takže mám 90 litrů moštu s 12 gramy titrovatelných kyselin na litr. Takže konzervováno kyselinou jablečnou. :) Ani kvasinkám se v tom nechce fungovat. Mám tu druhý den tři litrové lahve s 71b ve třech různých moštech. Dvě už hezky jedou a v té s kyselým moštem se to zatím moc nehýbe.

    Zrovna nastudovávám odkyselování moštu uhličitanem vápenatým. :/
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    To ze je neco doporuceno neznamena, ze je to jediny mozny teplotni rozmezi
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: 14-16 je uplne okej, jen to poradne rozkvas
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: kolik to má cukru?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jak jsem tu řešil ten fuckup s 71b, tak jsem si četl dokumentaci a mají doporučenou teplotu kvašení 22-28 stupňů. Abych začal vytápět sklep nebo nahřívat demižony. V těch 14-16 stupních, co tam máme, jsem jinak bez šance.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak semenáčky z “předkrušnohoří” nadrceny, po 12. hodinách přidány k dalším jablkům a vymoštovány. Jsem zvědavý, co s barvou provede fermentace. Mošt zatím chutná jako rybízová šťáva. Dost trpký a bohužel i relativně kyselý. Zkusím opět kvasinky 71b. Třeba to letos daj.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Už máme povidla. :) Jinak je to trochu i o lisu. Zkoušel jsem hodit kbelík s jabkama do hydrolisu a šlo to dost v pohodě. I mošt byl čistý. Naši zahrádkáři s plachetkou se stejnou směsí pohořeli. Plachta se zalepila, nafoukla a za 15 minut vytekly místo 10 jen 4 litry.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: a nešlo by to naředit jablkama, nechat to kvasit v nějakejch menších nádobách a pak tomu dát intenzivní cold crash? Bylo by z toho hromada kalu, ale třeba by to tomu dalo něco do chuti
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak nakonec padaná jablka Idared 3 Kč/kg. Za pokus to stojí.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    No a nebo vylep na obecni nastenku ceduli vykup oadanych jablek za 3/kilo a nebudes vedet co s nima :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: popravdě si nejsem jistej, jestli řikal starý odrůdy, nebo starý stromy
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak to je dobrá cena, to asi stojí za pokus. Nebo neuhejbej do bříství, popojeď do kounic, kup si slad a uvař pivo, když nejsou jablka :))
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: http://bristvi.cz/produkt/jablka-bohemie-rubin/ Koukal jsem, že se dají sehnat od devíti kaček. To bych asi i risknul.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: To chgpt neumi :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: Mohl prostě přiznat, že neví. Ale je fakt, že vhodnost odrůdy je od určitého bodu subjektivní. Musím to zkusit a uvidíme.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JAKOUBEK: No z jakejch zdroju by asi tak moh cerpat. Nejaky relevantni data maj asi Holovousy, ale nevidim nic publikovany a neco lze najit v diplomkach mendlovky
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DEIKSAC: jj. Z těch novějších starších mě napadl Spartan. Našel jsem ještě Lord Lambourne u pana Schwarze ve Vranově. Když bude čas, zkusím se tam mrknout. Plán byl, sehnat sladká, nekyselá, jablka, která mi udělají základ a která pak doplním těmi trpkými semenáči.

    Jinak jsem si hezky popovídal s chat GPT. :) Dostal jsem tipy na pro cider vhodné české odrůdy jako: Czech Medailon, Rozelaar, Vranjská, Czech Jeromínka, Czech Rubinette nebo Stribrna Bittersweet. Jestli takhle tahá za fusekli lidi i v jiných oborech, tak to se máme ještě na co těšit.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: No jasne, ale to plati i pro stary odrudy - tady se proste slechtilo na jabka k jidlu a ne na jabka do kvasu. Kdyz odkvasis cukr, tak ti na chut zbejvaj taniny (kterejch muzes ocekavat vic na starem podvyzivenem stromu s malymi jablky), kyseliny a par dalsich sloucenin, jejichz pomery a typy odvisi v male mire od odrudy (a tam jeste hraje roli stanoviste - tataz odruda bude produkovat dosti odlisny plody v nizinach vs treba v 650 mnm) a ve vetsi nire od kvasne kultury a podminek kvaseni (teplota, ziviny). Kazdopadne zimni jabka lepsi nez podzimni (pac muzes kvasit pomalu za nizsich teplot).
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DEIKSAC: nevim, mluvil hlavně o chuti. Že cukr překvasí a zbyde jen voda s alkoholem
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    X_RATED_IDIOT: Nejde ani tak o stary odrudy, jako o agrotechniku, stihly vretena v tuchorazi atp budou mit hodne dusiku, ergo budou rychle kvasit. Excelentni cider z toho nebude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam