• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jinak naše obec je poddolovaná a se spodní vodou je to tu takové mírně řečeno divné. už se netěží, takže pomalu asi nastupuje ale evidentně dost lokálně, sousedi bezprostředně okolo mají studny, ale prázdné, když se těžilo, tak vodu měli. kamarád o ulici nade mnou, takže asi o 2m výš pozemek má vodu v 6m. musím si na to každopádně pozvat člověka, co mě řekne jo nebo ne. ale už ted se spíš kloním k deštovce, protože máme fakt velkou plochu střechy a jak sem psal, teče k nám eště půl střechy od souseda, takže když půl hodiny vydatně lije tak nejaký ten kubík seberu. nicméně pak zůstává ten oser s nedořešeným okruhem do koupelny, ale s tím už se nejak poperu
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DOKKTOR: jo, přesně tenhle obrázek znám :)
    Pravda, na pískáš jsem zapomněl.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZATAMOKO: ono se to normálně vyrábí hotové a taky se to prodává, takže to asi funguje

    hledej filtrace deštové vody. za to bych dal eště nejaký jemný pískový, kerý pobere to, co ta sítka pustí
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI:
    DOKKTOR:
    Ja mam v planu naprosto oddeleny okruhy. Nejaky vypousteni, prepousteni, to je doslova o tekutej pruser. Mycka, pracka a zachod budou mit kohout navic.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: ty filtry myslíš s reverzní osmozou? Ale tam nevím jak s čištěním.
    Kamarád má nějaký trojkombo, stálo to kolem 10k. Ale musí se to měnit.

    ad UVC: co akvaristický udělátka? viz třeba https://www.akva-exo.cz/chovatelske-potreby/akvaristika/uv-lampy/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jj, jasný, on tě nikdo nenutí, dokud tě nekdo nenapráská úřadům :)
    Já jsem na samotě u lesa, sousedi 0, takže mám v tomhle výhodu.
    Ale když vrt, tak určitě širší.
    Nad 30 metrů se to řeší tak, že se přizná 29, taková je relativně běžná praxe.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jinak já mám IBC kontejner do kterého mám svedenu ze střechy KG trubku a do ní jsem natáhnul "3 záclony" do série jako filtraci. Na užitkovou vodu do celkem stačí. Druhou filtraci bych dal klasicky sací koš před vodárnu a za ní dělaj nějaký italové do 1" redukce které se dají osadit 3ma různě hustejma sejtkama. Bohužel netuším jak se to jmenuje byla to součást něčeho jiného, ale prodávalo se ti i samostatně. Bylo super že se to dalo dobře čistit a kontrolovat.
    Po mechanické stránce je myslím tohle Až Až.
    Pak případně ta UV, je to sice dokonalý, ale drahý (cca 8-10k Kč a každý rok výměna trubice asi za 2k Kč)
    Pitné to ale díky tomu, že je to deštovka nebude nikdy :-(

    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jinej kraj jinej mrav. Nepsal jsem že potřebuju geodeta, ale geometrické zaměření pro SU, jinak by mi SU nedal požehnání. U mě šlo o rekolaudaci povolení nepovolené studny.


    ZATAMOKO:
    S tím zkušebním vrtem souhlasím, je jen pro čerpací zkoušku. Ale pokud tam ta voda bude nikdo tě nenutí to rozšířit. Prostě a jednoduše tady v okolí jsou i nedávno vrtané studny 30m za tuhle cenu, neříkám že bych do toho šel, jen že je ta možnost, pokud někdo řeší prachy.

    Problém je spíš to čerpadlo. Rozumný stojí desítku (hlavně do tohodle průměru. Sice tu v okolí slyšim často Malyše za 12 stovek, ale ten to tu dlouho nevydrží a navíc má velkou pravděpodobnost že se tam někde sekne.

    Udělat použitelnej rezervovar. Kterej by mi byl tohle léto stejně na nic i kdyby měl 10m3, protože nepršelo, nevyjde o nic levněji.

    Věřim že někomu bude stačit i mnohem méně metrů


    Pokud má někdo zasypanou kopanou proč ne, já tu mám jen skálu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: jo, ve vyhlášce je geodeticky zaměřit = tj. nahlásit souřadnice, nikoli zaměřit geodetem :D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    mimochodem ty exoty z jihlavy za 800 jsem tu mel taky. rozvorali pul zahrady. vyhodili 3sloupky od plotu, vyvrtali 25m a odjeli od toho. doted mi nezvedli telefon (ne, ze bych to jeste zkousel)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: zase polovicata informace. martina a zatomoko maji pravdu a ja to resil tohle leto. momentalne cekam na chko a 40m studna zatim vysla na 65 bez cerpadla, hadice, skruzi atd. a geodeta nepotrebujes nutne. merili jsme to s projektantem pasmem.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jinak v režimu využívání dešťovky a vody z nádrže jedeme skoro 4 měsíce a pohoda.
    Přes léto se navíc chodím denně koupat do rybníka a mám pocit větší čistoty, než po sprše v Praze :)
    Voda je tu čistá (nádrž je průtočná).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: ten "zkušební" vrt je to do doby, než to napojíš na barák, pak je to vrt na pitnou vodu. Teď jsem to řešil. Můžu vám se hodit aktuální nacenění.

    Nakonec jsem se rozhodl vrt odložit z důvodů:
    - když se něco podělá (el., čerpadlo, pohyb podloží), tak vodu z vrtu nevytáhnu
    - cena
    - mám mělkou studnu, zřejmě zasypanou (sudety...) nebo zanesenou (40 let ji nikdo nečistil), tak jsem si řek, že ji zkusim prohloubit a uvidíme
    - ve městě pár km je pramen se super vodou, takže si pro pitnou jezdíme tam

    Nedostatek vody mě tedy dovedl k využívání dešťovky a vody z nádrže, co mám pod chalupou.
    Docela by mě zajímalo, jaké má DOKKTOR vybrané filtry.
    Uvažuju o kaskádě:
    - filtrační sud
    - usazovací sud
    - IBC rezervoáry (od jedlého oleje, vyčištěný NaOH a saponátem) napojený na vodárnu

    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: za 800 je zkušební 100mm vrt na kterej nepotřebuješ povolení, není to ideální ale lepší než rezervoar. 150mm vrt paženej až dolu je v poho ten je od 1250Kč (praha-západ, cca rok dozadu), pokud tam je voda v dostatečném množství můžeš si vyběhat vše ostatní to nic nestojí jen geometrák pro SU. Hydrogelogoga budeš potřebovat před tim, tak jako tak
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: projekt a hydrogeologie jsou potřeba i na 3 m ručně kopanou. Prostě každou studnu mladší než z roku 1955. Výjimka jsou působnosti úřadů, na kterých sedí trubka, která neví, že to má chtít.
    (Slušný hydrogeolog si řekne 2-3 tisíce + cesta - a dostaví se na pozemek osobně, projektant 2-4 tisíce, víc je moc.)

    Studna jsou náklady, v případě pitné vody vždy s nejistým výsledkem. Je potřeba si to spočítat a zvážit, zda nemám jiné dostatečné zdroje vody zdarma (střechy, potok) a zda tu studnu chci.

    Co se týká hloubky. Zkušený hydrogeolog by měl odhadnout rozmezí, kde bude voda. Můžeš vybrat vrtáky, kteří mají svého hydrogeologa a uzavřít s nima smlouvu, že jsou zodpodvědní za výsledek. Tedy pokud řeknou 20-25 m, platíš 25 m i kdyby vrtali do 50 m. A kdyby vodu na jednou místě nenašli, vrtání na něm neplatíš.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: realita: vrt pod litr jsou nejaky trdla makovy s trojnozkou. nikdo ti neda zaruku na podlozi. ani hydrogeolog. prijde tonda s proutkem, rekne "tady" a musis mu verit. dal do 30m projekt (dalsi prachy), hydrogeologie (dalsi prachy), nad 30m banskej urad (dalsi prachy) a schvalovacky chko, banskej urad, stavebni urad, vodopravni urad + dalsi prachy na poplatkach. to jen aby si nemyslel, zaplati metr krat castka a hotovo. nemluvim samo o rozborech, cerpadlu atd...s tim, ze nezavadnost vody ti nikdo negarantuje. je to peknej oser.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: koukni jak hlubokou maj studu v sousedství, vrt tak drahej není, od cca 800Kč/m 100mm aběznej 150mm asi 1250Kč. Ale budeš mít pitnou vodu což ta deštovka nikdy nebude

    Tu vodorovnou Izolaci alespoň metr od základu s nějakym rozumnym sklonem aby spolehlivě odtékala voda dál. Vysušíš okolí stavby a pod tím bude suchá relativně izolující zemina. Izoterma pak nebude tak ostře zasahovat místě založení stavby
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: do jaké úrovně tu vodorovnou? patka vypadá pravděpodobně tak, že všude nejaký (nevim jak hluboký) betonový základ, v tom prostředním segmentu asi dva metry pod zem je sklep.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    to je mě jasné a ony se do sebe ani nedostanou. nicméně zdůrazňuju, že je to pořád v hypotetické rovině, pořád nevim jestli budu dělat studnu nebo rezerovár
    situace: neprší, neni voda v rezerováru, jedu z řádu - naprší - 1. zavřu vstup z řádu 2. pustím vodu z rezerováru - tady se ty vody nepotkají - dojde voda v rezervoáru, ok, zavřu vstup z rezervoáru a pustím vstup z řádu - tady se potkají - ale imho!!! pokud hned pudu, pustím pračku, myčku a z každého kohoutku to nechám minutu téct, tak se okamžitě zbavím deštovky, co stála v trubkách a jedu už zas čistou řádovou. pokud bude studna/vrt v kerém bude dlouhodobě dostatek vody, tak nemusím ani nic přepínat, na pitnou mám pořád jeden kohoutek v dřezu, kerý jede pořád z řádu. nicméně je fakt, že pračce ta studnová obecně asi moc svědčit nebude
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Jestli je to významný rozdíl, záleží jak vypadá založení paty domu. A jaký to pro tebe představuje TM. Doporučuju to určitě a dokonce bych dál jednu desku XPS na zeď a jednu vodorovně se zeminou do vyspádovaného pískového lože a na to bych dal nopovou folii kterou bych zasypal. Při stejném množství materiálu to bude mít mnohem lepší výsledek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam