• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jo já myslel že ji chceš použít právě naopak, demineralizace mi je jasná, ale jak je přidat do dešťovky netušim
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    těch 29 metrů je jasnejch. Ale ručí za to ten co to vrtá a ten s im musí souhlasit. Kdyby někomu z úřadu drblo a šel tam poslat sondu, tak za to ručí on.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: UVčko bych dal taky asi spíš do nádrže, aby tam ta voda nehnila. enom vymyslet, aby to prosvítilo celý objem, pak to stačí zapnout na pár minut denně.
    CUKI: když víš, co chceš řešit, tak se to dá dycky vyřešit ;) hned mě napadl nejaký předsazený sud s klapkou na plováku, když se naplní tak už to teče do nádrže.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: reverzni osmoza je demineralizace. V labu to mame pro vodu na pokusy. Jsou i domaci systemy.
    Ale je to myslim zbytečný do domácnosti, pač pak zas musíš některé minerály vrátit nebo jinak do sebe dostat.

    Já se chci dostat do stavu, kdy budu mít ve studni 50-100 cm sloupec relativně stabilně, el. čerpadlo do rezervoárku v domě (cca 100l) pro kuchyň a umyvadlo. Jako backup klasickou mechaniku.

    Tři roky jsem tu vodu ze studny bral kýblem na provazu a taky to šlo :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: taky mám optimalizovano
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: No spočítej si kolik spotřebuješ vody a jak dlouho neprší, navíc ta cihlová střecha není na vodu úplně ideální. Taky je dobrý aby když je slejvák nebo prší po dlouhý době, ta voda šla nejdřív někam pryč, aby se ta střecha umyla (pokud jsi v obci). Což nevím jak vyřešit
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jasný. I tak je dobré myslet na různé optimalizace ala 29 metrů apod. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Popravdě o reverzní osmoze jsem slyšel ale moc netuším co to je. Nevím proč ale nějak jsem si to zařadil automaticky do kategorie magnetický odstraňovač vodního kamene. To když někde vidim, tak se směju.

    ty aq udělátka jsou levnější, ale bojim se že by ti ten výkon nestačil. Spíš mě napadlo strčit nějaký úvéčko přímo do toho IBC a jednou za čas zapnout. Otázka je jestli by to fungovalo na takovou vzdálenost. Prostě nechci aby to bylo zapojený furt.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tohle spíš na to aby ti ta voda v sudu na zalevani nehnila...

    Těch stupňů je potřeba udělat více, protože se to rychle usadí a a to přes to sejtko stejně projde, proto mám ty sejtka 3. Pískovej filtr je docela dobrej, ale ne jako svod z okapu. Ideální je když máš jednu primární nádrž a z té molalu odtejká voda do sekundární, mezi kterejma je ten filt. Když přijde přívalovej déšť tak by to nepobral
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Já to myslel spíše zhlediska nenajdeš vodu nic nehlásíš, najdeš tak ti nakonec povolej i ten zkušební vrt, jim do toho nic neni, jen to nemá tu životnost a vydatnost
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jinak naše obec je poddolovaná a se spodní vodou je to tu takové mírně řečeno divné. už se netěží, takže pomalu asi nastupuje ale evidentně dost lokálně, sousedi bezprostředně okolo mají studny, ale prázdné, když se těžilo, tak vodu měli. kamarád o ulici nade mnou, takže asi o 2m výš pozemek má vodu v 6m. musím si na to každopádně pozvat člověka, co mě řekne jo nebo ne. ale už ted se spíš kloním k deštovce, protože máme fakt velkou plochu střechy a jak sem psal, teče k nám eště půl střechy od souseda, takže když půl hodiny vydatně lije tak nejaký ten kubík seberu. nicméně pak zůstává ten oser s nedořešeným okruhem do koupelny, ale s tím už se nejak poperu
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DOKKTOR: jo, přesně tenhle obrázek znám :)
    Pravda, na pískáš jsem zapomněl.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ZATAMOKO: ono se to normálně vyrábí hotové a taky se to prodává, takže to asi funguje

    hledej filtrace deštové vody. za to bych dal eště nejaký jemný pískový, kerý pobere to, co ta sítka pustí
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI:
    DOKKTOR:
    Ja mam v planu naprosto oddeleny okruhy. Nejaky vypousteni, prepousteni, to je doslova o tekutej pruser. Mycka, pracka a zachod budou mit kohout navic.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: ty filtry myslíš s reverzní osmozou? Ale tam nevím jak s čištěním.
    Kamarád má nějaký trojkombo, stálo to kolem 10k. Ale musí se to měnit.

    ad UVC: co akvaristický udělátka? viz třeba https://www.akva-exo.cz/chovatelske-potreby/akvaristika/uv-lampy/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: jj, jasný, on tě nikdo nenutí, dokud tě nekdo nenapráská úřadům :)
    Já jsem na samotě u lesa, sousedi 0, takže mám v tomhle výhodu.
    Ale když vrt, tak určitě širší.
    Nad 30 metrů se to řeší tak, že se přizná 29, taková je relativně běžná praxe.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jinak já mám IBC kontejner do kterého mám svedenu ze střechy KG trubku a do ní jsem natáhnul "3 záclony" do série jako filtraci. Na užitkovou vodu do celkem stačí. Druhou filtraci bych dal klasicky sací koš před vodárnu a za ní dělaj nějaký italové do 1" redukce které se dají osadit 3ma různě hustejma sejtkama. Bohužel netuším jak se to jmenuje byla to součást něčeho jiného, ale prodávalo se ti i samostatně. Bylo super že se to dalo dobře čistit a kontrolovat.
    Po mechanické stránce je myslím tohle Až Až.
    Pak případně ta UV, je to sice dokonalý, ale drahý (cca 8-10k Kč a každý rok výměna trubice asi za 2k Kč)
    Pitné to ale díky tomu, že je to deštovka nebude nikdy :-(

    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Jinej kraj jinej mrav. Nepsal jsem že potřebuju geodeta, ale geometrické zaměření pro SU, jinak by mi SU nedal požehnání. U mě šlo o rekolaudaci povolení nepovolené studny.


    ZATAMOKO:
    S tím zkušebním vrtem souhlasím, je jen pro čerpací zkoušku. Ale pokud tam ta voda bude nikdo tě nenutí to rozšířit. Prostě a jednoduše tady v okolí jsou i nedávno vrtané studny 30m za tuhle cenu, neříkám že bych do toho šel, jen že je ta možnost, pokud někdo řeší prachy.

    Problém je spíš to čerpadlo. Rozumný stojí desítku (hlavně do tohodle průměru. Sice tu v okolí slyšim často Malyše za 12 stovek, ale ten to tu dlouho nevydrží a navíc má velkou pravděpodobnost že se tam někde sekne.

    Udělat použitelnej rezervovar. Kterej by mi byl tohle léto stejně na nic i kdyby měl 10m3, protože nepršelo, nevyjde o nic levněji.

    Věřim že někomu bude stačit i mnohem méně metrů


    Pokud má někdo zasypanou kopanou proč ne, já tu mám jen skálu
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: jo, ve vyhlášce je geodeticky zaměřit = tj. nahlásit souřadnice, nikoli zaměřit geodetem :D
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    mimochodem ty exoty z jihlavy za 800 jsem tu mel taky. rozvorali pul zahrady. vyhodili 3sloupky od plotu, vyvrtali 25m a odjeli od toho. doted mi nezvedli telefon (ne, ze bych to jeste zkousel)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam