• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jo, tam to bylo úplně přesný - jedná se o náhorní oblast Kokořínska. Celé je tvořeno pískovcovými skalami (moc puklin), vršek zakrytý sprašemi. Voda, která naprší nahoře, protoče dolů na dno údolí a míří do kolektoru říčky Pšovky nebo Liběchovky. Když se koukneš na turistickou mapu a odečteš výšku mezi pozemkem a dnem údolí (nejbližším potokem), máš hloubku studny, přibližně. A to bývá i těch 100 m. Výjmečně jsou někde svahové prameny, ne vždy jsou dost vydatné.

    Zákazník je majitel zahradnictví a voda se mu vyplatí i v tomto případě.
    V minulosti se v této oblasti budovaly nebeské nádrže - kamané utěsněné jímky, do kterých sváděli vodu ze všech střech a odtud ji brali. V době sucha vozili vodu v sudech povozem celé kilometry. (Krásná nádrž je třeba v obci Horní Vidim).

    Od posudku můžeš očekávat popis lokality, doporučení pro typ, hloubku a výstroj studny, přibližný výpočet vydatnosti. Nejpřesnější je obejít sousedy, změřit jim hladinu vody ve studních (to dělám) a pokud je to dobrý soused, tak se domluvit na čerpací zkoušce. Posudek vyjde na 2500 Kč. V okrese Mělník na 2000 Kč, s jinou zakázkou taky 2000 Kč. Ovšem mimo svoje okolí dělá člověk spíš nerad, protože zkušenosti s krajinou a vodou jsou extra důležitá položka práce. Pokud někomu jedu dělat radon a geologii do okresu Rokycany, tak tam tu studnu slíbím taky, ale už mi sepisuje otec, který je o 30 let zkušenější.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: nejsem si uplne jistej, jestli na to mam koule a hlavne nevim, kde bych sehnal tu vybusninu. Soused mi vypravel, jak postupovali a snad se mi ani nechce verit, ze to tak nekdo mohl tenkrat delat :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: to že je to ve skále je výhoda, protože je to pevné, jak bych skusil samodomo hloubit
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: to bych samozrejme rad, ale pod zemi mame tusim cca 3 skruze a pak je to ve skale. Byl u nas i typek, co vrta, ale pry nenavrta a delat vedle vrtanou urcite nechci, protoze to si radsi budu platit cisternu..
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: a nestálo by za to když je kopaná ji ještě trochu prohloubit?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: jeste abych byl uplne korektni, tak musim doplnit, ze s vodou mame problem od doby, kdy jsem ji vytahl, protoze jsem nechal na zahrade zaplou hadici, ze ktere na slunicku upadla koncovka. Muze to mit nejakou spojitost?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    My mame prave s vodou docela prekerku. Mame kopanou 18 m a jsme hrozne zavisli na tom, jak prsi. Soused tvrdi, ze tenkrat v devadesatych ji u nas delali nejaci amateri, takze se tam typek pridusil a proto zkoncili v 18 m. Soused tam mel tenkrat znamyho, ktery delal geo prace pri stavbe D1 a tvrdil, ze u nas je ta hladina spodni vody ve 20 m, takze si bohuzel musime tak 3 x rocne objednat cisternu. Kazdopadne jsem rad, ze se tam voda drzi. Sousedum privezli jednu cisternu a vodal byla pryc do 20 minut..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: aha a co tedy vyznělo pro toho tvého zákazníka z tvého posudku před tim než začal kopat?
    že najde ve 110m vodu to asi ne, že? Co můžu od toho posudku očekávat? jakou má úspěšnost? a na kolik cca příjde?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ne, jen hydrogeologické posudky. A radon.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: ty děláš studny?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: 110 m je teda peklo. To jsem netusil, ze je vubec mozny..
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: Hele já bych řekl, že každá metoda má svoje, proutkař cítí lépe proudění, ale nedokáže určit co to je a kde to přesně je, jen kde je pro něj nejsilněší energie.
    Hydrogeolog pomocí ultrazvuku, dokáže zase najít dutiny (respektive změnu materiálu) i 100m hluboko, ale nikdy ti neřekne jestli v té dutině je voda, nebo jestli ti ta voda tou dutinou neodteče ještě dál.
    Ultrazvukem jsme měřili při hledání nových cest v jeskyních, tak si tak dokážu představit jak to bude fungovat u vody.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: mám zákazníka se 120 m hlubokou studnou, vodu má ve 110 m. Ale jemu se to i tak vyplatilo, i když vrtal v době, kdy byl metr za 2tis.

    Takže odpověď je rozhodně ne. Někde je voda ve 3 m aněkde není ve 100 m a někde vůbec.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: a nemuze to byt tim, ze kdyz clovek vyvrta 30 m, tak tam ta voda bude "skoro" vzdy? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Kdyz resite to UVckovy cisteni vody, co takhle to dezinfikovat ozonem?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: a to proutkaření není úplně blbý. Proutkaři mají vcelku slušnou úspěšnost, trochu vyšší než odborný odhad hydrogeologa. Pokud hydrogeolog umí s proutky (a to by měl), zvyšuje se šance slušně :D
    Na dolech se používají třeba na vyhledání ztraceného potrubí apod.

    (Připovrchová voda, meliorace, potrubí apod. mi docela jdou, na hlubší musím ještě cvičit.)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAR_TINA: to on rekne, to ja nerekl, ze ne. ale neruci za to :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: to byli neuvěřitelní studnaři, asi si příliš šetřil.
    Jestli bude voda v 10 nebo v 50 ti dobrý hydrogeolog řekne. Takto hrubý odhad i podle mapy. ;)
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Jasne co nejmene starosti a nakladu, mam na to stejnej pohled a k tomu prace vsude kam se podivam. Jezirko mam taky v planu, vodni plocha je fajn, reservoar je to taky prima, cisticka je to jeste lepsi. Dokonce sem nekde narazil ze v Anglii maj za koupacim jkezirkem piskovou foiltraci a maj rozbor na pitnou vodu..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: mechanickou filtrací se nezbavíš breberek, to už by musel bejt uhlíkovej fitr, kterej taky musíš vyměňovat. chci něco co nejvíc bezúdržbovýho. Ideálně bych to chtěl čistit nějakou vedetací. Jezírko kde se svinsto usadí a breberky zužitkuje nějaká rostlina. Ale asi SCI-FI. Mam zálusk na jeden pozemek kde je na hranici mého případného pozemku potůček, problém je ze nad tím jsou stavby ktreré tu vodu znečištují. Kdybych vyřešil jak ji vyčistit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam