• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MAR_TINA: Pro kolaudaci to ale musí mít navržené jako těsné..a přepad je potřeba udělat z hladiny, aby sedimenty zůstávaly v septiku.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: říkat bych to neměl, ale na vsi, kde není kanalizace, stejně všechna odpadní voda teče do strouhy a pak se chytá někde na toku do odkalovací nádrže (rybníka). Takže většina septiků má přepad, který je vyvedený třeba s dešťovou vodou do této strouhy. Ta odkalovací nádrž v podstatě funguje jako vyhnívací a dlouhý potok má funkci čistící na bázi kořenové čistírny. Přepad nesmí být při koladaci hotový. Celé je to kvůli tomu, že vyvážení septiku stojí prachy a musí se dělat jednou za čas v závislosti na jeho velikosti. Obvykle to vyváží jezedové, kteří to beztak frknou někam na pole, takže je to nula od nuly, co se týče životního prostředí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: výhoda propouštění je v okamžiku, kdy očekáváš spíš nadbytek vody a máš ne příliš dobré podmínky na vsakování přebytku. Kus vody ti ubyde propouštěním jímky, kus vypotřebuješ a do přepadu a trativodu půjde minimum.

    Ale je to dost diskutabilní, mně přijde, že je jedno, jestli nadlimitní množství vsáknu pod nádrží nebo v trativodu za ní.

    U velmi špatně propustných prostředí se místo nádrže dají skruže rovnou na očištěné podloží a využívá se vsak celou základnou a odpar a odběr a možná se té vody zbavíš.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    KOOTCHA: Variantu půjčit si systémový bednění, zalít si to sám z mixu jsi neuvažoval? Nebo to chceš vysloveně na klíč. Vodotěsný beton namíchají v betonárce a pak bys to vibrátorem hutnil při zalévání. Spára se těsní takhle:
    Těsnící prvky do konstrukcí z vodostavebního betonu - např. tzv. bílé vany - Těsnící prvky pro dilatační a pracovní spáry
    http://www.kornbrno.cz/tesnici-prvky-pro-dilatacni-a-pracovni-spary/trojhranna-lista-plast-15
    nebo to jde i udělat pomocí plechu. který se vloží po do dna nastojato a nad něj se pak leje stěna.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: no betonovou jímku je vhodné koupit dle lokality kde jsi, protože doprava taky není za hubičku a ty ceny jsou hodně podobný. Osobně bych šel do nějáký válcový, když už to má bejt monolit a máš místo. S betonovou jímkou mám pouze 2 zkušenosti, jedna kde kamarád koupil nemovitost kde už byla, bohužel vlivem sednutí terénu mu praskla. Podle mě chyba přípravy místa a hlavně se kolem jezdilo těžkými auty. Takže za mě podbetonování bych udělal i u plastové tak u betonové jímky. Stojí to pakatel v poměru k ceně. Druhou zkušenost mám ze stavby kde se umisťovala 9,5m3 betonová hranatá jímka a byl s tím dost voser, protože se musel bourat kus plotu aby se tam to auto dostalo zezadu a ne z boku. Cena za jímku byla asi 40k a asi 25k za práci. Nakonec měl jímky 2 a druhou už realizoval jako plastovou (musela se pouze podbetonovat ne obbetonovat) a vyšla trochu levněji (sic dražší jímka, ale levnější práce) a hlavně měla dobrou záruku.
    Pokud máš dobrej příjezd nech si nacenit 5 nejbližších firem a uvidíš, jen nechápu, co je za výhodu když jímka propouští, na co jí chceš? Certifikovaná betonová jímka propouštět nesmí!
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jinak je to tak, že jsem tyhle debaty absolvoval tak před rokem, absolvoval je i můj táta, kterej stavěl letos a jsem rozhodnutej (částečně i po jeho vzoru a zkušenostech). Spíš bych uvítal nějakej ten tip na dodavatele a prima cenu a zkušenost.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Spolku co jsem chtěl říct, jelikož se snažím býti lepším člověkem :)
    (další fáze bude neřikat, že jsem spolknul to, co jsem chtěl říct)

    Na místě se s šalovánim opravdu mrcasit nechci. Plast stojí (podle toho co jsem projížděl) skoro stejně, jako beton. Pro plast potřebuješ podbetonovat, pro beton jen podsypat pískem. Beton je pevnější a já tam tu jímku chci dát dřív než začnu stavět a je zrovna na příjezdovce. Beton by snad měl aspoň částečně propouštět - což je v mym případě žádoucí. Ale to by byl jen bonus. Minimum mám 8,5m3, ale když koukám na ty cenový rozdíly, klidně si tam dám 12m3. Jen budu rád za levnej zdroj s dobrýma referencema. Na tom, myslim, neni co zkazit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Jak má být velká? Obecně bych betovovou jímku nedělal právě z důvodu ceny. pokud by měla být levnější tak ji udělat na místě. Převoz a manipulace je dost drahá. Jinak bych šel do plastu válcovou. Buděš betonovat jen spodní dno, zbytek postupně opatrně obsypat pískem. A nejlevnější možností jsou IBC kontejnery, tak je ale problém v tom že jedna nádrž má pouze 1m3, ale to se dá vyřešit přes spojité nádoby, pak se daj samostatně servisovat.
    Kdybys do toho netonu chtěl jít svépomocí. Dobrý je na to shotcrete beton. Jinak by si musel používat vodotěsné spojení na technologické přestávky.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    neporizoval jste nekdo betonovou jimku za nejakou rozumnou kacku?
    CUKI
    CUKI --- ---
    a ten už není tak divokej:
    Postavil své rodině dřevostavbu za 910 tisíc. Bylo to super, říká - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/levny-rodinny-dum-0mb-/stavba.aspx?c=A130701_170253_architektura_web
    CUKI
    CUKI --- ---
    zajímavá inspirace, sice spousta věcí je dost nadivoko, ale dost zajímavejch nápadů...
    Postavil dům za 600 tisíc: nemá dodavatele energie, ale ani hypotéku - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...cny-rodinny-domek-za-600-000-dnh-/stavba.aspx?c=A130831_192339_stavba_rez
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: tak to je mnohem nižší cena než byla když jsem se o to zajímal, ale možná by stálo si za pakatel koupit nejdříve z číny anemometr a trochu tu situaci ověřit. Já skusim na toho jednoho typa sehnat email, doména s odkazem je zrušená. Mluvil jsem s nim tak 4 roky zpátky , byl se u mě podívat na vnitřní zateplení, taky stavěl pasiv. Od té doby o něm nic nevím. Nicméně byl v tohle velmi sdílnej, pamatuju s že řikal ře ho celá ta sranda stála asi 40k Kč 1000W včetně baterie. Ale tu vrtuly musel za draho předělávat.
    Nicméně kvalita výrobků z číny je už někde jinde. Soláry bych si asi koupil taky odtama
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: ceny vc. DPHcka a cla je nekde do 15 000,- i s regulatorem. Mohl by jsi mi prosim, poslat odkazy, nebo alespon klicovy slova jmena? Mne jen tak neodradis, ale rozhodl sem se, ze si poridim meteostanici s vrtulkou a nejdriv budu merit... A jeste k tomu vetru, znovu opakuju ze mistni mi rikaji, ze tam krom leta, kde mne vubec neva - ze by vrtule stala, je celkem konstatni proudeni.. I celej barak vc. vsech hosp. budov je postavenej tak, aby si mel na dvorku zavetri.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: z tý činy kolik to tak koštuje? Ať mám nějakou představu o současných cenách... Mám zkušenost 2 lidí jedna právě z číny a tam to druhej rok přestalo běhat, mechanicky se to odrovnalo. Někde v dílně si dělal vhodnější vrtule, má myslím někde na netu o tom pár článků. a pak druhou spíše starší, kde to fungovalo jako ostrovní systém ale za šílené peníze a bylo to v horách kde fakt fouká...
    Nechci tě odrazovat třeba už je to cenově jinde...
    ZORB
    ZORB --- ---
    QNEDLEEQ: Ja si chci koupit hotovy reseni, na bastleni zatim neni cas. Mozna, az ti nasi tri caparti odrostou.. A az rekonstrukce baraku bude hotova. Mozna to budou vyhozeny penize, ale kdo nic nedela nic nezkazi.
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: http://www.transformacni-technologie.cz/obrazky/17.jpg tak v deseti metrech sme na tom stejne jako ve sto..

    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: 100m nad povrchem jo :-) to si dost fandíš :-D jinak ano jako hračka, osahat si systém je to zajímavé, nicméně jsem z toho vždy ustoupil. Až seženu pěknej pozemek v Pyreneích, tak o tom budu přemejšlet víc...
    ZORB
    ZORB --- ---
    QNEDLEEQ: A co Ty mas za model?
    ZORB
    ZORB --- ---
    QNEDLEEQ: diky za info, stranky tohodle pana sem hledal:-) Jo je to drahy, ale nekdo si tuni auto, nekdo si porizuje telefony a PCcka za desetitisice, ja si chci taky hrat... Ne ze bych nemel co delat na baraku, ale preci jen si clovek musi obcas udelat radost... Navic mam na baraku stozar na antenu, telku nemame a je tak pekne umistenej tak vysoko, ze tomu nikde nic necloni. Vyhled tam je od ceskyho stredohori az skoro po orlicky...
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: http://www.ufa.cas.cz/imgs/DLouka/vetrna_mapa.gif kdyz na to koukam sem ve zlutym...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam