ZATAMOKO:
No jde o to jak se stavíš k tomu co je vlastně pasivní dům. Když jsem se o něm před cca více než deseti lety poprvé dozvěděl, tak jediná podmínka, která ho definovala byla, že spotřeba se musí vejít do 15kWh/m2/a.
Lidé které tento styl stavění zaujal a jali se ho dál prohlubovat hledali cesty a jednotlivé aspekty, které je dostanou níž a níž REÁLNÝM spotřebám. Něco se ujalo více a něco méně. Ale každý si našel nějakou svojí vlastní cestu, kterou šel, protože pro jeho podmínky a potřeby byla ta cesta nejvhodnější.
V té době a ještě dlouho potom (často i doteď) u nás valná většina stavebních firem a architektů vlastně vůbec nevěděla, co to pasivní dům vůbec znamená. Jen viděla příležitost jak se více obohatit, proto v komerční sféře znamená pasivní automaticky taky dražší!
Dneska na to máme normy (mírnější - 20kWh/m2/a) a spoustu pravidel, co vlastně ta stavba musí splňovat. Některé jsou od věci jiné spíše řeší problémy jednotlivých lobby ve stavebnictví a další jsou spíše pro zjednodušení kontroly úředníkům, kteří v tom potřebují vidět nějaké pravidla, aby to měli jak kontrolovat.
Díky tomu jsme se dostali do fáze kdy je pro stavební firmy a architekty důležité dostat se do nízkých papírových hodnot většinou na úkor těch reálných. Dost často pak ty pasivní domy nerespektují požadavky a potřeby majitele a jejich spotřeba je mnohem (často i násobně) větší než na papíře.
Ano, dali by se definovat nějaké věci, které spíše spotřebu sníží, ale vždy je důležitý ten celek ne dílčí prvky. Takže závazné pro reálnou spotřebu by nemělo být nic!
Tím ale vůbec netvrdím, že RJ je špatná myšlenka, naopak. Nicméně ten koncept výpočtu, který definuje její úspory je zvrácený a demotivuje architekty nad tím více přemýšlet a nějak se tím zabývat.
Pokud budu vyměňovat vzduch bez jakékoliv rozumné koncepce všude v domě, žádné úspory a dokonce často ani komfortu nedosáhnu. Pokud budu větrat celý dům a já budu pouze v ložnici která je třeba 1/5 celého domu, tak ty papírové výsledky RJ prostě budou 5x horší a bude docházet k dramatickému snižování vlhkosti uvnitř domu. Takže místo honbou za co nejúčinější RJ, je nutné daleko více přemýšlet jak ji co nejvíce sladit s aktuálními potřebami v domě.
Je to podobné jako motivace dělat ty domy co největší, protože pak snadněji dosáhnou těch vysněných papírových parametrů. Stal jsem se několikrát svědkem toho, jak byl investor architektem a stavební firmou přesvědčen, že je lepší udělat raději dům mnohem větší, protože se to zaplatí z dotací na PD.
To je tak zvrácené že ji mi z toho na zvracení! Vždyť tím, že snížím spotřebu na metr zvětšením půdorysu, přece nesnižuji celkovou spotřebu domu!
Takže pokud něco stavíš, měl by jsi přemýšlet racionálně, pokud něco nechceš není důvod to tam mít, vždy existuje více možností jak patřičného výsledku dosáhnout...