• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: to je super, že sem dostal tak upřímný rozbor osobnosti páně architekta smoly, nicméně na jeho levný dům za 9míčů bez technologií, ve kterém pořád sleduješ čidla, si dokážu udělat názor sám. má otázka byla postavena jinak - co používá za program? je celkem jasné, že u pasivního domu musíš zohlednit lokaci a půl milionu dalších detailů, ale za jedna, on tam mluví o tom, že ten program takové proměnné (aspon do určité míry) dokáže zohledňovat a za dva mně pro začátek stačí i hrubší než dokonalý výpočet. dlouhé večery a tak ... chtěl bych nejak důkladněj spočítat TZ našeho wigwamu a jak s tím dál, takže jakákoliv obezlička, kerá mě urychlý a usnadní cestu je vítána. píšeš: tabulkový procesor - tvoje výroba? je to neco sofistikovanějšího než prostup tepla vícevrstvou konstrukcí na TZB? podělíš se? ;)
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Kamaradi co stavi drevostavby, se jednou zuscastnili akce, kde se melo za Prahou stavet nekolik desitek pasivnich domu. Pri prvnim setkani se tam pry hadali pani profove z Prahy a Brna o zakladni vecech, prej docela zvlastni uvod na takovou akci. Na ty moje kamarady tam koukali ostatni ucastnici projektu, jak na nejaky vyvrheli, pac projekt byl o levne drevostavbe a o poradne izolaci a tusim primotopech nebo el. kotli, zkratka nic slozityho.. No nakonec celej projekt skoncil jako takovej a jeden z prvnich domu tam stal od tech mych kamaradu a ostatni zasitovany pozemnky tam ted zejou prazdnotou.. Jediny co si kamaradi architekti odnesly, je ten fakt, ze za dejme tomu 15 let musis vzit technologii za 300 000 a vymenit ji. Pac za 15 let nesezenej ten spravnej ventilator, klapku, rizeni apodd, takze budes rad ze pouzijes na rekuperaci vzduchotechnicky rozvody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: pan Smola je trochu mimo relaci 6-9M Kč za domek a tvrdit že je stejně drahý jako klasika je trochu mimo, Stejně tak jako jeho tvrzení bez technologií. Jeho projekty jsou vesměs přeplněny technologiemi za peníze za které by se dalo postavit několik pasivních domů. Tvrdí žádná klimošky a čerpadla přitom je do svých projektů stejně cpe.
    Domy projektuje tak aby je zvětšil pro výhodný poměr A/V a mohl použít právě ty čerpadla. S tím razantně nesouhlasím, zbytek je jasnej.

    Pokud je to SW co se drží norem, tak je stejně k ničemu, pokud ti nejde o papír ale o reálnou spotřebu. Stejně tak to určitě nepočítá cenovou náročnost řešení a proto jsou ty domy taky tak drahé.
    Někdy je totiž lépe někde ubrat aby se mohlo někde jinde více přidat.

    Jinak mě jako program slouží obyčejný tabulkový procesor, počítám v něm tepelné ztráty, konstrukcí, energetické zisky od osob, spotřebičů a slunce v závislosti na čase (roční období i denní rytmus), výpočty oslunění a následného letního stínění, cenovou kalkulaci i náročnost na práci. Po té dělám pro jednotlivé hraniční období výpočty extrémních hodnot (většinou dle meteorologických dat a mých měření). Počítám náročnost na provoz energií, vody a případných využití technologií včetně jejich ekonomické návratnosti (soláry, FVE, ZR, RJ,...
    Prostě snažím se vidět ten dům z mnoha úhlů pohledu a podle toho tu stavbu přizpůsobit. Všechny ty výpočty se snažím udržet v realitě podle mnou a mým okolím, které dobře znám, v realitě. Konstanty které z toho vyvodím se snažím upravit dle reálné potřeby daného místa a obyvatel co tam budou bydlet.

    Ale ani tak se nedokážu opovažovat tvrdit, že by to mělo být VÝPOČTEM, těch konstant a proměnných je tolik, že celková chyba tohoto "výpočtu" je tak velká že se k tomu mohu přiklonit, nazývat to třeba odborněji pojatým odhadem, ale VÝPOČET?
    Osobně mi je z těchto výpočtů, které nám jsou normou na zvracení. Každej z nás je jinej a nikdo neni normovaný EUROČLOVĚK!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Architekt Smola: aktivní obhájce pasivního domu
    http://zen.e15.cz/pribehy/architekt-smola-aktivni-obhajce-pasivniho-domu-1023347
    "Lze výkony domů, respektive úspory, spočítat exaktně?
    Ano, je na to program. Je interaktivní, takže když stavbou otáčím vzhledem ke světovým stranám, mění se její energetické parametry a navrhovaná tloušťka izolace. Podmínkou je zadat tam klimatická data. Pak můžu optimalizovat stavbu, velikost oken… "
    netuší nekdo, co to je za software?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Ano nesmí jít o samotíž, ale tah vůči vnitřní pružině
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO:
    No jde o to jak se stavíš k tomu co je vlastně pasivní dům. Když jsem se o něm před cca více než deseti lety poprvé dozvěděl, tak jediná podmínka, která ho definovala byla, že spotřeba se musí vejít do 15kWh/m2/a.
    Lidé které tento styl stavění zaujal a jali se ho dál prohlubovat hledali cesty a jednotlivé aspekty, které je dostanou níž a níž REÁLNÝM spotřebám. Něco se ujalo více a něco méně. Ale každý si našel nějakou svojí vlastní cestu, kterou šel, protože pro jeho podmínky a potřeby byla ta cesta nejvhodnější.
    V té době a ještě dlouho potom (často i doteď) u nás valná většina stavebních firem a architektů vlastně vůbec nevěděla, co to pasivní dům vůbec znamená. Jen viděla příležitost jak se více obohatit, proto v komerční sféře znamená pasivní automaticky taky dražší!
    Dneska na to máme normy (mírnější - 20kWh/m2/a) a spoustu pravidel, co vlastně ta stavba musí splňovat. Některé jsou od věci jiné spíše řeší problémy jednotlivých lobby ve stavebnictví a další jsou spíše pro zjednodušení kontroly úředníkům, kteří v tom potřebují vidět nějaké pravidla, aby to měli jak kontrolovat.

    Díky tomu jsme se dostali do fáze kdy je pro stavební firmy a architekty důležité dostat se do nízkých papírových hodnot většinou na úkor těch reálných. Dost často pak ty pasivní domy nerespektují požadavky a potřeby majitele a jejich spotřeba je mnohem (často i násobně) větší než na papíře.

    Ano, dali by se definovat nějaké věci, které spíše spotřebu sníží, ale vždy je důležitý ten celek ne dílčí prvky. Takže závazné pro reálnou spotřebu by nemělo být nic!

    Tím ale vůbec netvrdím, že RJ je špatná myšlenka, naopak. Nicméně ten koncept výpočtu, který definuje její úspory je zvrácený a demotivuje architekty nad tím více přemýšlet a nějak se tím zabývat.
    Pokud budu vyměňovat vzduch bez jakékoliv rozumné koncepce všude v domě, žádné úspory a dokonce často ani komfortu nedosáhnu. Pokud budu větrat celý dům a já budu pouze v ložnici která je třeba 1/5 celého domu, tak ty papírové výsledky RJ prostě budou 5x horší a bude docházet k dramatickému snižování vlhkosti uvnitř domu. Takže místo honbou za co nejúčinější RJ, je nutné daleko více přemýšlet jak ji co nejvíce sladit s aktuálními potřebami v domě.

    Je to podobné jako motivace dělat ty domy co největší, protože pak snadněji dosáhnou těch vysněných papírových parametrů. Stal jsem se několikrát svědkem toho, jak byl investor architektem a stavební firmou přesvědčen, že je lepší udělat raději dům mnohem větší, protože se to zaplatí z dotací na PD.

    To je tak zvrácené že ji mi z toho na zvracení! Vždyť tím, že snížím spotřebu na metr zvětšením půdorysu, přece nesnižuji celkovou spotřebu domu!

    Takže pokud něco stavíš, měl by jsi přemýšlet racionálně, pokud něco nechceš není důvod to tam mít, vždy existuje více možností jak patřičného výsledku dosáhnout...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NYKRUK: což je naprd, pokud se to má zavírat do boku. IMO na tomhle principu ale funguje staré brano, takže nastavit minimální propust pro olej a mohlo by to jít.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: druhý obrázek
    píst spouštění pily - Hledat Googlem
    https://www.google.cz/...k%C3%BD+p%C3%ADst+pro+spu%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD+pily+p%C3%A1sov%C3%A9&imgrc=_

    ventilkem se nastaví průtok a podle toho by okno klesalo. Za těch deset minut by se třeba úplně zavřelo
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: myslíš, že jde dosáhnout parametrů PD i bez RJ?
    Nucená výměna vzduchu mě odjakživa odrazovala, tak bych byl za nějaký "samotížný" systém dost rád.
    Mám pár nápadů po vzoru starých chalup, ale tím se samozřejmě zhorší TZ, ikdyby nasávaný vzduch procházel zemním registrem. Otázkou je o kolik a jestli by to nešlo nějak spřáhnout s FVE dohřevem.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: co sem tak zběžně četl, tak štelovat to jde, ale asi to nepude uplně tak moc napomalu nastavit. zkus jim napsat a uvidíš, třeba ti aspon řeknou, jak to přesně funguje. podle mě ta modifikace nebude nijak zvlášť složitá
    jestli jsem to správně pochopil, tak to celé řešíš proto, abys nemusel mít rekuperačku v koupelně?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: no vono to vlastně takový brano je, ale ta doba zavírání několik desítek minut tam nastavit asi nepůjde. Ale skusim jim napsat díky za typ

    NYKRUK:
    tak tady se ztrácím protože nevím o co jde :-( nebyl by nějakej odkaz?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    a co takovéto novodobé brano - nevim jak se to menuje, ale cpe se to ted všude na plastové dveře veřejných budov. dá se to cvaknout v poloze otevřeno a celkem bych se divil, kdyby to nešlo modifikovat, aby se to umělo pomalu zavírat. asi možná dokonce obyč brano by fungovalo
    Pastorkový dveřní zavírač P100L - Brano
    http://www.brano-zz.cz/vyroba/zavirace-dveri/pastorkove-zavirace/p100l/
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: hydraulický píst s ventilem, který slouží ke spouštění listu u pásové pily
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Na to jsem právě koukal, od toho jsem se trochu odpíchnul. Ale ty co znám fungujou na olejolihovym pístu vlivem tepelné roztažnosti. Navíc co jsem našel jsou použitelný jen ve vertikální pozici okna, já mám klasické do boku otevíratelné okno :-(
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: kouknul bych po systemech pro skleniky
    delaj se pisty pracujici na zaklade teploty, ale urcite byde i neco riditelnejsiho
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: no spíš jsem měl na mysli nějakej malej píst (okno je asi 42x45cm) tedy tlumič proti pružině, jehož pravděpodobně olejová komora, ze dá při otevření okna naplno otevřít... Urřitě se něco takového dělá, divil bych se kdyby ne...
    Ty "kukačky" si tam dost dobře nedovedu představit, předpokládám že se něco takového asi neprodává...
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Nebo neco na zpusob kukacek. Zavazi a brzdicka..
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Co nejaka forma pera a par prevodu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PILOT45T: To jak ho sepnout elektronikou i časovat vím, jde mi spíše o tu mechanickou část, která si myslím se může obejít úplně bez proudu.
    Představuju si to tak, že při odchodu sepnu otevřením okna píst, který se bude pomalu zavírat proti nějaké pružině uvnitř. V ideálním případě by to nemělo být lineární ale třeba postupně se zrychlující nebo i skokově.
    Ač plánuji větrání s rekuperační jednotkou na kterou mám přípravu jen ji osadit, rád si pohrávám s myšlenkou obejít se bez ní. Ostatně by se takto mohli sami zavírat okna při větrání obecně.

    Možná jdu (jako ostatně často) proti zdi a řeším z pohledu některých zbytečnosti. Ale jsem zastáncem názoru, že naše normy na energetickou náročnost vytápění domů, jsou zvrácené, protože jsou často postaveny na nesmyslných tvrzeních.

    Abych byl konkrétnější, tak výpočet TZ (respektive měrné tepelné spotřeby za rok) , který je postavený na tom, že pasivní domy mají automaticky "vypočteny" MTS větráním, jako polovičku celkových MTS. Tedy ta celková je automaticky dvojnásobek té statické. A že jediným řešením je tedy centrální rekuperační jednotka s co nejvyšší účinností (tak jak si lobby výrobců a prodejců přejí) je podle mě nesmysl.

    Je sice pěkné, že RJ má papírově třeba 90% účinnost. Tedy najednou se automaticky výpočet měrné spotřeby dostane téměř zázrakem skoro napolovic. Ale praxe je naprosto odlišná z jednoho prostého důvodu. Já totiž nevyměňuji jen ten špatný vzduch! Já vyměňuji i ten čistý za čistý!
    Což se u nárazového větrání průvanem nestane zdaleka v takové míře.

    Jedna rekuperační jednotka navíc bude vyměňovat vzduch i v místnostech kde nikdo zrovna není, hlídání podle CO2 čidel je nákladné a proto se nerealizuje. Ovládání klapek je příliš mechanicky složité a špatně ovladatelné pomocí MaR, takže se to prostě neděje.

    Tohle je jedno z řešení jak úspory za větrání dosáhnout jinou cestou i bez přebytečně složitých řešení...
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    CUKI: Nevím jak myslíš zavřít okno, ale co použít servopohon na 230 V a ovládat ho spínačem od světla, podobně jako doběh u ventilátorů? (http://www.moje-elektro.cz/...casovy-spinac-pod-vypinac-cs3-1.html?gclid=CPvr0NLwzskCFUuNGwodpXUBFQ)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá někdo typ na hydraulické zavírání běžného okna se zpožděním?
    Rád bych automaticky zavíral okno v koupelně cca 10-30 minut po tom co odejdu (rozuměj po tom co ho otevřu).
    Mám spoustu nápadů jak to vyřešit, ale sám to nevyrobím (alespoň ne za rozumnou cenu), proto bych klidně něco komerčního...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DENDROBATA: no pokud nemáš bazén, tak budeš mít velkej problém a můžeš poškodit kolektory a rozvody. Chvilku ti pomůže cirkulace, ale ta tě ochrání jen krátkodobě. Pokud by jsi dimenzoval ohřev, tak že v zimě bude 100% dohřívat, tak se bez bazénu neobejdeš. Navíc se ti investice nikdy nevrátí.
    Nedej bože abys to dimenzoval na zimní ohřev.

    Joo jiná věc by byla kdybys měl doma velmi dobře zaizolovaný bazén. Tímto způsobem chci vyhřívat objekt u jednoho mého projektu nulového domu. Nulového nejen z pohledu normy, ale opravdu nulového. Ten bazén pak bude fungovat jako temperace.

    Pro běžný ohřev TUV se mi jeví ale lepší použít FVE, která je provozně jednoduší a nemusí se odstavovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam