ZATAMOKO: Pokud na tom strávíš několik let věř, že nebudou ztracené...
Na svém prvním domku (pro sebe) jsem strávil několik let a přitom není ve výsledku nijak moc složitý. Uznávám, že jsem hodně času "promrhal" postupy a technologiemi, které přede mnou nikdo nedělal, nebo byli určeny pro původně něco jiného.
Ale i tak je to dlouhá doba kterou jsem věnoval postupně mnoha různým materiálům a postupům, které jsem ve výsledku třeba vůbec nevyužil a došel jsem k tomu "nejlepšímu" řešení které přesně korespondovalo s mojí vizí jak má mé bydlení vypadat na tom konkrétním místě. Pokud bych ale tímto vším neprošel necítil bych se v tom domě tak jako teď, protože bych nevěděl, proč jsem tak zvolil a přemýšlel bych jestli není něco jiného lepšího.
Tím nechci říct, že moje bydlení je dokonalé, spoustu věcí bych třeba udělal jinak, stavěl bych domek ještě menší, hodně postupům bych se snažil vyhnout, protože ve výsledku nebyli nejlevnější, nebo celou stavbu hodně prodloužili, ale vím že jsem ten dům postavil podle svých potřeb, což anonymní katalogový domek nikdy splnit nemůže. Návrh domku stejně v důsledku musí každý sám. To za něj architekt, projektant nebo stavebník nikdy udělat nemůže, to jsou totiž jen prostředky k tomu vlastní ideu nějak ztvárnit. A tyto lidé musejí být naladěni na stejnou vlnu, musí mít podobné představy, jinak to dopadne špatně.
Nikdy bych třeba nedokázal udělat kvalitní projekt na obrovský dům, který by nerespektoval moje představy o využití prostoru, protože bych vytvářel něco v čem bych se sám necítil dobře...