• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: mě spíš překvapuje, že je někdo schopen tvrdil, že stěna z plechovek a betonu má dobré izolační vlastnosti. Pneumatika je zajímavá do okamžiku, než začneš platit člověka co ji nabíjí :) Na to co se z toho uvolňuje se vedou dlouhé diskuze, jednu dobu se na to dělali i rozbory a mám pocit, že pak to nějak raději vyšumnělo.
    CUKI: já jsem mu tu pajdu poslal, zajímalo mě to. Ale je to ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jo to už jsem kdysi viděl, musel jsem se smát. Kuriózní je že si ten člověk nechá za ty žvásty zaplatit. Nicméně v některých ohledech má pravdu, jen je to všechno strašně zavádějící.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: no u ES je hlavně problém, že konkrétně ty plechovky, tu stavbu vyloženě prodražují, protože toho betonu je pak potřeba mnohem víc. Ty plechovky jsou jen taková obchodní taktika aby to vypadalo inovátorsky a zajímavě.

    Pneumatiky ve zdech napěchovaných zeminou jsou zajímavý stavební prvek, jen ta nezávadnost není prokázaná. Je rozdíl z toho postavit něco v poušti, kde to původně vzniklo a něco jiného v našich podmínkách...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ještě bych dodal odkaz na jeden domek. Hlavní hledisko byla cena, stranou šlo podle mě vše okolo.
    Jak za 300.000,- svépomoci postavit nízkoenergetický domek, bungalov | Úvod
    http://www.svepomocidomek.websnadno.cz/
    heslo: podlaha
    Sám bych to takle nestavěl, ale myslím, že to sem taky patří
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: k ES, můj názor je, že se často vypouští polovičaté informace. "Dům je levný", "zvládne to každý", "má to úžasné izolační vlastnosti", "skoro zadarmo", "dům se o tebe stará"
    Docela by mě zajímal rozpočet na ES se započtením práce. Sběr materiálu, čištění, uskladnění, doprava, samotné zabudování do stavby... Jaký zlomek z toho činí, že dostane někdo plechovku zdarma? :)
    Kolik lidí by tvrdilo, že ES je "levný" kdyby vidělo soupis prací a materiálu co je k tomu potřeba.

    Ale to samozřejmě se netýká jen ES, podobná situace může nastat i u slamáku. Mnohdy projektant nedbá na pracnost a pak to je hrůza. Zažil jsem, že se dělalo dřevěné bednění, do toho se dávala hlína, na prkna, se střílel rákos a na to hliněná omítka. O co rychlejší a levnější je to vyzdít a omítnout.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: jj anonymní mínusy tu lítaj i na otázku, už jsem si taky všimnul.
    Jinak máš pravdu v tom, že to není za hubičku, ostatně proto jsem to u sebe nakonec nerealizoval, i když jsem ten projekt v celku detailně zpracoval.
    Ale to že to nebylo výhodné u mě, neznamená že na jiném místě u jiného investora by se to nevyplatilo.
    Musíš prát v úvahu, že díky tomuto řešení nebudeš potřebovat žádné vytápění. Dá se takto postavit spolehlivě null-house. Pokud budeš off-grid, tak už to hraje spíše pro ten bazén.

    Ostatně si dovolím tvrdit, že to vyjde mnohem levněji než earthships které jsou stavěny z odpadků a taky o nich každý básní jak jsou levné... :-)

    Vše je relativní. Záleží na okolnostech a úhlu pohledu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: ok, otázka zní jestli se vyplatí mít takle drahou akumulační hmotu, neboť myslím, že to zvedne náklady domu docela výrazně. Druhá část mojí myšlenky je jen jestli to není racionalizace toho že chci doma bazén :)
    Myšlenka s domácím bazénem je ale zajímavá já ji nezatracuji, jen mi přijde, že to bude zbytečně drahé.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LINKOS: celý ten dotaz/problém byl postavený jinak - bazén coby akumulační úložiště, nikoliv jako výřivka v místnosti s kulečníkem
    * minus neni ode mě, prve sem to s očima v sloup přešel .... ale tak, když už se ptáš
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: oceňuji reakce, nikoli bezduché mínusování, pokud nesouhlasíš, tak argumentuj
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Imho, má smysl při ceně za zastavěný kubík o něčem takovém jako domácí bazén uvažovat? V nízkorozpočtovém domě? Připomíná mi to klienta co chtěl v domě kde hodně tlačil na cenu sólo místnost na kulečník se vším všudy. Narážím dnes a denně na lidi co chtějí nízkonákladový dům, ale s nadstandartním vybavením.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tak se taky přidám k této OT diskuzi :) my se koupem v tomto http://www.laznezlin.cz/letak/uprava_bazenove_vody.pdf
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: nechci te tahat za nos, ale myslenku jsi podporil necim nesouvisejicim, nehlede na to jestli mas nebo nemas pravdivou tezi. flokulantu, jak vidno na ty bakalarce v odkazu, je nekolik skupin a o to vic typu. protoze mam nejaky zkusenosti s cdv, tak jsem pristoupil k cisteni bazenu pomerne zodpovedne a nemyslim si, ze stanovenym davkovanim a dodrzenim zakladni logiky hazarduju se svym zdravim nebo zdravim svych blizkych. nejvic me nasral dedek, kdyz poridil algicid s rozpadem az 24 mesicu, to je latka primo zodpovedna za naruseni ekosystemu v okoli.
    doporucovat mimo svoje pole odbornosti jde leccos, otazka je, co clovek ma za dukazy.
    taky jsem si utrh psrudu v auditku o kave, protoze na jedne prezentaci mi "neco" rekli.
    pouzivam chemicky testy na overeni provoznich hodnot a drbu kazdyho, kdo mi tam dela frikule, protoze reseni na zakalenou vodu = vic sava naprosto neberu.
    chapu te, ale nedelam siz toho vrasky.
    cetl jsem nekde, ze na piskovy filtraci bazenu taky vznikaji nejaky nebezpecny latky, ale protoze to psal vyrobce alternativnich naplni do filtru, nikdo jinej, tak vlastne nevim.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Teď ale mluvíš o přímém působení těchto látek-výpar, já mluvím o působení těchto látek právě díky flokulaci. Nevím jak to nejlíp popsat. Ale zjednodušeně z toho co jsem se dozvěděl, je problém právě v tom že největší sajrajt jsou ty látky (ta špína) které se naváže na ty flokulanty a reagují mezi sebou sloučeniny které by se jinak nikdy v takovém množství spolu nesetkaly. A druhý problém je v tom, že se ani nedá přesně určit co z toho tam vlastně vznikne. Hodně s těchto vzniklých sloučenin ti zůstane na kůži. Po odchodu z bazénu se ani většina lidí doma znovu neumeje. Sprchy v bazénu používají přečištěnou recyklovanou z bazénu!

    A primární působení THM je v domácích podmínkách velmi dlouhodobé. Proto tato možnost u mě určitě padá.

    Pro mě je to velká neznámá a velmi rozsáhlý samostatný oboro kterém de facto nic nevím a nehodlám tomu věnovat svůj čas.

    Pravdou je že mi pobyt v chlorovém bazénu nedělá dobře a při tomto školení jsem zjistil hned několik příčin.

    Dokonce vzhledem k tomu že mám vlastní vodu, poznám vodu z řádu i když se tou vodou jen sprchuju.

    Nemyslím, že je rozumné používat tento typ desinfekce, jen pro to že je nejlevnější...

    A podotýkám že komerční obrovský bazén je na tom mnohem lépe než ty domácí. Nedělám si iluze o přesném dávkování...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: http://www.pkr.sk/cz/files/doc_17.pdf

    neni to tak hrozny, k THM patri predevsim chloroform, malo rozpustny, tekavy, jehoz vyssi koncentrace ve vzuchu dosahnnou az teprve kryte bazeny a utoci predevsim na dychaci cesty. dlouhodobym pobytem trpi spis zamestnanci nez klienti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Promiň to jsem se asi přehmátnul, dohledám to co jsem chtěl poslat. To bylo o úpravě odpadní vody. Ale ten druhej odkaz je přímo pro bazény.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: a vsiml sis, ze ta bakalasrka prace je zamerena na tema upravy pitne vody? tzn, pokud nejdes do bazenu vodu pit, netreba to resit, nebot toxicita je pristupna predevsim traktem, o tom to pojednava. my resili bazeny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Moc si toho ze školení nepamatuju, už je to dlouho, ale tady je trochu: https://www.google.cz/...15420&usg=AFQjCNGaBisqrfCCsQ03hx133YNeATulYw&bvm=bv.110151844,d.d24&cad=rja

    je to ale spíše o čištění odpadní vody, ve vodě ve které se koupeš jsou dost tvrdší pravidla

    Povrchně je to zpracováno zde: http://voda.tzb-info.cz/bazeny/12949-uprava-vody-v-bazenech


    dovolím si jednu citaci "Chlór reaguje s organickými sloučeninami za vzniku nežádoucích látek, jako jsou trihalogenmethany (THM) a halogenoctové kyseliny (HAA), které jsou obecně považovány za toxické a karcinogenní."

    Obecně je prostě dost složité udržet všechny ostatní veličiny v potřebném intervalu, aby toho chloru bylo potřeba co nejméně, je to fakt alchymie, Kde jen zkušenej člověk ví co jak co dobře usměrnit. Chce to léta praxe a protože vím že o tom nic nevím, tak od chloru dávám ruce pryč. Nedělám si iluze ze by to někdo v těch domácích bazenech nějak řešil. Prostě je to špinavý, tak zvýšíme dávku, že? Pak to tak dopadá...

    Je to jeden z jednoduchých způsobů jak získat nějakou pěknou alergii
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: muzes ty rizika flokulantu podporit nejakym odkazem, nebo dukazem? ja o tom pochtybuju. makromolekuly jsou nerozpustny a prosta filtrace je velice ucinny reseni. ja teda skoleni mel v podobe spravy CDV o vykonu 3,5l/s s vypoustenim cistene vody do vodotece. v zasade neresitelne znecisteni pomoci korenovych cisticek a podobnych ekopristupu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DENDROBATA: To je na tobě, ale je to svinstvo. Ne ani tak ten chlor samotnej jako ty flokulanty na které se váže špína. Je to dost karcinogenní a spousta jiných nepříjemných vedlejších efektů. V německu se třeba od toho dost upouští. Jinak je rozdíl mezi bazénem a bazénem, v praze treba mohu doporučit, kupodivu nejstarší bazén Sokol u Kampy. Kde to podivuhodně funguje (nebo fungovalo před lety co jsem tam chodil na školení, pak je spousty takovejch o kterejch bych snad ani nemluvil.

    jj prostupy jsou pěkná pakárna. U mě by ty ztráty komínem mohli být větší než co potřebuji k jeho vytopení :-D
    Ale i TM most komína se dá vcelku elegantně vyřešit. To vyvložkování by mu částečně mohlo pomoci. Pak už nebude takový problém s materiálem na vnější plášť který je třeba oddělit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam