• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JADR: Pantátovi na obrázku to funguje zdá se bez čerpadla a přitom převýšení není nijak markantní, trubky má 1coulky meděný .. mám dojem že se tím brání výrobci těch kamen abys neupekl ten výměník .. možná se zapojením ochlazovací smyčky což jsou kačky navíc zase
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: pomaleji, ale nezávisle na EE :-). Primárně bych se snažil o co nejlepší samotíž a pak případně podpořil čerpadlem...
    JADR
    JADR --- ---
    DENDROBATA: já o samotizi uvažoval ale bylo mi řečeno že se musí použít velké průměry a pak to funguje pomaleji, tak jsem zvolil nízkoenergetické čerpadlo.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Akumulačku s patronou chci taky řešit, s možností temperování baráku .) Primární ohřev TUV výměníkem v kamnech na dřevo .. Straší mně tam nutnost zapojení oběhového čerpadla, nevíte jaké jsou parametry pro samotíž či zda existují systémy bez nutnosti čerpadla?
    Takovej ideál je na přiloženeém obrázku

    CUKI
    CUKI --- ---
    musíš tam zapojit stykač přes kterej budeš tu patronu spínat. Asi každou fázi zvlášť pro případnou pozdější regulaci. Všechny ovládání stykače ovládané přes HDO musíš mít ale napájené ze stejné (zpravidla první) fáze.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja mam pred elektrikou respekt si to vrtat sam. Ale asi to neni nic slozityho co potrebuju. Jestli jsem to dobre pochopil tak mam v rozvadeci kabel od hodin od spinani hdo a potrebuju zapojit pres spinac hdo 3fazovou patronu v akumulacni nadobe. Na leto na ohrev TUV neb je kombinovana s vnitrni nadrzi na TUV, pripadne by to mohlo slouzit i na temperaci baraku jestli by to zvladlo. Ma to asi jen 4 nebo max 6kw. Hledam od toho papiry. Na baraku mam 3x25 jistic takze by to snad nemel bejt problem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Tak to víc popiš co potřebuješ třeba do zprávy a já tě nějak nasměruju co máš udělat, pokud bys nebyl z daleka (cca praha-západ) tak jsem ochotnej ti to i zapojit pokud je to něco složitějšího pokud nikoho nemůžeš najít.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    OGMIOS: asi jak který. Nám by udělal elektrikář vse, ale chtěl jsem ušetřit:-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Hmm elektrikarskej obor je zaludnej. Ja treba netusil ze to maj kluci striktne rozdeleny a kazdej dela jen neco. Potrebuju zapojit 3fazovou patronu v akumulacce na nocni proud a je to desnej problem. Shanel jsem lidi a ejhle, tenhle jen taha kabely, tenhle zas dela jen elektromery a vsichni se bojej zapojit ten blbej hdo spinac. A nebo nemaj cas na melouchy. Asi mi nezbude nez se obratit na nakou firmu, ale po zkusenosti kamarada co potreboval natahnout zasuvky v podkrovi a pul roku nemohl sehnat firmu. Mel tam 4 firmy, prijeli, koukli, naslibovali a uz se neozvali az ta 4ta mu natahla par kabelu a pak zas nic. A jemu pul roku stoji kvuli tomu prace na baraku. Holt asi elektrikari nepotrebujou ksefty. A to se snazil domluvit ze si natahne kabely sam jak mu reknou, ale to zas prej nepripada v uvahu. No neni to lehky dneska....
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Nedávno jsem u někoho řešil nějakou elektroinstalaci. Protože jsem tam potřeboval přidat topení. A když jsem rozdělal rozvaděč, zjistil jsem že vše jede pouze na jedné fázi a proto jim vypadával jistič, tak asi půl roku zpátky požádali o navíšení z 3x 25A na 3x32! Teď tam mají taky 3x 16A a v pohodě...
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Jeste k te reakci na odlehcovaci rele, to je presny jak to sekaj bez rozmyslu, nejvetsi spotrebice na jedny fazi a resi to vetsim elektr. jisticem.
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: No hele ja uz sem opravoval takovejch prasaren, co jen nahodou neskoncili pozarem, ze tomudle nazoru rozumim. A uz sem to nekolikrat pouzil. Kdy si napr. nekdo neni schopnej ani na netu vyhledat co je to proudovej chranic a jak to funguje, co to znamena zelenozlutej drat atd.. - tak tam doporucuji si sehnat elektrikare.
    O tom navrhu sem premyslel, ale nema to smyl, presne jak pises.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Tak na to zapomeň, že by měli čas!
    Elektrikou se neživím i když je to součást mého vzdělání. Rodinné domy a pod, nejsou z hlediska oboru ničím složitým, ale neviděl jsem snad jinej obor kde se setkávám s názorem do toho se nes.. To je náš obor a my to umíme nejlíp. Dobrým příkladem je server elektrika.cz

    Když ale člověk chce něco ne úplně standardního tak se nesetká s pochopením. Když jsem chtěl jen razítko na projekt co jsem udělal oběhal jsem několik projektantů a čekal jsem měsíce. To nemluvim o tom že zrovna na odlehčovací relé nejeden eletrikář koukal jako na přízrak a ťukal si načelo. " Jo mladej tam vrznem 3x25A (pro jistotu 3x32A když tim budeš topit) a nic řešit nemusíš" To jsem slišel skoro vždy. Asi nějaká mantra z oboru :-)
    Když jsem teď chtěl pouze připravit elektroměrovou rozvodnici na dvoutarif (neudržiju si platnou 50ku protože se tim neživim) chtěli po mě asi 6k Kč a že to udělají až budou mít čas. Do měsíce zavolaj... Nakonec jsem si to za 2h práce udělal radši sám.

    ad modulární návrh pro RD) To moc nedoporučuju protože by s toho vzniknul pasvil. Elektroinstalaci je potřeba udělat co nejednodušší.
    Návrh elektroinstalace neni časově náročnej do pětikila max litru se vejde kdokoli. Zapojit rozvaděč tak litr max 2 a to ostatní si může kdokoli alespoň trochu obeznámený dle projektu udělat sám. Zbytek už jsou razítka, aby se vlk na úřadě nažral (naštěstí většinou nejsou potřeba).
    ZORB
    ZORB --- ---
    R6ANDREW: Jo kez by to bylo u remeslniku tak jednoduchy. Ja u nas marne shanim klempire na oplechovani komina od rijna. Asi se musim zacit socializovat v hospode.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ZORB: proc by mel mit cas:) kdyz mu to zaplatim, muze to mit jako melouch a na ten maji cas vsichni :D

    ZORB: to vubec neni spatny napad, aby se nevymyslelo, co uz je davno vymysleno.
    ZORB
    ZORB --- ---
    R6ANDREW: Ale nebyl by spatnej napad udelat, nejakej standartni a trosku modularni navrh pro male stavby..
    ZORB
    ZORB --- ---
    R6ANDREW: Tak tam nezbejva nic jineho, nez najit osviceneho elektrikare co ma cas...
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    a co teprv my, kteri elektrice vubec nerozumime a nas zdravy rozum konci tam, kde elektrika zacina? :(
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Tak tak jak pises, nejdulezitej je mit moznost to prepojit jinak, jak je zrovna potreba..
    Musim to svy puvodni remeslo oprasit, za tech 15 let je ten posun uz znat....:-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: To musíš i tak. Spotřebiče nad 2kW musí být zapojeny samostatně a měli by mít pevný přívod bez vidlice.
    Samozřejmě si to doma pro sebe můžeš udělat jak chceš, ale má to tu výhodu že si pak můžeš snadno vyhrát s lepším vyvážením fází.
    Ono i když to navrhneš dobře, tak se to v čase může měnit protože se mění "životní rytmus domu".
    Taky to má tu výhodu, že když je to spotřebič co má nějaké větší svodové proudy dáš před něj samostatnej chránič aby ti to nevyhazovalo všechno ostatní. Ideálně je vhodná pračka sama, lednice sama případně zásuvkové okruhy kde se zapojují nestálé silné spotřebiče...
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Jasny, takze s kazdym spotrebicem, co ma nejakej vetsi prikon, instalovat samostatnej privod...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: jj komerční produkty, vzhledem k tomu že je to nejlepší řešit v rozvodnici tak ani moc na výběr nemáš. Musí to bejt na din lištu. Hodně z těchto relé nemohou kontrolovat jiný okruh než na které jsou připojeny, což je nevýhodný. Prostě kontroluju přímo přívodní fázi hned pod hlavním jističem a odpojuju vše co je na dané fázi za relé od HDOčka. Jednoduché a velmi funkční. U sebe to tak nakonec nemam protože tam mám velkou rezervu. Ale už jsem to tak dělal jinde. Srazil jsem běžně jistič o 2 jednou i o tři stupně dolu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam