ZORB: Já to tam znám velmi dobře i když jsem dával přednost Zdibům které kralovali jižními svahy, Draháň je postě vesměs údolí. A to co je tam víc na vrchu, bylo většinou na pronajatém pozemku, ale i tak jsem tam měl v roce 2008 několik míst v merku. Okruh tam sice pravděpodobně bude, ale nějakou dobu to ještě potrvá. Navíc se dá postavit tak aby to nebyl tak citelný zásah do krajiny. Je to vždy něco za něco. Ač jsem na počátku byl právě více pro ty Zdiby a okolí, tak teď vidím že to mělo i nevýhody. okolí tam je sice super, ale jen velmi blízkého charakteru. Dál už je to jen samé pole a rovina. Což se naštěstí tady říct nedá. Na metro to mám 9km zastávku MHD 5-10min (jsou tu 2), ale zato se dívám na ChKO Český Kras Z druhé stany mi tu začíná ChKO Křivoklátsko...
Každá z těchto 3 vyjímečných lokalit pro "alternativní" bydlení má něco do sebe. Ta třetí jsou Lipence.
Ty v Praze maj jen vyjímečně nepronajatý pozemek a spoustu regulativ. Většinou to jsou zahrádkářské osady, kde se prostě stavět ani nesmí o soukromí nemluvě.