• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Tak je jasný že balík vaty která má poloviční hustotu (tedy je ji polovička) bude levnější. Nehledě na skladnost. Je pravdou že ty skelný vaty jsou dnes mnohem dál než ty co se používali před 20ti lety, maj lepší lambdu, pružnost,.. Ale to neznamená že jsou na to vhodné. Sám výrobce uvádí že je vhodná pouze do šikmin. Kde alespoň částečně leží, protože ve slovníku izolací je šikmina pouze 0-45°. Nad 45° natož 90° je dlouhodobě problém. Jako vodorovná izolace v několika vrstvách je ale naprosto dostačující.

    Tady jsi zrovna neušetřil, pokud je to ve tvé stavbě... Nicméně o tom už teď víš a můžeš se na to alespoň připravit. Po pár letech se to dá trochu upravit, jen dávej bacha na TM právě v těch krajích. Řeším je při opravách po firmách co to vošolíchaj dost často. Většinou to cca do pěti let končí plísní. Blbý je když se to stave v těžko přístupných místech.

    To že tý skelný vaty v rolích tam dáš víc, ten problém pouze o něco oddálíš. A používat odřesky které se tam nějak zmáčknou je prasárna co bych nikdy na své stavbě nebo mnou dozorované nikdy netoleroval. Ušetřenejch pár kaček, za často dost nákladnou opravu nestojí.

    QNEDLEEQ: v TI je to většinou vždy uvedeno, alespoň ve formě více než...
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: to asi bude vhodnejsi, nad tim jsem taky uvazoval, akorat je predtim nedelali z toho recyklovaneho skla tusim a i ty cedicovy vysly o neco malo draz za m2 a pak na doprave bych zaplatil vic jak to neni v rolich. no uvidime zda to bylo dobre reseni. chtel jsem na izolaci usetrit co nejvic :(
    neprislo mi ze by to melo tendenci sesedat, drzelo to v tom ramu jak pribity. musi se tam ale pridat tak 2cm a kdyz vzniknou mezery tak necim doplnit.


    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: přiznám se že přesně tuhle bych na to nepoužil. To je zrovna z těch "lehčích" Na stěny je nutné použít hutnější materiál, který se prodává pouze jako deskový a ne rolovaný.
    I když uznávám že s těch "nevhodných" je toto lepší řešení.

    Ad ekologie) Mě to jako neekologické nepřipadá, je to vlna z přírodního materiálu - z nerostů, snadno recyklovatelná...
    JADR
    JADR --- ---
    jak pise CUKI jde o to pouzivat tu ktera ma vyssi hustotu ale i pruznost. konkretne jsem pouzival NATUROLL 033 - http://www.knaufinsulation.cz/naturdom/naturoll-lrr-033
    Výhody pružné izolace | Knauf Insulation
    http://www.knaufinsulation.cz/skelna-vata/vyhody-pruzne-izolace
    Zateplení dřevostavby Naturdom | Knauf Insulation
    http://www.knaufinsulation.cz/naturdom

    samozrejme jde pouzit i od jinych vyrobcu ktery maji podobne vlastnosti. tato je nicmene z cr a castecne z recyklovaneho skla.

    Puvodne jsem samozrejme chtel pouzit nejkou prirodni izolaci - vlna, drevovlakno, konopi, ale pak jsem vyzstrizlivel, hlavne kvuli financim... trosku me mrzi ze ty prirodni jsou o tolik drazsi.

    CUKI
    CUKI --- ---
    QNEDLEEQ: Jakoukoli kamennou vatu. Výrobce je šumák. Důležitá je hustota (tak 50-60Kg/m3) a taky rozměr, aby jsi to nemusel moc řezat.
    Doporučuju dát to ve dvou vrstvách aby se překrývali spoje. A rozměr cca o 2-3cm širší než máš tu k-ci
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    QNEDLEEQ: máme to taky v dřevostavbě a taky v tloušťce 20cm...
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    QNEDLEEQ: my máme něco z toho: http://www.nej-izolace.cz/knauf-classic-037/
    a hledala a vybírala jsem fakt dlouho, tak věřím, že jsem vybrala dobře :) Je to sice skelná vata, ale dělá se s tím dobře, není to jako kdysi...
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: je a dostavíš to jako důchodce...
    Prostě z mého pohledu je stavění z nějakého materiálu, jen pro to že to jde, ne že se na to hodí, taková hodně výstřední a drahá úchylka. Což ze zlatých cihel jde taky postavit, tak proč to nezkusit.

    V případě, že tu nebude taková konopná fóbie oběma směry (jak propagace, tak ilegalizace rostiny co je tu na naší planetě déle než člověk) A někdo se v dané lokalitě bude zabývat celým procesem od pěstovaní až po zpracování. BUDE TO UMĚT DĚLAT EFEKTIVNĚ! Tedy dostane se asi na desetinu současné ceny, tak to v dané lokalitě má smysl užít jako stavební materiál. Osobně si myslím, že vývojem dojde k použití v jiných složeních a hlavně hustotách jako předem připravený materiál v podobě desek a vaty.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a neslo by si to vypestovat na svym pozemku a zpracovat doma? Pak bys v tom mel jen svuj cas a kdyz to cloveka bavi tak to je k nezaplaceni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEFINDER: tak před tím jsi psal 5500Kč za kubík a to i o této ceně dost pochybuji pokud se bavíme o ceně připraveného "konopného betonu na stavbě. Vzhledem k lambdě a TM k-ce bych jako rozumné minimum viděl půlmetrové zdi vychází mi cena 5500/2=2750Kč plus nosná konstrukce, tedy když se štastlivec nejde do 3000Kč/m2 bude dobrej a to to máš za ceny které má jen tvůj kamarád co se obchodem s konopím živí. Pro běžného smrtelníka je to nemožné a míchat v běžné míchačce taky. Takže nutnost půjčení panmixeru. Nutnost materiálu na bednění.

    Pro mě je to v dnešní době "snobácký biofetiš" a uhlíková stopa je dána tou dopravou materiálů.

    sláma je daleko dostupnější a levnější prostředek, navíc jde o odpadní surovinu, která je sehnatelná při porovnání s 2ma distributory konopí v čr kdekoliv.

    S tou vlhkostí se to má tak že tento "konopný beton" nesnese dlouhodobé vlhko, hodí se tedy jen pro vrchní stavbu. Nedokážu si představit z toho vybudovat stěnu do svahu nebo sklep.

    Suma sumárum konopný beton je vhodný pouze jako předražená izolace.

    Osobně vidím přínos konopí hlavně jako přídavek do lehčených izolací jen jako podpůrná minoritní surovina. On pokud nebude ten materiál tak hutný, tak se lambda nijak moc nezmění, ale muselo by to fungovat na globální úrovni
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    CUKI: Mr. Skořepa přednášel až dnes... Na to srovnání se přišlo tak, že známý co se obchodem s konopím živí vyslechl přednášku D. Grmely a spočítal si to. Slámu prodražuje použití technologií na manipulaci s balíky, s hempcreatem můžeš pracovat sám, stačí ti míchačka a šalování (ale, když máš omítačku, tak se to dá i stříkat). Konopný beton není nikdy nosný, nosná konstrukce je ze dřeva, jak jsem psal původně (potom je větší tloušťka zdí zbytečná). Levné to není, to jsem nepsal, vždy jsem zdůrazňoval ekologický aspekt. U zdiva vychází cena cca 2200,- Kč/m2 Co se týče vlhkosti, tak to překvapivě problém není, konopí je vhodné na rekonstrukce, kde vlhkost je. Známá si rekonstruovala bydlení v hospodářské části statku, všichni se jí smáli, že jí ty izolační omítky do roka spadnou a už je to pár let a v pohodě. A s dostupností pazdeří v ČR je to už trochu lepší.
    DOKKTOR: viz výše, důležitý je faktor prodyšnosti stavby. A dostupnost vhodné slámy trochu omezuje, že spoustu zemědělců už jede na kulaté balíky (netroufám si odhadovat čeho je víc - zda kulatých či kvádrů).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MIKEFINDER: chtěl jsem napsat, že ty ceny mě šokovaly, ale ne, šokuje mě spíš to, že tomu někdo uvěří a nespočítá si to. kubík obyč betonu je asi za 1000 + doprava. lepší beton do 2000 za kubík. izolace na to cca 100kč za m2 za 10cm. obyč cihlu máš za 3kč z bouračky plus doprava. sláma, velký balík, co má cca 0.7m x metr neco x dva metry máš za 200 plus doprava (a sláme je všude) - stačí nahoru pak jenom věnec z hranolů a svázat kurtnama atd atd. nejvěčí problém konopí je, že to nikdo nezpracovává, nejsou na to stroje, takže odtud plyne, že je to tak napálené.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEFINDER: pozor "poměr je cca 280l pojiva na 1000l pazdeří" nebude dohromady 1m3 výsledného materiálu, ale pravděpodobně o dost méně. Alespoň u těch nosných vrstev! 400mm bych dal jako minimum spíše 500mm.
    "že stavba z konopného betonu vyjde v porovnání s se stavbou z nosné slámy o třetinu levněji"???
    To snad ne! Jak se k tomu přišlo?
    pokud budu uvažovat stejnou stěnu konopí vs sláma tak abychom posuzovali stejnou zeď kolik by ta sláma musela stát? Navíc zde určitě není uvažována doprava, protože to pazdeří ti jen tak někdo neudělá (takže ekologická stopa v celku znatelná)

    A levné to tedy opravdu není protože jeden m2 zdiva vyjde asi na 200-250Kč Izolace max 200Kč pracnost minimální. A tady to vidim tak na 3000Kč.

    Nepřednášel o tom Mr. Skořepa? :-D

    jinak díky za info, bohužel tak jako nikde není posuzována stejná hmota, je to stále hodně orientační. Ti co to píšou vědí proč to dělají.

    BTW název konopný beton je dost ujetý. Protože i ten "pevnější" konopný kousek je víc než 50x méně pevný v tlaku než "domácí" beton. Tedy je potřeba přenést na ty dřevěné podpory veškerou tlakovou sílu. Jedná se tedy v mých očích stále o dřevostavbu, pouze zavětrovanou předraženým konopím... a náročným na mechanizaci a práci.

    Odolnost vůči vlhku je mizivá i pro cementovou variantu.
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    CUKI: Tady posílám nějaké ofocené stránky z knih Building with Hemp od Allina (typy pojiva) a The Hempcrete Book od Sparrowa a Stanwixe (poměry surovin). A tady je odkaz na technická data: http://limecrete.co.uk/hempcrete-factsheet/
    Někdo do toho "betonu" nedává ani ten cement, poměr je cca 280l pojiva na 1000l pazdeří. 1m3 vyjde na 5500,- Kč, zdi se doporučují v našich podmínkách tlusté 400 mm. Lambda je 0,06. Dneska byl kámoš na konferenci Stavby z přírodních materiálů a byl docela překvapen, že stavba z konopného betonu vyjde v porovnání s se stavbou z nosné slámy o třetinu levněji. Jako není to úplně levné, ale je to difuzně otevřené, ekologické...





    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS:Tusim, ze se ve slamakach instaluje jako parobrzda obycejnej karton.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: pokud to má fungovat jako izolace, nesmí skrze to profukovat. Buď to uzavřít na povrchu omítkou, nebo difůzkou. Tedy, udělat rošt do kterých budeš vkládat balíky na který to budeš chytat difůzku a pak rám kterým odsadíš obložení. Balíky lepší na stojáka, aby ti tu difůzku netrhali stébla. Výrazně zmenšíš pracnost, když nebude rám mezi každým balíkem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Mě nejde o to něco legalizovat. Mě jde o to že třeba i jen jediný zdroj sám o sobě si často protiřečí. Navíc se opírá o hodnoty které nejsou podle mě změřené. Proto bych rád něco s technickým základem než sáhodlouhé vychvalující žvanění nadšenců...
    Vidím tam zajímavý přínos v určité oblasti, ale rád bych si to ověřil..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak PR tam bude, ikdyz mozna i nechteny, lidi se lehce nadchnou. vsak je potreba to komplet legalizovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá tu někdo nějaký reálný informace o tom konopným betonu? Všechno co jsem o tom našel je spíše jak nějaké PR než reálné informace.
    Pokud někdo z toho zde už stavěl nebo má relevantní informace budu mu vdečnej..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: vyloženě záleží na preferencích. jestli chceš bydlet nejak v nebo blízko města a dáš za pozemek hodně, nebo jestli koupíš neco bokem a ty peníze ve výsledku projezdíš do práce .... nebo jestli koupíš neco bokem za hubičku a prostě budeš dělat co je potřeba v místě bydliště - jo, ego zapláče, že se nemůže realizovat, ale ekonomicky je to zas uplně jinde.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THICKLY: jak píše cuki, jednak je to blbost, protože když potřebuješ topit, tak slunko nesvítí a když svítí, tak jsou jednodušší realizace. druhak to stejně musíš honit čerpadlem, teplá voda ti sama dolů opravdu nepůjde a třetak topení elektřinou v dobře udělaném baráku je asi fakt nejekonomičtější, nehledě na to, že pokud projde ten nový tarifní systém, co s ním všichni tak strašně straší, tak to teoreticky ještě zlevní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam