• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    QNEDLEEQ: my máme něco z toho: http://www.nej-izolace.cz/knauf-classic-037/
    a hledala a vybírala jsem fakt dlouho, tak věřím, že jsem vybrala dobře :) Je to sice skelná vata, ale dělá se s tím dobře, není to jako kdysi...
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: je a dostavíš to jako důchodce...
    Prostě z mého pohledu je stavění z nějakého materiálu, jen pro to že to jde, ne že se na to hodí, taková hodně výstřední a drahá úchylka. Což ze zlatých cihel jde taky postavit, tak proč to nezkusit.

    V případě, že tu nebude taková konopná fóbie oběma směry (jak propagace, tak ilegalizace rostiny co je tu na naší planetě déle než člověk) A někdo se v dané lokalitě bude zabývat celým procesem od pěstovaní až po zpracování. BUDE TO UMĚT DĚLAT EFEKTIVNĚ! Tedy dostane se asi na desetinu současné ceny, tak to v dané lokalitě má smysl užít jako stavební materiál. Osobně si myslím, že vývojem dojde k použití v jiných složeních a hlavně hustotách jako předem připravený materiál v podobě desek a vaty.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a neslo by si to vypestovat na svym pozemku a zpracovat doma? Pak bys v tom mel jen svuj cas a kdyz to cloveka bavi tak to je k nezaplaceni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEFINDER: tak před tím jsi psal 5500Kč za kubík a to i o této ceně dost pochybuji pokud se bavíme o ceně připraveného "konopného betonu na stavbě. Vzhledem k lambdě a TM k-ce bych jako rozumné minimum viděl půlmetrové zdi vychází mi cena 5500/2=2750Kč plus nosná konstrukce, tedy když se štastlivec nejde do 3000Kč/m2 bude dobrej a to to máš za ceny které má jen tvůj kamarád co se obchodem s konopím živí. Pro běžného smrtelníka je to nemožné a míchat v běžné míchačce taky. Takže nutnost půjčení panmixeru. Nutnost materiálu na bednění.

    Pro mě je to v dnešní době "snobácký biofetiš" a uhlíková stopa je dána tou dopravou materiálů.

    sláma je daleko dostupnější a levnější prostředek, navíc jde o odpadní surovinu, která je sehnatelná při porovnání s 2ma distributory konopí v čr kdekoliv.

    S tou vlhkostí se to má tak že tento "konopný beton" nesnese dlouhodobé vlhko, hodí se tedy jen pro vrchní stavbu. Nedokážu si představit z toho vybudovat stěnu do svahu nebo sklep.

    Suma sumárum konopný beton je vhodný pouze jako předražená izolace.

    Osobně vidím přínos konopí hlavně jako přídavek do lehčených izolací jen jako podpůrná minoritní surovina. On pokud nebude ten materiál tak hutný, tak se lambda nijak moc nezmění, ale muselo by to fungovat na globální úrovni
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    CUKI: Mr. Skořepa přednášel až dnes... Na to srovnání se přišlo tak, že známý co se obchodem s konopím živí vyslechl přednášku D. Grmely a spočítal si to. Slámu prodražuje použití technologií na manipulaci s balíky, s hempcreatem můžeš pracovat sám, stačí ti míchačka a šalování (ale, když máš omítačku, tak se to dá i stříkat). Konopný beton není nikdy nosný, nosná konstrukce je ze dřeva, jak jsem psal původně (potom je větší tloušťka zdí zbytečná). Levné to není, to jsem nepsal, vždy jsem zdůrazňoval ekologický aspekt. U zdiva vychází cena cca 2200,- Kč/m2 Co se týče vlhkosti, tak to překvapivě problém není, konopí je vhodné na rekonstrukce, kde vlhkost je. Známá si rekonstruovala bydlení v hospodářské části statku, všichni se jí smáli, že jí ty izolační omítky do roka spadnou a už je to pár let a v pohodě. A s dostupností pazdeří v ČR je to už trochu lepší.
    DOKKTOR: viz výše, důležitý je faktor prodyšnosti stavby. A dostupnost vhodné slámy trochu omezuje, že spoustu zemědělců už jede na kulaté balíky (netroufám si odhadovat čeho je víc - zda kulatých či kvádrů).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MIKEFINDER: chtěl jsem napsat, že ty ceny mě šokovaly, ale ne, šokuje mě spíš to, že tomu někdo uvěří a nespočítá si to. kubík obyč betonu je asi za 1000 + doprava. lepší beton do 2000 za kubík. izolace na to cca 100kč za m2 za 10cm. obyč cihlu máš za 3kč z bouračky plus doprava. sláma, velký balík, co má cca 0.7m x metr neco x dva metry máš za 200 plus doprava (a sláme je všude) - stačí nahoru pak jenom věnec z hranolů a svázat kurtnama atd atd. nejvěčí problém konopí je, že to nikdo nezpracovává, nejsou na to stroje, takže odtud plyne, že je to tak napálené.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEFINDER: pozor "poměr je cca 280l pojiva na 1000l pazdeří" nebude dohromady 1m3 výsledného materiálu, ale pravděpodobně o dost méně. Alespoň u těch nosných vrstev! 400mm bych dal jako minimum spíše 500mm.
    "že stavba z konopného betonu vyjde v porovnání s se stavbou z nosné slámy o třetinu levněji"???
    To snad ne! Jak se k tomu přišlo?
    pokud budu uvažovat stejnou stěnu konopí vs sláma tak abychom posuzovali stejnou zeď kolik by ta sláma musela stát? Navíc zde určitě není uvažována doprava, protože to pazdeří ti jen tak někdo neudělá (takže ekologická stopa v celku znatelná)

    A levné to tedy opravdu není protože jeden m2 zdiva vyjde asi na 200-250Kč Izolace max 200Kč pracnost minimální. A tady to vidim tak na 3000Kč.

    Nepřednášel o tom Mr. Skořepa? :-D

    jinak díky za info, bohužel tak jako nikde není posuzována stejná hmota, je to stále hodně orientační. Ti co to píšou vědí proč to dělají.

    BTW název konopný beton je dost ujetý. Protože i ten "pevnější" konopný kousek je víc než 50x méně pevný v tlaku než "domácí" beton. Tedy je potřeba přenést na ty dřevěné podpory veškerou tlakovou sílu. Jedná se tedy v mých očích stále o dřevostavbu, pouze zavětrovanou předraženým konopím... a náročným na mechanizaci a práci.

    Odolnost vůči vlhku je mizivá i pro cementovou variantu.
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    CUKI: Tady posílám nějaké ofocené stránky z knih Building with Hemp od Allina (typy pojiva) a The Hempcrete Book od Sparrowa a Stanwixe (poměry surovin). A tady je odkaz na technická data: http://limecrete.co.uk/hempcrete-factsheet/
    Někdo do toho "betonu" nedává ani ten cement, poměr je cca 280l pojiva na 1000l pazdeří. 1m3 vyjde na 5500,- Kč, zdi se doporučují v našich podmínkách tlusté 400 mm. Lambda je 0,06. Dneska byl kámoš na konferenci Stavby z přírodních materiálů a byl docela překvapen, že stavba z konopného betonu vyjde v porovnání s se stavbou z nosné slámy o třetinu levněji. Jako není to úplně levné, ale je to difuzně otevřené, ekologické...





    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS:Tusim, ze se ve slamakach instaluje jako parobrzda obycejnej karton.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DOKKTOR: pokud to má fungovat jako izolace, nesmí skrze to profukovat. Buď to uzavřít na povrchu omítkou, nebo difůzkou. Tedy, udělat rošt do kterých budeš vkládat balíky na který to budeš chytat difůzku a pak rám kterým odsadíš obložení. Balíky lepší na stojáka, aby ti tu difůzku netrhali stébla. Výrazně zmenšíš pracnost, když nebude rám mezi každým balíkem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Mě nejde o to něco legalizovat. Mě jde o to že třeba i jen jediný zdroj sám o sobě si často protiřečí. Navíc se opírá o hodnoty které nejsou podle mě změřené. Proto bych rád něco s technickým základem než sáhodlouhé vychvalující žvanění nadšenců...
    Vidím tam zajímavý přínos v určité oblasti, ale rád bych si to ověřil..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak PR tam bude, ikdyz mozna i nechteny, lidi se lehce nadchnou. vsak je potreba to komplet legalizovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá tu někdo nějaký reálný informace o tom konopným betonu? Všechno co jsem o tom našel je spíše jak nějaké PR než reálné informace.
    Pokud někdo z toho zde už stavěl nebo má relevantní informace budu mu vdečnej..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: vyloženě záleží na preferencích. jestli chceš bydlet nejak v nebo blízko města a dáš za pozemek hodně, nebo jestli koupíš neco bokem a ty peníze ve výsledku projezdíš do práce .... nebo jestli koupíš neco bokem za hubičku a prostě budeš dělat co je potřeba v místě bydliště - jo, ego zapláče, že se nemůže realizovat, ale ekonomicky je to zas uplně jinde.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THICKLY: jak píše cuki, jednak je to blbost, protože když potřebuješ topit, tak slunko nesvítí a když svítí, tak jsou jednodušší realizace. druhak to stejně musíš honit čerpadlem, teplá voda ti sama dolů opravdu nepůjde a třetak topení elektřinou v dobře udělaném baráku je asi fakt nejekonomičtější, nehledě na to, že pokud projde ten nový tarifní systém, co s ním všichni tak strašně straší, tak to teoreticky ještě zlevní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY: no hlavně v našem českém dolíku v době kdy potřebuješ topit toho slunce moc nepotkáš. A pokud vysvitne tak i tak dům vytopí oknem.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: to nevim ja myslela ze takhle to teplovodni podlahovy vytapeni funguje... :-) ja to nastuduju....ze to ve finale bude slozity, poruchovy, teplotne nestabilni atd mas asi pravdu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THICKLY: A čeho tím dosáhneš? Chceš topit soláry přímo do podlahy? Jakej to bude mít smysl?

    Bojler jede taky na EE, tak proč to nepoužít na přímo a vyhnout se nesmyslně drahé realizaci, která je náchylná na poruchy?
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    CUKI: to nevim, to jsem se spis chtela zeptat ja tebe na vyhody topeni elektrinou,. Jinak jsem mela takovu predstavu ze by bylo mozny si je podomacku vyrobit, dat cerny trubky na strechu a samospadem by mi to teklo dolu do podlahy nebo do bojleru :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DANNY_OCEAN: To záleží jaký máš nároky, někde ti daj pozemek i zadarmo když tam půjdeš bydlet, otázkou je co v takovejch místech budeš dělat a jak budeš zbytek splácet...
    Takže pro většinu lidí je ten pozemek drahej i když by ti za něj zaplatili...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam