DON_PEDROPOULOS: Hliněnou omítku chápu nebo pohledovou cihlu chápu, to je jiná.
Já myslel že chceš na tu zeď hodit obyč omítku, tam je to pro mě prostě nepochopitelný. Už jen z důvodu té nicotné zvukové izolace.
"když jsem někde v sádrokarotonový místnosti a v normální dejme tomu zděný, tak je to teda rozdíl" Pokud to poznáš pocitově tak seš teda borec. Krom toho že zděná zeď většinou není na mm přesná, tak to podle mě poznat nejde.
Jednou jsem dělal jednomu fajnšmekrovi (respektive vlastníkovi nemovitosti u kterého ten fajnšmekr bydlel) rekonstrukci, kde byli původní zdi a některé s SDK. A on chtěl po mě předělat ty zdi o kterých si myslel že je to SDK, protože mu pocitově nevyhovovali. Pak se ukázalo že to jsou právě ty staré zděné zdi u kterých mu nevyhovovala akustika :-D
Mimo jiné tu SDK příčku můšeš zaktejt i tou hliněnou omítkou.
Jinak pokud chceš pěknou pohledovou zeď, taksi sežeň cihly z nějaký kvalitní bouračky a vyzdi to z nich. Dnešní cihly jsou velmi nekvalitní a vypadaj pohledově dost sterilně. A zomu plynosilikátu bych se fakt obloukem vyhnul. Aby to mělo nějakej rozumnej akustickej útlum tak bys potřeboval skoro 30cm zeď..