• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    LINKOS: hliněný štuk - tím myslíš něco takovíhodle:?
    Jemná hliněná omítka ProCrea, vnitřní, 25 kg | E-shop Přírodní stavba
    http://www.prirodnistavba.cz/jemna-hlinena-omitka-procrea-vnitrni-25-kg-2725.html
    nebo tenhle typ je koukám docela uznávanej
    Hliněné omítky Picas - výroba, vývoj, prodej - Picas
    http://www.picas.cz
    CUKI: jasně, určitě se nechci nechat psychicky sežrat, to dá rozum .). Ale zase je lepší co nejvíc věcí zvládnout dřív než bude obydlenej, protože pak tam chodit v prachu a bordelu není úplně ideál.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: s tím podkladem to myslíš jak? Jakože na to pak dáš nosič atd...?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: schrábnou prachy... Podobných kurzů je tu vícero s velmi rozdílným výsledkem. Někdy se dotyčný nic moc nenaučí, někdy se naučí, zase se toho moc neudělá. Někdy je potřeba po ukončení kurzu kde se všici plácaj po zádech jak jim to jde spoustu toho předělat.
    Cena hliněných omítek je jedna věc, dělat hliněné omítky protože to je "zadarmo" je nesmysl. Jinak pokud máš přidavače, dobrý matroš, tak i ty hliněný omítky nejsou zas tak sakra pracný, jen je potřeba dobrá směs a vědět jak na to. Ale jistě klasické vápené omítky jsou přeci jen o něco jednodušší(nemluvě o těch tenkovrstvejch).
    Imho když vemu jakým způsobem jsem to viděl někoho dělat, často se to tak učí na kurzech, tak se nedivím, že se to některým zdá hrozně pracné.

    Pokud si někdo myslí, že si na zahradě, někde v koutu nakope hlínu, tu bude kolečkovat sám přes celý dvorek atd... Tak to skutečně bude mít "zadarmo", ale pak ho to jistě "psychycky sežere".
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak oni je udělaj ale pak za ně někdo shrábne prachy. A není to zrovna levná záležitost protože je dost pracná. Bejt Donem tak tu rekonstrukci koncipuju tak aby byla dokončená i bez těch omítek, které tam dodělám až to budu mít hotovo... Jinak tě ta stavba "psychicky sežere"

    Ne ten SDK se dá použít jen pouze jako podklad na ktejej budeš pokračovat...

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: zapomeň na to, že ti hliněné omítky udělají workshopáci.
    CUKI: na sádroš dáš tak leda hliněný štuk, což bude na pohled vypadat, ale to co si lidi slibují od hliněných omítek to splňovat nebude
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak kolem dokola udělej rošt a dej tam vatu, z venku to oplácej dřevem, vše můžeš dělat postupně jak budeš mít finance, jen otopnou soustavu ti to trochu rozhodí...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: no ona to není dřevostavba bohužel, je to rekonstrukce původní zděný chaty, tak OSB přístavba byla původně jen nějaká úschovna pro nářadí a podobně. Bylo to vystavěný z tenkejch duťáků. Tak jsme se rozhodli to shodit a udělat tuto předsíň - zároveň to bude sloužit jako hl. vchod. Zbytek domu má obvodový zdi většinou z plnejch cihel (tuším že to má tak 35cm). Já to právě do polystyrenu nechci. Skladba by měla bejt min. vata, asi sklotextilní textilie, potom základ a silikátová omítka. Záměrem je zachovat paropropustnost. Bohužel jsme museli kvůli omezenýmu rozpočtu upustit od většiny ekologických izolací (konopí apod.).
    dark heritage
    ZONKER
    ZONKER --- ---
    R6ANDREW: pošli mi č.k. a katastrální území kde to máš. ja to zkusím najít. I podle mapy poznám jestli jde o VVN nebo VN ,NN nadzemní. taky by mě zajímalo kvůli čemu to chceš.Kdyžtak pošta
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: Co je to proboha za obec to bývá standard. Ale pokud chceš mít jistotu tak to vyjádření distributora je to nejlepší co můžeš udělat. Stejně pokud tam budeš chtít něco dělat ho budeš potřebovat. Dělal jsem to několikrát. zpravidla zak do 14dnu-3 týdnů ti daj vědět.
    Turistické mapy (jestli myslíš tohle) maj zakresleno jen nadzemní VN.
    Jen nechápu možná dobře o co přesně ti jde. O to jak se napojit, nebo jestli tam nění nějaké věcné břemeno? To totiž bohužel nemusí bejt v KN.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: praveze v UP maj v energeticky sekci jen odpad, vodu a telekomunikace..o elektrice ani bž. No neva, ja jestli neni nekde na webu ukryta mapa rozvodny site, o ktery gůgl mlci..dix
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Ještě si rozmysli tu perlinku. Máš pěknou dřevostavbu a pak to zaplácneš EPS a omítkou?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: mám mezi slepicama a psem plot z osb. natřeno snad jen jednou vrstvou balakrylu a horní hrana zatažená epoxidem, aby to nesálo vodu, když prší. a kdyby to nerozdrápal pes (pár vylomených třísek), tak to už třetím rokem drží bez ztráty kytičky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: můžeš to zastříkat penetrací, ale ta OSB by to měla vydržet, pokud na to někde necáká. Kdybys tam měl normální přesahy střechy tak bys to asi nemusel řešit vůbec. Ty štítový strany ale jsou hodně malý. Záleží na převládajících větrech.

    Joo a k tý hliněný omítce se dá taky výborně použít heraklit... Jako příčku si udělej jen kostru aby se ti do ní vešli sítě a oplášti to z obou stran tim heraklitem, na to se ta hliněná omítka pěkně chytne..
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdar, díky za zkušenosti a myšlenky k použití SDK a dalších materiálů.

    Aktuálně ještě řeším situaci s venkovním opláštěním OSB deskama. Ještě to chvíli potrvá než to zateplím a zatáhnu perlinkou. Do té doby bych potřeboval to OSB něčím ošetřit, aby se to vlivem počasí / aktuálně dešťů nezdeformovalo. Máte nějaký tip. Díky

    dark heritage
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: jo tak z místnosti do místnosti to je jasné, tam jakákoliv dutá příčka plná vaty jasně vítězí. nekomu ale ten ambient místnosti sdk nemusí sedět .... a nekdo ho vubec neslyší
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: ten můj fanšmekr právě řešil akustiku z místnosti do místnosti. Tam to poznat je ale jasnej bod pro SDK :-)
    a ve sprcháči mám taky sádroš a nic mi nepraská i kdyby ta voda byla vařící.
    Znám taky stavby kde to poznat je, ale je to poznat tím zpracováním, ne daným materiálem a technologií...
    Na praskání bych byl asi taky alergickej...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: a já tvrdím, že pokud si stoupnu do prázdné místnosti z sdk a z cihel, tak pokud promluvím, tak uplně zřetelně podle charakteru zvuku odrazu slyším, z čeho je ta zeď ... asi jako ten tvuj fajnšmekr ;) a když se začnu sprchovat horkou vodou, tak sdk příčka ve sprcháči párkrát praskne, jak se nahřívá. jako, já to neřeším, jenom tvrdím, že neni každý hluchý jak ty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: to platí jen u SDK, co dělal nějakej imbecil. Pokud jde o dnešní příčku na SDK profilech oddělenou od všech styků akustickou páskou nemáš šanci to poznat vnitřní akustikou. A akustikou s vnější místnosti to poznat je právě pro to že z ničeho zděného lepší akustickou izolaci neuděláš.
    Pokud ti tam něco teplem pracuje tak je to taky špatně. Buď ti nefunguje otopná soustava a nebo nejsou dostatečně odděleny k-ce. Když jsme byli na zimu pryč bylo tu kolem 10°C a ani v těch loňských vedrech nic slyšet nebylo. Pokud má někdo doma jako výdobytek moderny kamna které neumí regulovat a buď přetápí nebo nedotápí, tak s tím zkušenosti nemám. Ale v místnostech by měla být konstantní teplota.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: po zvuku sdk poznáš dycky. a to nemyslím, když na to zaklepeš, ale když v té místnosti třeba promluvíš. omítky a další povrchovky to trochu srovnají, ale jakmile se o to pak opřeš, tak máš zase jasno. nehledě na to, že teplem ta kce pracuje a při rozdílech topíš/netopíš to slyšíš. atd. nekomu to nevyhovuje, nekomu to je buřt ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Hliněnou omítku chápu nebo pohledovou cihlu chápu, to je jiná.
    Já myslel že chceš na tu zeď hodit obyč omítku, tam je to pro mě prostě nepochopitelný. Už jen z důvodu té nicotné zvukové izolace.
    "když jsem někde v sádrokarotonový místnosti a v normální dejme tomu zděný, tak je to teda rozdíl" Pokud to poznáš pocitově tak seš teda borec. Krom toho že zděná zeď většinou není na mm přesná, tak to podle mě poznat nejde.
    Jednou jsem dělal jednomu fajnšmekrovi (respektive vlastníkovi nemovitosti u kterého ten fajnšmekr bydlel) rekonstrukci, kde byli původní zdi a některé s SDK. A on chtěl po mě předělat ty zdi o kterých si myslel že je to SDK, protože mu pocitově nevyhovovali. Pak se ukázalo že to jsou právě ty staré zděné zdi u kterých mu nevyhovovala akustika :-D
    Mimo jiné tu SDK příčku můšeš zaktejt i tou hliněnou omítkou.

    Jinak pokud chceš pěknou pohledovou zeď, taksi sežeň cihly z nějaký kvalitní bouračky a vyzdi to z nich. Dnešní cihly jsou velmi nekvalitní a vypadaj pohledově dost sterilně. A zomu plynosilikátu bych se fakt obloukem vyhnul. Aby to mělo nějakej rozumnej akustickej útlum tak bys potřeboval skoro 30cm zeď..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak si to vystav z pálených cihel na kant ;) chápu, pocit z sdk není stejný jak z cihly, ale je to nejlevnější, nejlehčí jak váhou tak pracností a i čistota kolem práce je větší. co se týče vlhkosti, tak se dělá zelený sdk do koupelen a na místa exponované vlhkosti.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: hele asi to je pocitový, vždycky když jsem někde v sádrokarotonový místnosti a v normální dejme tomu zděný, tak je to teda rozdíl. No pak třeba v místnosti, kde je hliněná omítka, to je úplně skvělý .)
    Naše vize (spíš sen .) je, pokud to půjde, udělat vnitřní obvodový zdi hlavní místnosti právě hliněnou omítkou. Po moravě se potulujou nějaký lidi, který dělaj workshopy na hliněnou omítku, takže když se jim propůjčí chalupa, mohlo by to být výrazně jednodušší.

    Co se týče SDK samotnýho, tak se dá teda použít i na postavení příček v místech kde se kondenzuje vlhkost?
    Ty teda pórobeton kam patří třeba ITONG? nedoporučuješ, protože to mě právě napadlo, to vyzdít tenkým itongem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: najdi si v územním plánu v energetické sekci, případně oslov přímo distributora EE
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam