Lámu si teď hlavu nad tím, jak chladit kvalitně zaizolovaný dům, dřevostavba 60m2, 2+1 s TZ 2-3 kW
Jedna věc je mít adekvátní přesahny střech, které v létě stíní a v zimě naopak slunečním paprskům nebrání.
1) V případě, že by byla v domě betonová akumulační deska s teplovodní podlahovkou, tak by se dal celý system napojit na venkovní zemní registr. Takové řešení jsem už viděl a prý to fungovalo. Zemní registr byl udělán v rámci dokončovacích prací na domě před zahájením prací na zahradě.
Nicméně jak trefně poznamenává CUKI, dům o takto nízkých TZ lze vytopit přímotopem za 2000 Kc a cokoliv jinyho bude mnohonasobne drazsi a technologicky slozitejsi.
Navíc netuším jaká je reálná životnost vodní podlahovky.
2) varianta bez vnitřní betonové akumulační desky s dřevěnými podlahami (klidně lowcost OSB a PU sterka) a topení topnou folií v podlaze nebo výše zmíněným přímotopem za 2k :)
Na netu jsem potkal řešení vzduchového zemního registru, kterým se vzduch předchladil a do domu se přiváděl skrz vzduchotechniku případně "dírou v podlaze". Řešení jednoduché, ale narážím na komentáře, že to po pár letech zasmrádne, je to nevyčistitelné atd.
Napadá mě tedy jakási kombinace, kde by byl na zahradě zemnní vodní registr (=trubky), ten by byl napojený na masivní chladič, třeba z auta :), a skrz něj by si malá rekuperační jednotka nasávala ochlazený vzduch.
Nějaké rady, tipy a nápady? A především osobní zkušenosti?