• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: ono je to super na zimu ke středozemnímu moři někam do stínu borovic. Navíc tam nedělaj s převozem takový štráchy, ale sem je to problém. Třeba dneska bych v tom bejt nechtěl
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    CUKI: dobrej paradox, to jsem netušil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: Tak to vytápění je jen hodně orientační. Záleží na jakou teplotu budeš vytápět. Každej stupeň nahoru je asi o 3% větší spotřeba. Navíc jsem v tom bydlel v Británii ne tady. A břiznám se že bych do toho už nešel. Radši bych za ty prachy koupil několik unimobuněk které bych provizorně zaizoloval. Ten mobil house bych nechtěl snad ani zadarmo, protože zaizolovaný se nědělaj vůbec a ty co si na to hrajou jsou neuvěřitelně drahý. Jetstli to máš na dobu stavby tak je to drahý a určitě to není luxus. Nebál bych se ani tak zimy, ono se to nějak za nějakou cenu vytopí, ale v létě se v tom nedá bejt ani v tý Anglii kousek od moře.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    CUKI: děkuju moc! Přesně takový zhruba odhad jsem potřeboval. Ale ten 1,5 MWh mi přijde jako docela málo. Podle ceníku elektřiny šmahem někde na netu je to asi 5000 za rok. To by znamenalo, že v zimě na vytápění se utratí cca 1500 za měsíc + ohřev vody tj. něco, když to přeženu ke dvou tisícům.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: pokud to budeš dělat někde na rovině a nevyužiješ nějakou stávající akumulační hmotu tak je to na prd, to si raději pořiď klimošku. Teď jsem se vrátil po měsíci z cest a bylo tu 22°C (což je sice o trochu méně než dlouhodobý průměr) ale bylo vše zavřeno nejel žádný spotřebič a nevětralo se. Dneska jsem se probudil v 6 ráno a venku je 25,3°C. Prostě tyhle extrémy nevychladíš jinak než aktivně a nebo to bude stát majlant.

    Druhou možností je udělat "podzemní jezírko" ale na rovině ti to samotíží fungovat nebude a taky to něco stojí. Pro tvý rozměry počítej tak 50-100m3 výkop na dno folii na zahradní jezírka na to kačírek aby se nezničila na to jakejkoli štěrk co zatopíš a navrch bud několik vrstev geotextílií a zasypat alespoň metr i víc nějakou lepší zeminou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: vaření, pokud nevaříš na těch 10-20Kg vyjde, ale ohřev vody pokud tím máš na mysli sprchu je mnohem energicky náročnější, počítej tak 1,5MWh za rok pro 2 osoby.
    A vytápění obyč mobile housu co není zaizolován. Respektive je těch klasických 5cm PU a obyč okna je tak 1 10Kg bomba na tejden...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdravím,
    potřeboval bych poradit se skladbou podlahy v 1NP naší chaty. Momentálně zůstal po odstranění původní podlahy betonový potěr asi tl. 6cm, pod ním jsou hurdy nad sklepem (1/2) a zbytek netuším. Ten beton je celkem rovnej a myslím, že srovnávat ho nebude potřeba. Ještě bych dodal, že máme poměrně nízký stropy (2,5m) a proto bych podlahu nechtěl nějak přehnaně zvyšovat. Mám představu, že se položí trámky, mezi ně izolace (tady bych chtěl ideálně poradit jakou - když se jedná o rekonstrukci - třeba kvůli možné vlkhosti), na trámky nějakou vrstvu proti vrzání a potom final dřevo - palubky. Chtěl bych poradit, jakou výšku by podlaha v ideálním případě měla mít. v 1NP se také nachází kuchyň a koupelna. V koupelně bychom chtěli podlahové el. vytápně - odporovej drát a final vrstvu korek, v kuchyni buď taky korek nebo marmoleum. Tady si s těma vrstvama vůbec nejsem jistej. Díky za radu!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DARAIT: na severní straně bude ve vedrech taky vedro, to mám už vyzkoušené.
    To chce prohnat chladící šachtou nebo jak píše IV0, fancoil napojený na zemní registr.
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    ZATAMOKO: presne tak, udelal bych "diru" na severni strane domu dole a komin kvulikominovymu efektu vepredu.
    Popr. Bych tam pridal vetrak a kvalitni zpetny klapky. Reseni za nula nula nic :)
    JADR
    JADR --- ---
    MATT: neco podobnyho jsem obdivoval v turfanu a iranu, jaky meli chladek ze zeme, ale tolik prace co za tim stoji, to tady tech par horkych dni prezijeme...no ale klima se meni tak kdo vi jestli to nebude potreba. vice zde
    https://upload.wikimedia.org/...mmons/thumb/5/52/Qanat_wind_tower.svg/260px-Qanat_wind_tower.svg.png

    Qanat - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Qanat
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MATT: presne neco takovyho me napadlo pro to "samotizne" reseni :)
    MATT
    MATT --- ---
    ZATAMOKO:


    The Ancient Art of Passive Cooling for Today's Green Living - Living Green Magazine : Living Green Magazine
    http://livinggreenmag.com/...home-garden/the-ancient-art-of-passive-cooling-for-todays-green-living/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    IV0: no ja bych se rad rekuperaci resp. aktivnimu vetrani vyhnul a idealne to resil nejak "samotizne", ale je mi jasne, ze to nebude lehky ne-li nemozny.
    Ten fancoil vypada zajimave. Mas nejake konkretni doporuceni? Rychlogoogleni dalo http://www.ivarcs.cz/cz/fancoily-rozcestnik

    BLUMIR: to rad slysim, pravda je, ze clovek se spis podeli o spatne zkusenosti, nez o ty dobre, neb kdyz veci funguji, tak je ani nevnima :)

    Ad (el.) podlahovka: uplne se mi nechce do toho betonu, ale jinak ta akumulace asi poresit nepujde. Navic se da pocitat se solarnimi zisky v zimnim obdobi a nahrivani podlahy skrz okna.
    Otazkou je ale prinos vs. finance.
    BLUMIR
    BLUMIR --- ---
    ZATAMOKO: Viděl jsem zemní registr obecního domu v České Lípě po desetiletích provozu a nepřišlo mi to nějak strašný, jasně, dostane se tam trošku špína a prach, ale neměl jsem pocit nějakého zápachu. Ten registr je neustále větraný a pokud se zamezí přístupu havěti a zatečení vody tak dle mého vydrží. Mrkni se do roury od vysavače, takhle nějak to bude po letech vypadat. :)

    Topení bych pak řešil buď přímotopem nebo el.podlahovkou. Hotovo20

    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    BLUMIR: děkuji.
    BLUMIR
    BLUMIR --- ---
    VESPER_INDIGO: To se nechá spočítat, ale potřebuješ právě ty hlavní skladby + vlastnosti skleněných výplní. Ptej se na součinitel prostupu tepla.

    TUV, najdeš třeba zde:
    Projekční podklady a pomůcky
    http://tzb.fsv.cvut.cz/?mod=podklady&id=3

    Co koukám tak člověk si v průměru vezme 4,3kWh/den
    IV0
    IV0 --- ---
    ZATAMOKO: Podlahovky samotné se bát nemusíš, ta má životnost jako celá stavba, spíš se bude kazit ta bižuterie okolo (čerpadlo, kohouty, filtry atd.).

    Dobré (do domu s nízkými ztrátami, protože to reaguje rychle, na rozdíl od podlahovky) řešení jsou fancoily (vypadá to jako vnitřní jednotka klimatizace) které jako chladivo používají vodu. Tohle můžeš napojit přímo na zemní registr. Toto řešení se používá docela často ve velkých (průmyslových) instalacích.

    Budeš muset buď od každé jednotky odvádět kondenzát, nebo regulovat teplotu vody nad teplotu rosného bodu (pak to bude mít mizerný chladící výkon, ale mohlo by to u domu s takto nízkými ztrátami stačit).

    S elektrokotlem to může zajišťovat i topení.

    Dá se to pořídit za cenu podobnou ceně podlahového topení, ale bude to vhodnější pro tento typ domu a nebude to chladit od podlahy (což není nepříjemné jen při malých chladících výkonech). Na rozdíl od podlahovky to bude trošku hlučnější (fancoily mají na nejnižší stupeň okolo 27 dB).

    Proč ne aktivní rekuperaci? Ta by chladila s výkonem cca 1kW na celý dům a pravděpodobně tam už nějakou rekuperaci stejně plánuješ...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    VESPER_INDIGO: tak normálně tam nebývá nic, žádná izolace, max 5cm vaty. co sem viděl mobilhousy, tak ten plášt moc tlustý neni. zkus zabrousit do maringotkového popř. obytňákového auditka
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    DOKKTOR: já si říkal, že to bude asi složitější. Jsem v tom nový, zaujala mě myšlenka bydlení v mobilehome a ještě ani nevím co mám vědět nebo na co se zeptat :) Např. nevím jaké je (bývá) u mobilhome složení pláště. Zkusím se zeptat přímo u nějakého z výrobců, snad mi nebudou mazat med kolem huby.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    VESPER_INDIGO: aspon složení pláště toho mobilhousu? když už ne přímo tepelné ztráty
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Ahoj, prosim máte někdo představu, jakou částku *zhruba* za rok může stát vytápění mobile home 9x3 metrů el. přímotopem + ohřev vody plynovou karmou?

    Co jsem tak pochopil, tak samotný sporák znamená právě cca 10kg plynu ročně. Což je nějakých 1500 za lahev a 300 za náplň další rok? To je ok částka. Když k tomu připočtu ještě ohřev vody pro dvě osoby takže řekněmě dvakrát tolik?

    S tím el. přímotopem nevím vůbec.

    Předem děkuju za reakce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam