• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Jaký odkazy?

    LINKOS: Dá, nepíšu že ne. Ale když se v tom fondu řeší i zelené střechy, vyplývá z toho že se jedná i řešení pro jednotlivce, proto jsem o tom psal.
    Septik s tříkomorovým čištěním ti jen tak někde nepovolej, je to na úřednících. Většinou ti cpou čovku a pokud nemáš vodoteč, tak ostrouháš...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: muzes sem hodit odkaz(y) na zdroje kolem zadrzovani vody v krajine?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: zelena strecha je spise do mest kde chybi zelen a taky ke snizeni pretizeni destovich kanalizaci. Odpadni vody se daji jiste resit rozumeji nez je bezne. Napriklad korenovou cistirnou, ktera muze mit trikomorovy predseptik i s bioplynkou. Korenovka ma navic tu vyhodu,ze cast vody se odpari a nejde vsechno do potoka. To se da dnes udelat legalne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    http://www.ochrance.cz/.../user_upload/Publikace/sborniky_stanoviska/Sbornik_Odstranovani_staveb.pdf

    zajímavé čtení a možnosti jak postupovat v neobvyklých situacích...
    CUKI
    CUKI --- ---
    V EU je prý nově vytvořen fond na podporu zadržování vody v krajině a ve svém přirozeném prostředí pro jednotlivce. Dostal jsem se k tomu náhodou před zelené střechy, ale chápu to tak že by to mohlo zahrnovat i "odpadní" vody. Nemáte někdo víc informací, nebo znění toho textu?
    Nejde mi o dotace ty bych ani nechtěl, ale pokud je něco podporováno EU, tak by to nemělo být zakázáno našili zákony, nebo ne?
    Podle mě je možné přirozenou cestou řešit odpadní vody na svém pozemku a toho bych chtěl docílit legální cestou...
    JADR
    JADR --- ---
    JOSEF_K: taky jsme to tak kupovali i bez realitky, banka si vezme tak 5ti. jen se zastaví člověk na podpisu na poště. Taky bych asi přes cizího notáře nešel pokud se jedná o vyšší částku.s
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Banky na tohle mají speciální produkt. Jmenuje se dohoda o správě kupní ceny. Kupoval jsem takhle před pár lety byt. Něco to stojí, ale imho nejjistější cesta, u notáře bych nenechal ani floka. Na webech bank je přesně sepsáno, kolik to stojí a co je k tomu potřeba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: sepíšete kupní smlouvu, tu podepíšete před úřednicí na checkpoitu pak to dáš na katastr (jeden z vás) zaplatíš litr a čekáš až se to přepíše na tebe. prodávající pokud není uvededeno jinak pak podá a zaplatí daňové přiznání ke kterému bude potřebovat odhad.

    ta realitka nebo makléř vyřeší stejně pouze smlouvu a úschovu peněz (a ta je sporadická)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    CUKI: vim ze jich par plachlo, proto radeji depozitni ucet u banky. Ja tomu nerozumim, jak se musi postupovat. je to jako s autem? koupim, dojdu na urad se smlouvou, prehlasim ho a je to? To bych zvladl asi sam :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: To je jeho právo s tim asi nic nenaděláš, otázka je jak moc ti to chce prodat. Pokud se dohodnete na smlouvě a nemáte mezi sebou dostatečnou důvěru stačí ti uložit peníze do depozitu. Nicméně kolik notářů už z penězma zmizelo :-) Jinak notářů je jak hub po dešti.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    jde o prodej bez reality,prodejce tlačí nakou svou notarku v Nymburku. prý komplet služba - smlouvy,prevod,depozit.ale ta má čas až v září,to je pozdě,tak bych rád něco dříve.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: hlavně bacha na daň já teď zuřivě schánim rozumnýho odhadce, protože mi teď jeden odhad od odhadce vyšel na 28x více než je reálná cena... Daň z převodu je hrozná zlodejina
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    R6ANDREW: já smlouvu i uschovu řešil u advokáta a 100% spokojenost, řešilo se to v Praze a nemovitost byla u AT hranic, já už byl jen pošťák .)
    Navíc mi doladil smlouvy, které mi dala RK. Kdybys chtěl kontakt, tak řekni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: jestli ti jde o úschovu peněz, tak hlavně nějakou větší zavedenější pobočku. Jestli ti jde o smlouvu tak tu bych notáři nikdy nesvěřil. Ověřit podpisy můžeš i na poště
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: ono je to super na zimu ke středozemnímu moři někam do stínu borovic. Navíc tam nedělaj s převozem takový štráchy, ale sem je to problém. Třeba dneska bych v tom bejt nechtěl
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    zdar a sílu. někdo tip na spolehlivého notare,co nám udela koupi/prevod nemovitosti,a nebude stát majlant?Praha/nemovitost je na Nymbursku. dix
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    CUKI: dobrej paradox, to jsem netušil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: Tak to vytápění je jen hodně orientační. Záleží na jakou teplotu budeš vytápět. Každej stupeň nahoru je asi o 3% větší spotřeba. Navíc jsem v tom bydlel v Británii ne tady. A břiznám se že bych do toho už nešel. Radši bych za ty prachy koupil několik unimobuněk které bych provizorně zaizoloval. Ten mobil house bych nechtěl snad ani zadarmo, protože zaizolovaný se nědělaj vůbec a ty co si na to hrajou jsou neuvěřitelně drahý. Jetstli to máš na dobu stavby tak je to drahý a určitě to není luxus. Nebál bych se ani tak zimy, ono se to nějak za nějakou cenu vytopí, ale v létě se v tom nedá bejt ani v tý Anglii kousek od moře.
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    CUKI: děkuju moc! Přesně takový zhruba odhad jsem potřeboval. Ale ten 1,5 MWh mi přijde jako docela málo. Podle ceníku elektřiny šmahem někde na netu je to asi 5000 za rok. To by znamenalo, že v zimě na vytápění se utratí cca 1500 za měsíc + ohřev vody tj. něco, když to přeženu ke dvou tisícům.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: pokud to budeš dělat někde na rovině a nevyužiješ nějakou stávající akumulační hmotu tak je to na prd, to si raději pořiď klimošku. Teď jsem se vrátil po měsíci z cest a bylo tu 22°C (což je sice o trochu méně než dlouhodobý průměr) ale bylo vše zavřeno nejel žádný spotřebič a nevětralo se. Dneska jsem se probudil v 6 ráno a venku je 25,3°C. Prostě tyhle extrémy nevychladíš jinak než aktivně a nebo to bude stát majlant.

    Druhou možností je udělat "podzemní jezírko" ale na rovině ti to samotíží fungovat nebude a taky to něco stojí. Pro tvý rozměry počítej tak 50-100m3 výkop na dno folii na zahradní jezírka na to kačírek aby se nezničila na to jakejkoli štěrk co zatopíš a navrch bud několik vrstev geotextílií a zasypat alespoň metr i víc nějakou lepší zeminou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    VESPER_INDIGO: vaření, pokud nevaříš na těch 10-20Kg vyjde, ale ohřev vody pokud tím máš na mysli sprchu je mnohem energicky náročnější, počítej tak 1,5MWh za rok pro 2 osoby.
    A vytápění obyč mobile housu co není zaizolován. Respektive je těch klasických 5cm PU a obyč okna je tak 1 10Kg bomba na tejden...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam