• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: asi to tu kdysi padlo, ale jake materialy mas na mysli?
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    Trosku narusim tema:
    Kde nejlip sehnat 10-20 kulu na stavbu pergoly a podobnych zahradnich konstrukci?
    Co sem koukal, tak je asi nejbeznejsi akat? Chtel bych kmeny bez kury tloustka 15-25cm, delka 2,5-3m.
    Nejlip praha a okoli, odvoz mam
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: Linky co jsem kdy našel a alespoň mě trochu oslovili už asi nebudou aktuální. Starší domečky jsem hledal někdy v roce cca 2006-7, pak jsem zjistil, že najít starší stavbu, kterou bych donekonečna nemusel rekonstruovat a stejně by to nikam nevedlo, je zhruba stejná šance, jako vyhrát jackpot v loterii. Takže jsem přešel na novostavbu v domnění, že najdu schopného architekta a stavební firmu co dokáže vyprodukovat něco rozumného, to se bohužel nestalo a ani po několika letech hledání nebyl nikdo kdo stavěl domky na míru zákazníkovi a zároveň by se jednalo o ekologickou stavbu v pasivním standardu (v té době většina stavebních firem u nás ještě ani netušila co to je). Takže jsem projekt i stavbu realizoval sám, za což zpětně děkuji, protože mnoho věcí co se všem zdálo divné a spatné se mi po letech osvědčilo.
    Takže za sebe ti radím najdi si někoho kdo ti udělá domek na míru dle tvých představ a nebo se do toho pusť sám. Linky totiž vedou jen na ty proklaté katalogové šikmostřechy nikoli na luxusní stavby, kterou jinak než na míru neuděláš!
    Sám jsem dělal největší projekt na 4+kk kterej nakonec byl postaven subdodavatelsky a částečně svépomocí za asi 900k Kč Věřím že 5+1 nebude o tolik dražší.
    To že někdo staví svépomocí za 3M neznamená že to nejde levněji. Základ je v tom nestavět z materiálů které mají největší propagaci, ale z těch co mají nejlepší vlastnosti.
    Takže ti z výběru vypadnou třeba všechny cihlovzduchy a plynosilikáty a pod.
    Stejné je to u typů staveb. Pravděpodobně pokud nechceš stavět hrad ti vypadne patro, protože to schodiště ti ubere tolik prostoru ve všech patrech, že se ti stavba dost prodraží. Navíc se pak hůř řeší rozvody pro rekuperaci a pod.
    Pokud se soustředíš na to vyřešit co nejlépe TZ pak pravděpodobně ušetříš statisíce za systém vytápění.
    Takto se dá pokračovat...

    Základ je sehnat dobrej pozemek..
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Existujou nějaké linky na luxusní stavby za 2M? Švagr stavěl dům svépomocí a pod 3M se prostě nedostal - zděný patrový domek 5+1. Já sám jsem teď v situaci, kdy bych se chtěl dostat pod 2M a přijde mi to nereálný, proto koukáme po starším baráčku.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CUKI: ok, díky, mrknu. Říčany jsou dobrý, ale postavený baráky drahý. Ale ty osady by mohly jít, když to zas nebude 5km do MŠ a ZŠ :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EUCHENIE: ty Říčany jsou na vlak dobrý i když je tam problém že se dostaneš jen do malé části prahy. Velkej problém, že je tam de facto jen ta železnice. Po silnici se ráno do prahy nedostaneš, to je zabitý. Dál nejsou špatný ani Mnichovice. Na tý východní straně prahy toho moc není krom lesů za těma Říčanama tam jsou jen samý rovný pole. Ale dole od Vltavy na západ je kolem prahy přírody dost až skoro po Kladno. Některé části zasahujou i do Prahy Ořech, Lipence, Černošice,...
    Koukej po chatovejch osadách pozemky už mají stromy a jsou "hotový" připravený na stavbu něčeho novýho..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CUKI: no to plánuju, do Prahy tak 2x, max 3x týdně, možná i míň. Koukám mezi Mělníkem, Lysou a Říčanama, rodinu mám na východě.

    Jasan, vlak ideál, žádný zácpy..ev to auto. V Praze to taky trvá přejet hodinu z kraje na kraj, i když za jinou cenu, jasný. Ale domeček se zahrádkou za přijatelnou cenu a za humny přírodu, kde nejsou davy lidí.. to tu neseženu.

    No nevim, zkrátka zkoumám a hledám informace..třeba něco takového existuje.. nebo dá se vytvořit :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EUCHENIE: Hodinu od prahy je většina Čech. Věř že tak daleko dojíždet nebudeš chtít. Dojíždění není zadarmo. Ideální je používat MHD. Tedy 1 nebo max 2 pásmo. Případně pak větší města v okolí jako je Beroun, Kladno, Boleslav, Říčany,.. Dál už je to pro většinu lidí časový i ekonomický nesmysl.
    Jasný je lákavý kouknout na inzerci někde pod Kolínem, Jižní část středočeského kraje nebo Křivoklátsko kde jsou nemovitosti za hubičku, ale v této lokalitě je to skoro nesplatitelné. To je tak na práci z domova, ale to není pro všechny.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    GEWARO: nene, stavba + pozemek do 3 max, radši do 2,5
    Zajímá mě okolí Prahy, nemusí to být hned za humny a jo, všimla jsem si, že čím lepší spojení (vlak, bus), tím vyšší cena všeho, pozemku i domu. Moje představa je do hodiny vlak/bus, autem samo kratší.

    No, vzniklo to tak, že jsme se nejdřív bavili o pronájmu domu, to mi přišlo, že to začíná plus minus na 16 tis. A pak přišla myšlenka, zda už není lepší hypotéka.

    Jinak teda nevím, v Praze ty nájmy nejsou zas tak nízký, ne? Já mám teda extra nízkej (7500 vč. za 40m 2kk u metra), ale když porovnám 3kk Praha vs hypo dům na vsi... tak mi vyšel domek líp. Ale jasan, řeším to tak měsíc, dva a opravy do toho zatím nezahrnuju. Tím, že by byla stavba nová, se ale myslím opravy odsunujou v čase dál.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CUKI: no, já jsem to měla tak, že před dětma jsem na bydlení nemyslela vůbec. S dítětem jsem pak byla sama, to rozhodně šetřit nešlo, s druhým nechci běhat mezi panelákama s kočárem, takže pro mě ideál na jaře v novým :)
    Ale hypo chci na sebe, už jednou jsem sama byla, nechci se pak někde - případně - tahat s dvěma dětma a hádat se o barák. A proto chci co nejnižší měsíční výdaje (hypo + provoz), abych byla plus minus na ceně nájmu. Mně děti z hnízda vylítnou nejdřív za 19 -20 let, takže něco rodinného se ještě užije.
    CUKI
    CUKI --- ---
    pokud se půjčuje tak vysoká částka tak ji banka dává postupně, dle dokončení stavby. Ale jednodušší je ručit pozemkem, pak to není tak vypjatý. Ostatně je IMHO hloupost si půjčovat na obojí. Když si to spočítáš (i při dnešních teoreticky výhodných hypotékách) je daleko výhodnější bydlet v nájmu, než třeba našetříš alespoň polovičku cílové ceny, ale to si moc lidi neuvědomujou, protože je jim reklamami předhazováno, že in je bejt zadluženej až po uši, protože ostatní taky jsou zadlužený.
    Ale to že přes 70% páru se rozejde než dokončej své závazky vůči bance to už nikdo neřeší! Nejde ani o to že je to přes 70% tedy skoro 3 ze 4, ale to že rozvodovost v čechách je asi 55%. Tedy je vidět, že partnerskému životu ta hypotéka vůbec nepřidává... Já vím jsou to jenom čísla. Ale ono je strašně snadné si brát hypotéku na vrcholu produktivního věku, většinou ještě před dětma, ale pak už je to těšší. Ne že by to nešlo, ale člověk promrhá celý svůj život v práci místo aby byl se svojí rodinou...
    žena je uzavřena po dobu mateřské s dětmi ve zlaté klícce a muž je od nevidim do nevidim v práci a stresuje se aby se nepřihodilo něco neočekávaného a mohli splácet hypotéku. Rodinu vídí vyjímečně a většinou na ní nemá energii a ni čas.
    No a když to bude ta štastnější rodina 1 ze 4, tak než splatěj hypotéku, dětičky jim odlétnou z hnízdečka a budou v obřím domě sami a budou se muset uskromnit aby splatili velké náklady na bydlení. Rozumnější se přestěhujou do menšího...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EUCHENIE: konečnou částku víš - součástí projektu je i rozpočet s rezervou.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CUKI: no radši za míň, než za 2m :) když se platí i ten pozemek. ale jako strop.

    A jak se to pak řeší s hypo, když nevím konečnou částku? nebo prostě něco hypo a zbytek dle potřeby stavební úvěr/vlastní?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EUCHENIE: no oni ty katalogové domy nejen že se nesnaží o to být ekonomické, ale hlavně nikdy od něj nemůžeš čekat že bude vyhovovat tvým potřebám, to ani není možné. Každej pozemek má svá specifika podle kterého se projekt vytváří. Jen nutné zohlednit přístup k pozemku orientaci ke světovým stranám, sklon, okolí, stavební materiály které jsou v okolí nejdostupnější,... A to může udělat jenom člověk co to vytváří na míru. Nemusí to bejt nutně architekt, ale stejně to musí nakonec překreslit a orazítkovat.
    Dále pokud nebudete stavět sami je nutný nějaký dozor na stavbě. Nemusí to být přímo ten ze zákona) ale někdo kdo má zkušenosti, ideálně ze sousedství nebo nějakej kamarád...

    Za 2M se dá postavit velmi luxusní stavba včetně úpravy okolí...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    CUKI: okej okej, díky, no, takže myslíš, že nejlepší je teda ten projektant a nechat si něco postavit/si postavit, nebo je i něco jako ty moje odkazy, jen s tím, co zmiňuješ - levný provoz, nízký rozpočet?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EUCHENIE: To jsou přesně ty katalogové šikmostřechy :-). A určitě se nejedná o nízkorozpočtové stavby :-). Důkladnějc jsem si prošel jen ten první odkaz, ale bacha na to ta cena není konečná! pokud nemáš ultrarovný pozemek vyleze to šíleně nahoru, pokud budeš chtít, cokoli jiného než nabízej tak taky, vše je uvažováno při nejideálnějších poměrech, rovina, radon, příjezd, základové poměry,... Platíš za každé plivnutí kolem, projekt (kterej za tu cenu určitě nestojí), radon, geolog,...
    Pokud budeš chtít se dostat alespoň na průměrnej standard, musíš spoustu věcí vyměnit s příplatkem 15%: okna, podlahy, a jistě i mnoho dalších věcí o kterých tam není ani zmínka. Nenašel jsem informaci o skladbách konstrukcí, což je dost podezřelé, Jaké má ten domek TZ? To jsou důležité informace. Pravděpodobně hádám že to nekupuješ za hotový, ale budeš na to mít hypotéku. Tak musíš taky uvažovat na kolik tě přijde provoz toho domu. Ono je rozdíl jestli dáš za veškerý poplatky a energie kolem domu ročně 10k a nebo třeba 80k Kč! Hypotéka bývá třeba na 20-30let a za tyhle energie člověk může dát ještě víc než za celou tu stavbu!

    Pokud hledáš velké řešení, sežeň si schopného projektanta co ti bude rozumět a co řeší i cenu domu a má se stavbou i praktické zkušenosti. Za kvalitní projekt kde se řeší všechny stránky stavby, tedy i provoz a cena jednotlivých možností realizace zaplatíš třeba 100k max i 200k Kč (s dozorem), ale dokážeš třeba polovinu prostředků ušetřit! A hlavně projekt bude sedět tvým požadavkům a nebude to takový paskvil co někdo vykouzlil bez myšlení k ránu po silvestrovské veselici...

    Ten poslední odkaz K-control vůbec nedoporučuju, sic má své opodstatnění tak určitě ne u RD, kde nesplňuje zvukověizolační požadavky na takovou to stavbu a za druhé, recyklace EPS nakašírovaného na dřevo není zrovna ekologická.

    Tohle téma by se mělo nést v duchu nízkorozpočtových staveb a alternativních (nikoli horších) stavebních postupů a obecně ekologickém přístupu. Tedy přesně taková alternativa těmto odkazům. Tak aby to šlo bez nekonečných hypoték, kterými se člověk akorát upisuje tomuto ďábelskému systému kolem nás. Je tu spoustu lidí co bydlí ani ne za desetinu ceny těch v odkazu a pravděpodobně budou spokojenější, protože je to mnohem svobodnější řešení...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ..esi teda to, co jsem sem dala, nejsou ty katalogové šikmostřechy :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Máte někdo rostoucí domek nebo tak něco?
    koukala jsem na toto: http://www.dum-levne.cz/401/levny-rodinny-dum-ld7/
    toto: http://www.vp-invest.cz/rodinne-typove-domy/rd-typu-bungalov-4-kk/
    ev. toto, jen tady mě trochu zaráží, že tam nemají žádnou realizaci v realizacích :)
    Wooddům
    http://www.wooddum.cz/

    Přemýšlím o 3kk (ev. 4kk) do 2 mio komplet, zkoumat jsem to začala dnes ;)
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: máme low cost verzi, jen separační prkénko. A tuhý padaj do kýble. Přímý odtah zatím nemáme. Máme jen větrák na hajzlíku co se občas zapne. Do jímky pak jde šedá voda a moč. S tím už se dá i hnojit na zahrádce. Jako další alternativu k tomu dobuduji jen nějaký dočisťovací jezírko. Co se týče toho kýble tak se naplní tak jednou za 14 dní. Možná by to zlepšilo dávat toaleťák stranou. Jak to dělají třeba na východě. Zasypem to vždycky po použití pilinama, pak to tolik nesmrdí a hlavně jsou dobrý pro kompost. Je to jen o zvyku.

    Jinak vaše diskuze k vaření bioplynu. V Nepálu se dotovala rodinám v horách jímky kde se jim tvořil bioplyn. U takový rodiny jsem tam byl půl roku. Řeknu ti že v zimě byli rádi že si na tom udělali jedno jídlo a to ani nebylo tak vysoko, teplota tam neklesala pod 10 stupňů. A ještě tam dávali hnůj od 3 volů a buvola. Ale princip to byl velmi jednoduchý a určitě ti nestálo tolik. Tady tak záležitost na léto si myslím..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no mě přijde problematická ta cesta do toho kompostu, ta trubka co se běžně používá bude celou dobu špinavá a muže to smrdět a být celkem nechutný... Třeba ten chlapík co napsal "Lidský hnůj" to vůbec nepřehazuje. Další věc co se běžně podle něj podceňuje je čas, proto třeba ty tři komposty, vždy jden plníš a dva zrajou. Po dvou letech by neměl být schopen přežít v tom žádný parazit( v případě, že by se vyskytl u někoho z náštěvníků). Ale v té knížce je to popsané líp, než to popisu teď já.

    Jediné co teď dohledám je pdf s bioplynkama z Indie. Problém je, že právě u nás není moc poptávka po těch malých. Tedy u nás, myslím i v německu a rakousku se jedou spíše ty velké. Ty malé jedou spíše země jako čína a indie, kde jim to usnadňuje život na vesnicích že nemusejí zbírat dřevo na vaření. To je asi taky důvod proč se dají objednat právě z těchto zemí. Například přes alibaba.com.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam