• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DARAIT: stačí se podívat na statistiku kolik se v čr produkovalo kompostu do roku 89 a kolik po něm. V 90. letech to padlo asi na desetinu. Ať každý nadává komunistům jak nám zníčili pole, ti porevoluční zemědělci tomu spíše přidali.
    Viděl jsem video, kde rozorávali meze, scelovali společný majetek jako vrchol společenského pokroku. Rušili bariéry. No prostě připravovali lepší budoucnost. :)
    Dnes jinak v podstatě zemědělci mají velký problém hnojit organikou a spousta se, aniž bych je chtěl urážet ani neví jak to má dělat, myslí si, že to znamená polít pole močkou, případně tam rozvozit hnuj. Což se já domnívám platilo jako dobré přihnojení v době kdy ty pole měli dobrou organickou vrstvu, ale v době kdy na to jsou pole po letech jak jsou je potřeba se zase naučit dělat kompost a ten zapravovat do půdy.
    Jinak se udává, že pokud by půda byla v čr v dobrém stavu,tak by pojala zhruba tolik vody kolik je kapacina všech našich přehrad.

    DARAIT
    DARAIT --- ---
    rekl bych ze vetsi problem bude se zadrzovanim vody na zemedelske pude. Intenzivni pestovani prevazne psenice, kukurice a repky moc pude neprospiva, ztraci se organicka slozka a je malo mezi a biopasu.
    Na to samozrejme jsou ruzny predpisy, dotace a pod, ale v praxi to imho neni dostatecny, pak jakmile zaprsi, tak treba 100-200ha poli posle strasny vody do vesnice (tam zustane bahno) a zbytek de do reky, to sou jiny plochy, proti zatravneny strese, nebo vybetonovanymu dvorku.
    Problem zemedelstvi je, ze pozemky sou vetsinou dost velky - nemaji meze a pod. krajinotvorny prvky, pozemky si subjekty prohazujou, na cca 5-10let a samozrejme tlak komercnich plodin - hlavne dotovana repka na bionaftu a kukurice na bioplyn tlaci zemedelce od rozumnyho hospodareni, do kratkozrakyho huntovani poli
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tak u třetiny zakázek posudků pro stavební povolení dělám i posudek na vsakování srážkové vody, další cca třetina až polovina jsou místa, kde "to vsakuje samo, tak papír nechcem" (to mi přijde v pořádku) nebo na to stavební úřad kašle, jen poslední menší část se posílá kanalizací do toku.

    Tohle řešení - dešťová kanalizace a do toku obvykle používají hustě zastavěné oblasti (města), tam toho moc nevymyslíš, když máš zastavěnost 50 % a vyšší. Ale bylo by hezké, kdyby to třeba odváděli za město a rozlévali do mokřadů, to jo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: tiskovku sem nečetl, ale na TK se proti tomu celkem ostentativně ohrazoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: kde to tam čteš?

    MAR_TINA: To by bylo nejlepší, ale málokdy je to realizovatelné, protože ty místa které by to řešili už jsou bohužel zastavěné. A taky to většinou neřeší zadržování vody v místech kde je ta voda nejvíce potřeba. Ta řeka už je jen kanalizací do moře. Místo podpory do dalších staveb, byl spíše začal tvrdě stíhat to co je největší problém a to je voda která odteče ze zastavěných pozemků do kanalizací pryč do vodoteče.
    1) voda ze střech se musí vsakovat přímo v okolí a nebo v tom okolí využívat
    2) voda ze zastavěných ploch bez střech, tedy hlavně komunikace se musí volně vsakovat po XY metrech v krajině, nebo ústit do malých tůněk, které tu vodu mohou navíc i lépe přečistit.
    3) při projektovaní nových staveb musí být takové řešení součástí projektu

    Ani jedno se nijak neděje a ta voda pokud tedy nejde rovnou do kanalizace se vypouští na nevhodných místech kde se nemá šanci zadržet, ale dostane se po povrchu do vodotečí!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAR_TINA: chtěl bych být optimista. pokud už se o tom mluví na úrovni ministerstva. pokud jsou domluvené družstva, které pojedou modelové ukázky hospodaření s vodou v krajině. budem vidět.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: o těhle minipřehradách na malých tocích nemluví, to se vsaď. Na zadržení vody bych radši viděla suché poldry, obnovené nivní louky, domluvené zemědělské oblasti na zaplavení apod. Ano, mluví o tom. No tak to jsem zvědavá, kolik dokáží realizovat.

    A vůbec, všechno, co tam slavně vykládají jako novou koncepci a skvělou věc, jsme se před skoro 20 lety učili ve škole. A do praxe se to nedostává a nedostává :(
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: na berounce přehrada nebude. tady je tiskovka.
    Ministr Jurečka: Investujeme do zadržení vody v krajině, jde o nejlepší způsob ochrany před suchem i povodněmi (eAGRI)
    http://eagri.cz/.../tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2015_ministr-jurecka-investujeme-do-zadrzeni.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Přehrada hlavně nezadržuje vodu v krajině. Ta ji zadržuje pouze v určité části toku. Nicméně tu vodu je potřeba zadržovat v místech ještě před tím než se dostane do řek. V místech ideálně těsně nad údolím. I kdyby měla třeba jen několik m3 to má obrovský význam pro spodní vody a lokální vypařování.

    Co se týče těch přehrad ty jsou taky důležité, ale spíš pro průmysl a hlavně jako ochrana proti povodním, protože ta voda se dnes v té krajině nezadrží vůbec. Takže třeba ač nerad souhlasím s nějakou malou nádrží na Berounce, jež má na svém toku jedinou přehradu daleko za Plzní na Mži (Hracholusky), ale neřeší to primární problém.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAR_TINA: to zminoval jako poslední level. logicky potřebuješ pitnou vodu + zavlažovat když je echt sucho. buhví jak to bude velké. říkal nádrže, ne přehrady ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: ach jo. Proč se pořád drží těch přehrad? :(
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: pokud je to kůlna tak by mělo. Nicméně pokud je malá tak nic do katastru zapisovat nemusíš. Na stavebním úřadu to zkus přes ten pasport stavby, to my možná prošlo i když je to na hranici pozemku.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Sousedem na tehle strane je obecni les... staci tedy vyjadreni starostky napr.?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: musíš si zřídit pasport stavby, ke kterému ale budeš muset mít souhlas souseda...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Studio ČT24 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/216411058260815/
    tiskovka ministra zemědělství o hospodaření s vodou v krajině. celkem nic neřekli, MZ chystá nějaké koncepce, které to budou řešit systémově, nějaké dotační tituly, bude 6 nových přehrad apod.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DARJEEL: se asi domluv se sousedem ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: a situace kdy mam kulnu az k plotu a chtel bych ji zrekonstruovat, tak ji musim "ubrat" ty dva metry? Kulna neni asi nikde zaevidovana, stara vec z dob davno minulych..
    CUKI
    CUKI --- ---
    parcel může bejt kolik chce, stejně tak takovýchto staveb. Skleník (který není nikde definován jak má vypadat) může mít dokonce až 40m2. Ale musí se jednat o pozemky tvořící celek s rodinným domem nebo rekreačním objektem. Odstup je definován požárními předpisy a 2m hranici od kraje pozemku
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: super a není to omezený na jednu stavbu do 25m2 na jedné parcele?
    Já mám teda zahradu tvořenou 5 parcelami (jeden LV), tak by se i to asi dalo obejít :)

    Jo a co větší stavby? Nebo třeba dvě 5x5m a pár m od sebe?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SASOS: pokud je to u rodinného nebo rekreačního objekutu tak ne pokud dodržíš ty 2m od kraje pozemku ani ohláška ani územní souhlas
    SASOS
    SASOS --- ---
    ZATAMOKO: jestli se nepletu, tak ohláška a musíš dodržet min. 2 m od hrany pozemku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam