• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: Kamna nejsou můj šálek kávy jelikož u běžného RD jsou zatím z technologických důvodů nesmyslem, protože do výměníku nejde zdaleka všechno teplo a do místnosti jde i u těch nejlepších kousků jde tolik tepla, že se tím topit nedá.
    Řešením je buď stavět velké paláce jako ty a nebo použít jiný způsob vytápění. Ač topím nejdražším možným způsobem (elektřinou), stejně bych cenu za ty kamna protápěl cca 100let! Jinak bezesporu oheň je oheň i když je za sklem, je to příjemný.
    Na druhou stranu, feng šuej ne feng šuej nevím proč by podlahovka lidskému tělu vadila? Já ji vnímám jako největší komfort bydlení a opravdu si to užívám. Chodím celý rok bos a naopak to vnímám jako praktický přínos. Po celou dobu na stupeň stejná teplota v každé místnosti nastavitelná zvlášť naprosto bez potřeby o cokoli se starat. I když to není takové jako u běžných NED kde podlaha opravdu znatelně hřeje.
    Jinak co konkrétně na té podlahovce feng Šuej vadí?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    víš je to už nějaká doba, přijed se podívat :), ano jsou to základní věci a doufám, že projektanti to ví.
    máme tu verner 16/10i, jestli víš o co jde tak taky, víš, že je to jeden z nejlepších kotlů, tedy krbových kamen na trhu. A ano máme ještě původního výrobce, pak to Ponastu tak rok trvalo než se to naučili a ted už je verner zase celkem ok.
    Neznám moc lidí, kteří když chtějí stavět tak se jedou podívat do výrobního závodu. My jsme byli a ne v jednom. tedy konkrétně na cihly a na tašky. Okna bohužel nejsou úplně ok, tedy okna jsou kvalitní, ale ta firma později nepracovala zrovna korektně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    "ale pak se též bavili a přišli na to, že je to zbytečné" Na základě nějakého výpočtu?
    " stojí tu 800l nádoba a ano na tu jsme mysleli v projektu a ta má zpevněný podstavec. Prostě jsme na spoustu věcí mysleli předem" Tak to jsou celkem základní věci, jinak by to tou "skořápkou" propadlo.

    Nemáš v projektu popsán konkrétní typ betonu? 6cm je lepší než 6 ale stejně...

    Jinak věřím, že to funguje. Jestli ostatní projektanti a lidé na stavbě byli stejně zvučných jmen jako pan Jiří Novák (v oblasti měření potvrdil i vyvrátil spoustu zajímavých informací), tak věřím že se tvým domem stavebnictví posunulo zase kousek dopředu.

    Na tak obrovskou stavbu se i pasivním standardu hodí teplovodní otopnej systém. Tu VPC tam víc než využiješ, protože tím výborně kreješ nedostatky v izolaci topeniště, které se u RD běžných velikostí nedají rozumě vyřešit. U té menší stavby by chtělo ale postupovat jinak.

    Když jsem se stavbou začal já tak situace ve stavebnictví byla žalostná. Ekologickým a pasivním stavitelstvím se tu vychloubalo asi 20projektantů a firem, ale jejich znalosti a představy byli vesměs podobné jako u laické veřejnosti. Čest vyjímkám na které jsem bohužel neměl tu čest narazit.
    Můj domek byl díky tomu vesměs takový experiment, protože jsem ho dělal i projektoval já a nebylo se moc kde opřít o reálné poznatky z praxe. Mnoho materiálů jsem používal jinak než je standardem abych dosáhl něčeho čeho se s jinými běžně používanými materiály dosáhnout nedalo, proto se stavba i dost protáhla. Bylo totiž nutné spoustu věcí předem vyzkoušet a ověřit. A některé věci jsem musel prostě risknout.

    Nicméně vnitřní izolace BST byla již odzkoušená v jiných zemích není to nic čemu nejde věřit, dneska se ti pod to bezproblémů podepíše jakýkoliv projektant. Což se o 5cm prostého betonu na 45cm EPS asi nestane. Pokud něčemu nevěříš napiš co konkrétně ti u takové izolace není jasné, můžu se ti to pokusit vysvětlit.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki věř mi, že projekt jsem zkoumala několik let, dávali jsme ho dohromady s projektantem , který se zaměřuje na ekologické, pasivní domy. Nabízeli nám , že do betonu něco přidají, ta vrstva je tedy asi 6, po upřesnění s manželem, ale pak se též bavili a přišli na to, že je to zbytečné
    neprasklo nic ani náhodou, stojí tu 800l nádoba a ano na tu jsme mysleli v projektu a ta má zpevněný podstavec. Prostě jsme na spoustu věcí mysleli předem, jsou udělané pečlivě a do detailů, přesně tak fungují. Dlažba dole je bezespárová, pokládaná velmi přesně, betonová deska má v sobě tuším jednu dilatační spáru.
    velikost je asi 9x14m a patro.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: a velikost objektu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: Neber si to ve zlém, ale ty mi zde popisuješ věci, které jsem řešil (v návrhu i při realizaci) sám osobně nejen u svého domu, ale i jiných, včetně toho, že se zabývám napravováním škod u staveb již stojících. A prasklá podlaha je velmi častý úkaz i u méně exponovaných k-cí (menší vrstva izolantu, kvalitnější materiál a hlavně větší šířka a armování). Tak prostě bych rád došel ze zvědavosti k závěru, který vysvětlí proč to u tebe funguje a všude jinde ne. Hodně dělá kvalita kvalita provedení (a to jak píšeš je velká vyjímečnost tvé stavby), ale i tak fyziku neošidíš... Beton sice dokáže odolávat velkému tlaku, ale tahu za ohybu nikoli. A tímto tahem je ta betonová deska ležící na EPS extrémně namáhána.
    Podle je si někde něco spatně vysvětluješ a tvůj popis nedobře interpretuje, co je v projektu a zkutečnosti. Což vidím jako nebezpečí pro lidi, kteří si to přečtou a udělají taky. Podle mě ti v popisu třeba unikla (pro tebe třeba samozřejmá) skutečnost, která způsobuje, že to tak udělat je možné.

    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki je to podle projektu, co chceš ještě dokazovat. Je to stejné jako bych já po Tobě chtěla dokazovat, že tam tu vnitřní izolaci fakt máš. Budto to ber jako fakt nebo si odpust tyhle poznámky.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki vidíš a já mám stejný pocit z tebe, že si s tou vnitřní izolací děláš srandu, protože jinak to přece není možný. Snažím se být otevřená a říkat si, že to třeba jen neznám.Že si něco nedokážeš představit a že jsi se za svou praxi setkal s flákači dělníky je asi dost obvyklé. Naši dělníci dostali rozpis cihel, cihlu po cihle, nikdy to neviděli a asi to už neuvidí. U nás říká spoustu lidí, že kdyby to neviděli tak nevěří , ale to TI přece říkají taky. Tak proč máš problém přijmout něco co je jiné než jsi zvyklý dělat ty a přesto to funguje?
    máme ztrátu 3,5kW. Máme interiérový kotel, topíme občas, máme nádobu 800l, máme soláry. Tohle všechno ohřívá teplou vodu a je příjemné topit jen sem tam.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: po včerejší noci o tom zauvažuju. Normálně tu muchničky moc nelítaj (jsme dost vysoko a je tu hoodně sucho), ale včera to stálo za to v noci neklesla teplota pod 26°C a bylo šílený dusno, tak se holky přišli napít. Asi je lepší se nechat omezit sítí v oknech, než nechat ty malé upíry spát s námi v jedné místnosti :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: Kraje nejsou problém, ale ty nerovnosti na podkladu. Bodová nerovnost se do EPS vymáčkne, ale plošná na té IPĚ? To dost pochybuju. Problém je v tom, že ten EPS budeš zatěžovat až po zhotovení té betonové roznášecí desky (nastěhovaní nábytku). To už je ale trochu pozdě, protože pak už budeš namáhat ten beton. Možná jsem perfekcionista, ale pod takové řešení ti nemohl podle mě nikdo dát razítko.
    Mě tak trochu přijde že si děláš v mnoha věcech děláš záměrně srandu. Nedokáži si představit že na takto upravenou podlahu (bez podsypání) dám 5cm prostého betonu. A taky si nedokážu představit že místo použití pěnoskla, tam někdo dá raději 45cm EPS do podlahy, kde se izolace projeví nejméně.

    BTW jaké máš TZ? A jak velký je to domek (m2 nebo lépe m3)? S takovou izolací co máš v podlaze by to mohl být klidně i null house, Máš vůbec nějakou otopnou soustavu? Případně jakou?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    ano sítě máme
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    A co provetravana strecha, to by mohlo bejt taky fajn, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZATAMOKO: ve stavbě bez sítí bych nebyla ani noc
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Když už tu řešíte to nachlazování/natápění, máte v oknech sítě proti hmyzu? Nebo jak tohle řešíte?
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    a radonové riziko je střední
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki no úplně normálně. Beton jsme zametli, dvě ipy na sebe ok, tam byl nerovný jen ten překlad přes sebe, ale to se na té dvojité vrstvě polystyrenu vymačklo. Udělali jsme si řezačku na polystyren takže jsme to řezali fakt přesně od kraje do kraje. druhá vrstva už byla absolutně rovná.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: to že je to rovné to chápu, ale jak jsi toho docílila? 2 vrstvy Ipy (přepokládám že jedna byla hliníková kvůli velkému radonovému riziku, Ty 2 vrstvy, ale nemůžou bejt rovné, protože ta jsou ty přesahy které se u té z Al vložkou nedají srovnat.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    u nás to všichni řemeslníci dělali kvalitně :) nic jinýho jim totiž nezbylo a ano je to rovné
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: Křečáky dobrý i přes to že nohy jsem zrovna nešetřil. Ale jen mě nenapadá jakou to má s tím souvislost, proto se ptám.
    Pokud to vydrželo rok dva, tak máš velkou šanci, že to bude v pohodě, ale ty desky jste musely srovnat fakt důkladně. Podsypávali jste nerovnosti pískem? Problém toho 5cm betonu je ten že nejde armovat (je fakt že nehrozí teplotní zatěžování když nemáte podlahovku, ale i tak... Pokud bych se měl vejít do 5cm tak použiju ten nej anhydrit s vlákny a nebo alespoň cemflow. Do klasického betonu bych nešel ani za nic. Je vidět, že alespoň některý řemeslníci to tam u vás dělali, dělali kvalitně.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    cuki funguje to, je to podle projektu, projektant to počítal, nikde to nepraská. Feng šuej by Tě mělo trápit, tedy tvé křečové žíly :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam