• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    MAD_MAN: asi by to toho moc nevytopilo, co? spis hodne do mistnosti?
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DARAIT: to nemůže fungovat
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    Mate zkusenost s rozvodem tepla z kamen treba ve zdi primo kovem? Tzn ne voda, vzduch, ani alektrika?
    Zazdit do omitky par hlinikovejch dratu "polozenejch na kamna".. ???
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: když to není nosný tak je pěnosklo i liapor zbytečnej ne. Nasyp tam drcenej EPS

    LINKOS:
    "Muj subjektivni nazor je ze to bylo velmi prijemne teplo. Rozhodne do obytne mistnosti to bylo prijemnejsi nez podlahovka." V čem?

    Jinak pokud zeď je masivní akumulační hmotou, tak proč ne, když to nejde do podlahy. Nebo třeba topnej kabel za postelí (tam kde se opíráš) nemusí bejt špatnej...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: vystuzovat neni treba,pokud je nejak slusne vymichana smes(jinak tkanina stejne nepomuze),samozrejme drobne prosklinky nevadi. Cihly jsem pripravoval spise jilovym naterem,hlavne protoze se na to muze hned hazet.

    Davali sme trubky do sten,takove ty co se jinak pouzivaji do podlahy, v podstate se tim vytapel cely dum. Muj subjektivni nazor je ze to bylo velmi prijemne teplo. Rozhodne do obytne mistnosti to bylo prijemnejsi nez podlahovka.

    Nevim jak vysoke budou tramky,ale v malych vrstvach se lepe pracuje asi s liaporem.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Tak jsme se pustili do ty omítky. Dáváme to na cihlu, pod tím je jílovej špric. Uvidíme jak to bude držet po vyschnutí. Máte s tím někdo na takový podklad zkušenost? Je nutné to na větších plochách nějak zpevňovat nějakou armovací tkaninou?
    popis obrŠzku

    Mám dotaz ohledně alternativního vytápění. Základ bude dřevo/akumulační kamna. Jako záloha elektřina/přímotopy. V koupelně podlahovka. Máte někdo zkušenost ze stěnovým vytápěním? Zvažuji na jednu zeď místo přímotopu připevnit něco takového. Doporučili byste nebo naopak?

    Poslední otázník mám ohledně výplně podlahy. Jedná se teda o zděnou stavbu/rekonstrukci. Podlaha bude mít skladbu beton, trámky, asi něco jako mirelon a právě nevím čím vyplnit prostor mezi trámky. Zvažoval jsem pěnosklo nebo asi častěji používanější liapor. Co myslíte? Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá někdo typ na to kde levně koupit zasklení trojsklem? Hledám jen skláře co to vyrobí za přijatelnou cenu, podobnou té za kterou to prodávájí výrobcům oken. Ideálně praha a střední čechy...
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    zlatý řez, posvátná geometrie, feng šuej, selský rozum to je v podstatě jedno a totéž. V té čiré formě. Je to jako u všeho pokud na tom chce někdo vydělat tak to začne přikrašlovat, ale to není to co myslím já.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    ano vadí mi "život na vodě", ale to je můj osobní názor a u svého domu jsem to prostě nechtěla. Pokud máš topné kabely a nehřejí moc jak už bylo níže psáno tak to je ok.
    cuki možná to bude tím, že ti co jsou spokojeni nikam nepíšou - viz já. Ano chce to doladit, chce se to s tím naučit topit, aby se klapka otvírala tak jak má, ale funguje to fakt dobře. Máme zadní přikládání a nemůžu si to vynachválit
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: takže ti vadí voda jako taková v podlaze nebo voda proudící v podlaze? Jinak já tam vodu nemám mám topný kabely


    RAHANUR: no na ty nový kamna jsem četl zatím jen negativní ohlasy, ale i na ty starší.
    Ke zlatému řezu nemám co dodat z venku je moje stavba taky v tomto poměru, zevnitř se ho podle mě nemá smysl držet protože ta místnost je ovlivněna také zastavěním nábytkem
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    Stěny musí dýchat je úsměvné. Je důležité zajistit ventilaci, pokud možno se zpětným získáváním tepla. Je důležité, aby bylo vyvětráno :) a může se větrat každou hodinu a nebo si na to pořídit stroj, ale chápu, většina těch strojů má i určitá negativa a ty je potřeba eliminovat.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    Pro mě osobně je voda v podlaze minus a je jedno jak je teplá, ale jak už jsem psala, nikomu to neberu a pokud jsou lidé spokojení tak at si ji klidně udělají.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    verner zkrachoval, převzal, tedy koupil je Ponast valmez. Kotel stál hodně asi 65.
    Jak se díváš na posvátnou geometrii? Na zlatý řez? Je jedno jestli tomu říkáme feng šuej nebo zdravý rozum. Obecné zásady, které se používají už tisíciletí, jen jsme na ně v poslední době trochu zapomněli. V našem domě je použit koncept zlatého řezu. Z feng šuej takové logické věci, například to, že sporák by neměl být na jihu a je lepší, aby byl třeba na ostrůvku, aby ten co vaři měl přehled. Pokud by byl na jihu tak se to teplo bude sčítat. Když spíš tak je pocitově lepší když máš za sebou pevná záda, prostě drobnosti, které jsou logické .
    A jestli tomu říkáme feng šuej ? No proč ne. Selská stavení byla stavěná podle určitého logického konceptu, s proporcemi, které se blíží zlatému řezu. Kostely byly stavěny na silných místech většinou pohanských svatých míst. Pokud stojíš v kostele, zkus si stoupnout do středu kříže. Já tam vnímám příjemné pocity.
    Komín máme uprostřed i když podle feng šuej by měl být mimo budovu takže jsem si vybrala logické, přinosné věci. Poměr místností je v poměru zlatého řezu prostě proto, že když se podíváš na obdélníky, dost často se Ti nejvíc líbí právě ten.
    CUKI
    CUKI --- ---
    jinak k těm sítím proti hmyzu co kdo má a doporučuje nedoporučuje?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Tak já myslel že Feng Šuej vadí "negativní energie" proudící vody nebo elektriky pod nohama a ona to teplota :-D. Tak ta je v pohodě protože v podlaze mám i v největší zimě asi 21°C abych měl 20°C v místnosti... Spíš bych rád aby byla teplejší, to je asi moje největší zklamání z podlahovky.

    Už jsem totiž byl na konzultaci u rodiny která měla kolem celého domu hliníkové fólie. Tak jsem si rikal že je to zase nějakej exot co mu někdo nakukal že to fakt odráží teplo i když je na tom kontaktně další vrstva a ušetří tím alespoň 90%energie. Ale on to byl FengŠuejista a zabraňoval negativní energii aby vstupovala dovnitř. Voda i elektrika byla všechna za touto fólií a ještě v druhé fólii zabalené kabely :-)
    Bál se negativní energie bohužel tak moc že ta hliníková fólie byla až za parozábranou, která byla mnohokrát perforována a tak tam kondenzovala voda...
    MATT
    MATT --- ---
    Způsobuje podlahové topení křečové žíly?
    Tento názor přetrvává ještě z doby prvních podlahových topení. Trubky byly dříve rozváděny ve velkých vzdálenostech od sebe, a tak v místech nad trubkou vznikala teplota i přes 35°C, což skutečně mohlo způsobovat křečové žíly. Jak je však vysvětleno výše, teplota podlahy dosahuje u dnešních moderních topených soustav max. 28°C. Tato teplota žádné zdravotní potíže nezpůsobuje.

    http://www.svet-bydleni.cz/stavba-a-rekonstrukce/podlahove-vytapeni-nasemu-zdravi-neublizi.aspx

    ....
    Teplota od podlahy do 30°C je však naopak zdraví prospěšná. Už staré pořekadlo praví, hlavně klid a nohy v teple.
    ..

    ;))
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: podle me, to ze podlahovka kazi prostredi vychazi jeste z predpokladu, ze se v podlaze topilo stejne jak radiatorem na vysoky teploty. zminovalo se vireni prachu a takovyhle veci..
    CUKI
    CUKI --- ---
    RAHANUR: Pokud jsi na rovině tak ten zemní výměník se v kombinaci s rekuperací co nemá problémy se zamrzáním moc nehodí. Ve svahu je to něco jiného. Předpokládám že tvůj !hrad" je na rovině, takže se tím nijak netrap.

    Kotel 13k/1k5 do místnosti je fakt to nej co jsem viděl. Většinou se pod 2k do místnosti nedostaneš...
    Kolik stojí konkrétně tenhle kousek a co se s tou firmou stalo?

    Já jsem hodně racionálně založen, takže takové to stěny musí dýchat, okno musí mít mikroventilaci a pod je pro mě k smíchu. Stejně tak "že zhoršuje stav žílního systému. To je zhoršuje křečové žíly." to je pěkný pro článek do Blesku, ale je k tomu nějaké opodstatnění? Potvrzené důvěryhodnou studií, nebo alespoň nějakým racionálním vysvětlením?
    Východní medicíny a filozofie si vážím, ale Feng Šuej je pro mě prostě jen prostředkem jak z lidí vytáhnout peníze, nemůžu si pomoct. Buď to jsou zásady obecně známé věci co není třeba nikomu vysvětlovat a nebo to jsou v mých očích nesmysly. Nechci ti brát to v co jsi přesvědčená, jen by mě zajímalo jestli jsou nějaké jasné konkrétní opodstatnění těchto zásad, budu rád za věcnou diskusi. Prostě hledám něco o co by se ta teorie mohla opírat. V každém případě je dokázáno, že podlaha by měla být nejteplejším místem a nahoru směrem k hlavě by teplota měla mírně klesat. Že teplo od nohou způsobuje křečové žíly? to asi opodstatnění nemá.

    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    co je tedy asi podstatnější než kamna je rekuperace, taková co nevysouší dům. V přechodových obdobích super věc, v zimě taky, když je tu 15 lidí ideál.Ale to víš, to ti nemusím říkat. Kdybychom tenkrát dotáhli ten zemní výměník bylo by to ještě lepší, ale i takhle je to ok.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    to, že předpokládám je vodní nebe elektrická? Pokud vodní a to bývá většinou tak to, že žiješ na vodě, nestabilní základy. To feng šuej vadí velmi. ALe i když se na tohle vykašleš tak jsem se setkala a ne jednou s tím, že zhoršuje stav žílního systému. To je zhoršuje křečové žíly. Nikomu to neberu, vím, že je to hodně rozšířené, ale za sebe prostě ne.
    Zkus se kouknout, ano jsou drahé o tom nemluvím, ale to dvojí přikládání, váha, která si přivírá vzduch a trojité sklo, které nepřetápí obyvák je pro mě opravdu velké plus. Tenkrát jsem byla u toho když to pan Halada z Vernera projektoval. Je škoda, že to s nimi takhle dopadlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam