• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: to by problem byt nemel,ale je to potreba dost namocit. Hlinena omitka ti vzdy schne nestejnomerne,jen je lepsi zabranit tomu aby vyschla moc rychle,proto namocit,nebo pak si dat tu praci a pouzit ten cementovej spric,nebo co pises ty,atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: v tom by s tebou kamnari nesouhlasili,salava teplo berou jako vyhodu. Nechce se mi to nejak potvat,pokud preferujes podlahovku,tak ok,me podle mojich zkusenosti prijde lepsi stenovka,tot vse
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Nebude problém u porobetonu s tím že rychle vysaje vodu z dotykové vrstvy? Tedy nestejnoměrné sesychání? Já bych na to prsnul sokrat s kremičitym pískem jako adhezní můstek. Nepomohlo by to?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak za 1. netuším kde ta trubka ve stěně oproti podlaze změní konvenční teplo za sálavé a za 2. bych to považoval za nevýhodu. Protože sálavé teplo je přesně to co nepotřebuješ. Abys měl v místnosti stejnou tepelnou pohodu potřebuješ mnohem více tepla, protože předměty budou oproti vzduchu studené... Naštěstí ta tvoje trubka ve zdi moc sálavá není, na tou jsou zas (ne)vhodné infra panely :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: jo vodni trubky. U tech topnych kabelu je potreba aby ti nevznikali okolo nich praskliny,kabely by to neprezili. Ale i do ty hliny se to da pouzit.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: no takle,pokud je prasklin tolik ze se spojuji a odpadaji casti omitky,tak to je spatne vymichana smes. Doporucuju pozvat nejakeho hlinare,nebo si udelat nekolik vzorku,asi 40x40 a vymichat si dobrou smes. Na porobeton nemusi byt nutne cementovy spric,hodne namocit a prilnavostni nater,nebo hline spric. Ale i ten cementovy bude fungovat pochopitelne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: delali jsme i podlahovku,je pravda ze teplota byla asi vyssi nez 20,ale bylo to teplo od nohou dost neprijemne. Zajimave,ze si tu psal jak je podlahovka zdrava vec,ja jsem cetl kdysi opacne nazory a nekolik na sobe nezavislich lidi mi taky rikalo. Ta stenovka v podstate funguje podobne jako by si mel velka kamna,nebo pec. Je z toho podobne teplo. Ale jak rikam to je subjektivni. Ty to klidne muzes mit opacne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: bylo to salave teplo,nikoli konvekcni.
    MATT
    MATT --- ---
    DARAIT: okolní materiál ty dráty velmi rychle "vycucne". orientačně si můžeš spočítat výslednou tepelnou vodivost jako váženej průměr vodivostí jednotlivejch materiálů. existujou jakýsi "heat pipe", ale ty asi fungují až od určité teploty a určitě budou drahé.

    pro zvýšení vodivosti je možný přidávat do materiálů vločkovej grafit, ale taky to nemá valnej význam.

    vycházim ze zkušeností s timhle ;))
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: 1) železo i jiné kovy jsou velice vzácná surovina, kterou je zbytečné plýtvat na takovéto nesmysly. Najdi si tabulky s tepelnou roztažností kovů a najdi mi nějaký použitelný? Aby to mělo nějakou účinnost musíš to teplo někam předat a tedy pravděpodobně vedením do jiného materiálu, tedy těsným kontaktem, což se Jak vidíš vylučuje.
    Proto bys to musel předávat třeba do vody a máš z toho rázem výměník. Pokud by jsi chtěl zlepšit účinnost a snížit cenu tak tam místo plné oceli dáš trubky ve kterých ti bude proudit médium :-)
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    SASOS:
    CUKI:
    Vim, ze napr krb nebo kamna u zdi pekne zed vyhrejou a pak teplo sala ze zdi. Coz se u starejch baraku hodi.
    Kdyby se treba 1-2cm draty/tyce treba 2m dlouhy proste zazdily do spar mezi cihlama a k tomu byl zminenej krb, tak by to mohlo mohlo rozvadet teplo, bez cerpadel, tesneni, alektriky a pod, nebo by byly velky ztraty, pnuti - praskani omitky??? Nebo by to bylo malo ucinny? Ze by 90% tepla sla stejne do vzduchu a do zdi minimum???
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARAIT: už jen ta dilatace bude mrcha :-D
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    LINKOS: ok, takže myslíš, že to je zbytečný tam dávat nějakou perlinku. Já slyšel, že někomu třeba vypadl kousek vomítky (udělalala se tam prasklina - ohraničenej mnohoúhelník a ten se vyloupl). Já budu muset házet kousek taky na porobeton - takže tam to zkombinuju s cementovým špricem.

    Trubky do stěn to asi myslíš vytápění vodou, já zvažuju normálně elektriku/odporový kabely.

    CUKI: EPS taky možnost

    SASOS
    SASOS --- ---
    DARAIT: viděl jsem variantu centrálního krbu, který v domě seousedil přes zdi do prilehlých místností a zdi byly vyzděný z cihel co vytahal známej z akumulačních kamen. Dlouho se nahřívají, ale zase pak dlouho takhle teplá zeď topí do pokojů. Dráty jsou na prd
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    MAD_MAN: asi by to toho moc nevytopilo, co? spis hodne do mistnosti?
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DARAIT: to nemůže fungovat
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    Mate zkusenost s rozvodem tepla z kamen treba ve zdi primo kovem? Tzn ne voda, vzduch, ani alektrika?
    Zazdit do omitky par hlinikovejch dratu "polozenejch na kamna".. ???
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: když to není nosný tak je pěnosklo i liapor zbytečnej ne. Nasyp tam drcenej EPS

    LINKOS:
    "Muj subjektivni nazor je ze to bylo velmi prijemne teplo. Rozhodne do obytne mistnosti to bylo prijemnejsi nez podlahovka." V čem?

    Jinak pokud zeď je masivní akumulační hmotou, tak proč ne, když to nejde do podlahy. Nebo třeba topnej kabel za postelí (tam kde se opíráš) nemusí bejt špatnej...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: vystuzovat neni treba,pokud je nejak slusne vymichana smes(jinak tkanina stejne nepomuze),samozrejme drobne prosklinky nevadi. Cihly jsem pripravoval spise jilovym naterem,hlavne protoze se na to muze hned hazet.

    Davali sme trubky do sten,takove ty co se jinak pouzivaji do podlahy, v podstate se tim vytapel cely dum. Muj subjektivni nazor je ze to bylo velmi prijemne teplo. Rozhodne do obytne mistnosti to bylo prijemnejsi nez podlahovka.

    Nevim jak vysoke budou tramky,ale v malych vrstvach se lepe pracuje asi s liaporem.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Tak jsme se pustili do ty omítky. Dáváme to na cihlu, pod tím je jílovej špric. Uvidíme jak to bude držet po vyschnutí. Máte s tím někdo na takový podklad zkušenost? Je nutné to na větších plochách nějak zpevňovat nějakou armovací tkaninou?
    popis obrŠzku

    Mám dotaz ohledně alternativního vytápění. Základ bude dřevo/akumulační kamna. Jako záloha elektřina/přímotopy. V koupelně podlahovka. Máte někdo zkušenost ze stěnovým vytápěním? Zvažuji na jednu zeď místo přímotopu připevnit něco takového. Doporučili byste nebo naopak?

    Poslední otázník mám ohledně výplně podlahy. Jedná se teda o zděnou stavbu/rekonstrukci. Podlaha bude mít skladbu beton, trámky, asi něco jako mirelon a právě nevím čím vyplnit prostor mezi trámky. Zvažoval jsem pěnosklo nebo asi častěji používanější liapor. Co myslíte? Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam