MATT: Tak teď asi něco uniklo mě. Je jedno o jakej kamnech se bavíme, ale pokud prostě Ty počítáš, že tu energii pojmou jen ty kamna, tak co se pak (i v průběhu) s tou energií stane? Přece se vyzáří! A to budeme ale potřebovat jen ve velmi omezené míře. Proto to celé musíme zaizolovat. Ty kachláky sice vydržej víc než 100°C o tom se přeci nepřu, ale kam tu energii uložíš? Ono to bude zářit a zářit a nepůjde to vypnout :-D. Je to strašně neefektivní způsob vytápění.
A zaizolovat kachlový kamna mi nedává zrovna moc velkej smysl. Proto píšu že jediná možnost je to celé zaizolovat tak aby se nedostalo nejlépe nic přímo do místnosti, což bohužel nejde, ale třeba ty kamna co o nich psala Rahanur umí do místnosti dodat "jen" 1,5kW. A to o lepším parametru jsem zatím neslyšel. U ní navíc kreje ten výkon do místnosti ohromná masa VPC. Kdyby to byla stavba z plynosilikátu, nebo cihlovzduchu už by to zdaleka tak dobře nefungovalo.
S těma kachlema na AN jsem to bral spíše jako fór, ale tak složité mi to nepřijde. A bude to určitě levnější a jednodušší než navrhnout stejně dobře fungující těžké akumulační kamna.
Ty se totiž hodí jen do objektů s velkou TZ a obrovskou vnitřní akumulací, kde ty kachláky kryjou jen párhodinovej časovej úsek (typicky noc) a přebytečnej výkon se dostane do ostatních nevytápěných místností. Dnešní domy fungujou na zcela jiném principu. Dřív třeba ani kamna neměli exerní přívod vzduchu, vše šlo z místnosti a do místnosti netěsnostma v plášti domu. Dneska by to bylo o život.