• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ovci vlna 0,04,slama v baliku 0,05-0,08. Pokud je slama na volno,nelisovana,bude to o poznani horsi. Tak otevreny ohen ma hlavne nevyhodu,ze musis mit nahore luft kudy ti utika nejvic tepla.
    S tim "hnitim" od spodu mi spise prislo,ze to je od strikajici vody.
    Tak nebo tak,kdyz vezmu kolik jurta stoji,tak bych do toho nesel,to bych si asi radeji koupil obytny nakladak :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: filc nebo sláma už takový rozdíl není Lambda bude mizerná u obojího, ale je velkej rozdíl mezi tím tam mít jedno z toho a nemít tam nic, na tom se asi shodneme že? :-D
    efektivita hoření bude lepší u toho týpka. (pokud nezainvestuješ dalších 50k Kč do kamen. Ale efektivita využití tepla vyhraje jasně Jurta v tom s tebou souhlasím. Na druhou stranu v tom týpku se výborně rozprostíra teplota a dá se na tom snadněji vařit.

    Hnije to odspodu, právě kvůli tomu vypnutí. Některé Jurty mají kromě "plotu" ještě rozpínací obruče, ale to jsem nikde v Evropě neviděl a pravděpodobně už to není běžné ani v Mongolsku. To by mohlo fungovat lépe.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: psala "slamena jurta" proto se nada predpokladat ze to bude "tradicni jurta". Ovci filc tam mel,sam si ho pak jeste prosival,napnute to bylo dobre,ale za nedlouhou dobu uz byla plachta nehezka spise od spodu nez od strechy. Cpat tam okolo slamu jsem nikoho nevidel a je to imho nesmysl,izolacni vlastnosti mizerny.
    Bez toho jejiho upresneni jsou to jen pojmy dojmy a takove diskuze se nema cenu ucasnit.

    Jen tak mimochodem efektivita horeni v ohnisti a v kaminkach je taky nekde jinde,ale to ty jiste vis.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak já pod pojmem Jurta mám celkem konkrétní stavbu. V jednom máš pravdu, v Mongolsku se používá filcová izolace, na tu jsem tady nenarazil. proto se kolem "plotu" cpe místo toho sláma. Právě proto nejde vypnout. Pokud víš o někom kdo ji má vyplou rád se tam na ní ze zvědavosti přijedu podívat. Ona se totiž vhledem k tvaru vypnout fakt moc nedá a ta izolace tomu vůbec nepřidá. Problém je že pokud to jen jako vypneš ta ta vlákna nebudou všechny natažená a postupem času nasajou vodu a špínu i když je v DWR úpravě. To týpko je v tomto ohledu 1000x lepší.

    To ostatní o čem píšeš už u mě zdaleka není Jurtou...


    SANCHA: a to o čem jsem psal před tím je toto:
    Superadobe – jednoduché, levné a rychlé ekologické bydlení - Ekologické bydlení
    http://www.ekobydleni.eu/domy/superadobe-jednoduche-levne-a-rychle-ekologicke-bydleni
    NArozdíl od Jurty která se nedá podle pořídit za cenu, za kterou běžně stavím trvalou a hlavně mnohem lépe zaizolovanou dřevostavbu, je tohle za pakatel.

    Jurta sama, kde se dá v zimě tak nějak přebývat stojí kolem 300k Kč. Pro představu cca stejně velkou dřevostavbu v s extrémně malými nároky na vytápění (Stačí 500W přímotop) stavím na klíč za cca 250k Kč

    A ta stavba z toho odkazu se dá postavit ještě mnohem levnějc, pokud oželíš izolační parametry a budeš topit jak ďas (podobně jako v Jurtě, tak se odhadem vejdeš do 100-150k Kč.

    A kvalitní týpko v nějakem použitelném rozměru cca 7m se dá pořídit tak za 60k i liningem. Díky lepší možnosti napnutí vydrží víc než dvojnásobek toho co Jurta.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: "jurta" je dnes i nas prilis siroky pojem a pouziva se ke vsemu moznymu kulatu staveni. Co se tyka te hadrove, nezlob se ale "neda se vypnou" nevim kde beres,kdyz kolega s tim problem nemel. Takova jurta se tradicne izoluje ovci vlnou,nikoli slamou. To,ze takova jurta je celkem draha a stale je to jen "stan" si taky myslim.
    Pokud jde o ty slamene,tak ty jsou od v postate te puvodni jurty obeskadane baliky az po "klasicky" slamak kde uz ani neni ta hadrova plachta.
    Bez toho neni v podstate se k cemu vyjadrit,protoze kazdy bude mluvit o necem jinem
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: jurta by měla bejt vždy izolovaná slámou, proto se nedá dobře vypnout. Hlavně funkce neodpovídá ceně za kterou můžeš postavit domek s trvalou užitnou hodnotou...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SANCHA: nejdrive bys asi mela definovat co si predstavujes pod pojmem "slamena jurta". Jejich propagator Skorepa mel od klasicke platene jurty zateplene slamou az po celkem klasicky slamak. Bez toho se nikam nepohnem
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Když píšeš 'dá se' v týpí bydlet přes zimu - co tím přesně myslíš? Bylo to jen přečkávání, nebo to bylo i příjemné? Co podlaha, ta se dělá z čeho?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: tak to se bohužel pleteš. Jurta je z pohledu stavebního zákona stavba jako každá jiná.
    Do jurty se dají dát kamna, ale to už pro mě není takový. V týpku jsem byl i přes zimu a dá se, je výborně větratelné a opravdu snadno přenositelné. i větší týpko do cca 9m postavíš ve dvou lidech za pár hodin (lepší Seton než Dakotu). Pokud to budeš chtít udělat opravdu dobře, tak max 2 dny (srovnání terénu, vodní žlaby, příprava tyčí a kvalitní vypnutí). postavit dobře jurtu, je podle mě dost alchymie. Ta nikdy nebude dostatečně vypnutá, za chvíli ti prostě zezelená a spuchří. Možná jsem ale nikdy neviděl nějakou dobře postavenou, ale prostě těch několika (cca 5ti) co jsem viděl, ně zatím žádná moc nezaujala. Pokud jednoduchou kruhovou stavbu, tak se mi víc líbí co dělal Jarda Dušek...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Aha, plesnivění. A to se to nedá něčím ošetřit třeba? Do jurty se kamna dát nedají?
    Tu výhodu by to mělo takovou, že by nebylo potřeba stavební povolení. Nebo se pletu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: " že to není pevně spojeno se zemí" má jakou výhodu? Po pár letech to většinou začíná plesnivět... Jinak je to kruhová stavba to je pěkný, ale to už si raději postavim týpko, kde se dá udělat i oheň na kterým se dá vařit
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    CUKI: Mně zaujalo především to, že to není pevně spojeno se zemí a ten tvar. A kolik tak ta životnost dělá?
    CUKI
    CUKI --- ---
    SANCHA: Z nám pár lidí co tak bydlí a za tu cenu mě to tedy vůbec nezaujalo. Životnost takové "stavby" v našich podmínkách je nic moc a "stěhovatelnost" taky
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: tak teď už chápu kde se vzalo to číslo, jenom nevím k čemu je takový údaj dobrý?

    PISTA1: tak teď už to chápu, o tom provozu těch uhlíku jsem nevěděl...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    Máte někdo zkušenost s bydlením ve slaměné jurtě?
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ZORB: To by mně moc zajímalo. Předem dík
    MATT
    MATT --- ---
    ZORB: dobra poznamka
    ZORB: cekal bych, ze odpoved bude v jednoduchosti a spolehlivosti
    ZORB
    ZORB --- ---
    SANCHA: Kamarád testoval jak parní stroj, tak ty moduly TEG. Přeptám se o víkendu, proč to odložil. Ale asi měl dobrej důvod, proč si letos přikupoval další fotovoltaiku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    MATT: Ten Peltier z ali (12710) má takovou drobnou vadu na kráse a tou je maximální teplota která je 138 stupňů. V tom odkazu používají mduly, co snesou 330 stupňů.
    MATT
    MATT --- ---
    SANCHA: i když máme atomky, pořád v nich vyrábíme elektriku párou... ;)

    BEZDA: ta cena mi přijde jako slušnej úlet, adekvatni seebeckuv clanek jsem nasel za 26 dolaru..
    Thermoelectric Generator TEG Seebeck Power Generation Element New USA | eBay
    http://www.ebay.com/...electric-Generator-TEG-Seebeck-Power-Generation-Element-NEW-USA-/310521702242
    a pod stejnym oznacenim ho prodavaj cinani jako peltier za 3 dolary... https://www.aliexpress.com/...Thermoelectric-Cooler-Peltier-40-40-3-6MM-Best-prices/32684256624.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam