• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    IV0
    IV0 --- ---
    OGMIOS: Bagr jsem pořídil za 60.000 (DH 112) a okolo 120.000 už jsou slušné minibagry, okolo 150.000 rozumné traktorbagry.

    Bagr samozřejmě udělá hrozně práce, kterou by si normálně vůbec nedělal (např. terénní úpravy, které si běžný smrtelník nemůže dovolit), nebo protože by si musel pokaždé platit za příjezd, resp. bagrista nechce jezdit na 20 min bagrování, nebo prostě proto, že bagrování je, speciálně pro lidi se sedavým zaměstnáním, docela zábava apod. Taky je dobrý, že přijdeš z práce, sedneš si na hodinku do bagru a něco uděláš. Úplně nejlepší je, že odpadne takové to čekání, až bude mít bagrista čas. Bagrů je všude hrozně, ale když je hezky, tak čas nemá žádný - to byl mimochodem hlavní důvod, proč jsem si ho koupil já.

    Na druhou stranu to není jen tak, musíš ho furt mazat, občas se něco vysere když zrovna potřebuješ něco důležitého dělat (speciálně u veteránů typu DH 112), když s tím neumíš, tak někam zapadneš nebo něco poškodíš. Výměna náplní stojí pár (někdy desítek) tisíc a u moderních bagrů stojí každá prkotina bambilión. Jestli nemáš po ruce rozumného servisáka tak koupi staršího bagru zásadně nedoporučuju.

    Na stavbu má smysl traktorbagr (nejdražší varianta; aby si s tím složil třeba paletu tak bude muset být docela velký; nemá otoč, takže není moc efektivní), nebo hodně malý pásový minibagr (a někdy si budeš muset zavolat něco velkého, ale zase jestli máš pěkný trávník tak kolové rypadlo i traktorbagr ho zničí), nebo jako já velký otočný bagr (funguje rovnou i jako jeřáb, což je na stavbě skoro důležitější než bagr, ale občas budeš muset vzít do ruky lopatu a krumpáč, na jemnější práci to není).
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    OGMIOS: Bacha na sítě, nech si od stavebnío úřadu všechno podložit. Kolikrát vede optický kabel polem na konci světa a pak jsou škody nedozírný:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja vim, je otazka kolik toho chces kopat. Ja asi celkem dost takze o bagru premejslim uz nakou chvilku. Starsi se da poridit kolem ctvrt milionu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: kolik takovej bagr stojí? A co tvůj čas? Jinak uznávám, že když platíš bagristu za 500-800Kč za hodinu minimálně tak se o tom dá uvažovat, ale ten bagr fakt není za hubičku...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ad zemni prace..von by zas nebyl takovej problem poridit si bagr a pak clovek kope kolik chce :)))
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: musíš koupit správnou skříň. Pokud to rozdělíš příčkama tak ty můžeš nechat rovný. Problém bude že musíš nejdříve udělat betonovou podlahu, na to navézt zeminu do patřičnýho tvaru, použít správná armování, těsnění spár,... technologicky to není zrovna sranda
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: co to vybetonovat a pak az vykopat vnitrek? ;)
    ty kruhovy, kulovity tvary se zas hur vyplnujou (skrine nejdou az ke zdi, atd.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Já jsem ten svůj zakopal ze skoro ze 3 světovejch stran až do úrovně střechy, ale střechu jsem nakonec nechal klasickou, protože jsem z ní potřeboval brát vodu.
    Ale na podobnej koncept jsem vytvářel taky projekt a z toho kouká jen jižní fasáda, to jsem ale už nestavěl já. Nicméně cena za takovýto domek razantně vzroste, protože nároky na materiály jsou někde úplně jinde, je tam spousta zemních prací a je potřeba vyřešit spoustu technických detailů. Takže 101m2 pasivní domek stál nakonec subdodavatelsky asi 1M3 bez toho zakopání by přišel určitě dost pod mega. Naštěstí paní investorka byla svolná k experimentům, protože původně tam měl stát katalogový šikmostřech za 2M4 :-D

    Nicméně kopule má jakožto geometrický tvar velkou výhodu ve snadné dimezaci k-ce, navíc je potřeba na stejný objem uvnitř nejméně materiálu. Jde ale tímto způsobem udělat cokoliv jiného... Stopy můžou bejt rovný...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak hydroizolaci je vic moznosti, tepelna uz je asi slozitejsi leda udelat dvojitou kopuli..a mas atomovej kryt. Ikdyz kulatej strop mit nemusim. Ja osobne bych klidne bral zakopanej domecek ve strani a na strese mi muzou rust treba dyne :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: hele o matroš nejde. za cca 6m v průměru by jsi dal asi 50k max za beton, nějakou max 10k za výstuž a uděláš slušnej betonovej kryt. Ale jak uděláš ten tvar? jak to zaizoluješ, proti vodě a hlavně tepelnou izolaci? Neříkám že to nejde ale bude to stát hodně práce a dalšího materiálu?

    Jako neříkám že to nejde. Myslím, že bych to všechno dokázal vyřešit, ale kdyby to chtěl někdo po mě udělat, řeknu si za to třeba 200-300k Kč pokud bych to měl vyřešit včetně izolace. Know how je Know how a stojí to spoustu času...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: hele nemas poneti na kolik by vysla takovahle pulkulata mala konstrukce v zelezobetonu aby se to dalo nasledne zakopat? Myslim ciste material. To nemuze bejt 400k ani nahodou ne? Hobiti domky se mi libej :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: no myslel jsem to trochu jinak. Když opomineme problematické základové zeminy jako jsou tekuté písky a pod, tak třeba se vzrůstajícím sklonem se více vyplatí právě ty piloty...

    To pěnosklo v základech se tam nedává kvůli nějakému šetření na výkopech nebo množství betonu, ale kvůli přerušení tepelného mostu patou stavby. Tam je ale nutné udělat vždy základovou desku (neplést si z roznášecí tenkou deskou). Takže pokud by ti nevadila absence izolace, tak tu desku můžeš položit de facto skoro na rostlý terén.

    Jinak dřevostavbou na základech hodně ušetříš, protože nepotřebuje nic extra. Na druhou stranu 90% dřevostaveb u nás stojí stejně na klasických pásech s roznášecí deskou, právě pro to že architekt nebyl osvícený ale nějaká rychlokvaška :-) Nakonec na krásnou dřevostavbu jako tečku za svým dílem prdne EPS fasádu z omítkou

    To na obrázku je pěkné, jen při větších nastaveních zemních vrutů takovouto k-cí je třeba hlídat dilataci. U větších rozměrů už to není zrovna triviální. Koneckonců není to tak dlouho co někdo u luxusního bytového komplexu zapomněl, že u nás máme silně kontinentální klima a nebylo to z důvodu šetření na materiálu, jelikož se jednalo o byty za 10M a vejš :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: přesně tak vhodné použití je základ - jenže na nepodmáčeně běžně únosné rovině můžeš použít cokoli a pak má smysl přemýšlet, kolik co stojí.

    Pěnosklo jako plovoucí hutněný základ do rostlého terénu pod desku místo pasů. Ale koukám na nějaké návody a uvádí 50 - 60 cm hluboko po celé ploše stavby. To už je levnější výkop na pasy, který se dělá 80 - 100 cm.

    Fakt se mi nejvíc líbí zemní vruty a na to lehku dřevostavbu. Tohle prý stojí v Čerčanech

    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: pěnosklo do paty zdiva smysl má, ale drť pod základovou desku je podle mě až na vyjímky nesmysl. Je to nehorázně drahý a izolace taky nic moc.
    Mikropiloty jakožto strojově dělané se vyplatí spíše u větších staveb, tam už se cena za mechanizaci ztratí. O něco dříve se asi vyplatí většinou zemní vruty a u těch malých staveb obyčejné ručně dělané betonové piloty do výkopu. Ale vždy záleží na konkrétních podmínkách (únosnost, svažitost). Ono není levná nebo drahá metoda zakládání, ale za to je vhodné nebo nevhodné použití :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jestli kombinace dobrého znalého projektanta, odvážného investora a nevelkého domu stlačí cenu na milion, tak je to skvělé.
    Osobně bych se zajímala o mikropiloty místo betonem vylévaných základů.
    Zajímavé mi přišlo pěnosklo, ale nevím, jak vychází finačně.

    Pokud už investor pozemek kupuje, nešetřila bych na něm. Nebo spíš u neobvykle levného bych hledala, co za tím je. Pozemek umí stavbu velmi prodražit.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    CUKI: Super, diky! A kde nekoho takoveho najit? Jak ho poznam? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: přesně tak jak píše mar_tina je potřeba zjistit co všechno v té ceně je započteno. Většinou se o tom u těch pofidérních objektu moc nemluví (nepíše) a nebo je to velmi pěkně schováno. Z pravidla nebývají započteny základy, někdy ani hydroizolace spodní stavby (pokud je potřeba). Nejsou v tom různá povolení a razítka. I když je na obrázcích pasivní domek, tak ve standardu bývá naceněna minimální izolace, aby to vůbec prošlo našima mírnýma normama. Jakákoliv změna z těch nejlacinějších materiálů a nebo drobná změna v projektu zvýší rapidně základní cenu ať ti na začátku budou říkat, že nic není problém... a když je náhodu v ceně projekt, tak jen ta nejnutnější část podle které se dá stavba ohlásit nikoli stavět!

    Každý pozemek a každý investor chce něco jiného a proto je vhodné si najít někoho kdo to všechno dokáže dobře poskládat dohromady= individuální projekt který budeš realizovat subdodavatelsky.

    Není pravda, že se nedá postavit za 400k něco menšího jen proto že ty ostatní domy stojej mnohonásobně víc, ale vesměs se nedá moc ušetřit na materiálu, ale spíše na dobře zpracovaném projektu do detailů, tak aby to bylo při stavbě co nejednodušší. I když je pravda že za nevhodný materiál se na stavbách vyhazují obrovské částky. Například stavby z plynosilikátů a cihlovzduchů, betonové tašky, střešní okna, komíny a předražené a přetechnizované otopné systémy. To jsou výstřelky lidí co netuší a nebo jim je jedno kolik to bude stát. Pro běžné RD jsou taky nesmyslné různé montované (většinou předem připravené) stavby které potřebují složitou a drahou techniku. Za mega se dá postavit rozumě velkej domek dle individuální projektu subdodavatelsky, ale chce to osvíceného architekta, kterej bude přemýšlet co co stojí a taky kolik bude stát provoz takového domu!

    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: Pokud na to das metr+ hliny, tak bych tomu veril, ale z fotek mi prijde, ze davaj min. Pak je otazka, jakou ma ten laminat nosnost..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MODRAPUSINKA: metr krychlový obestavěného prostoru má nějakou cenu, která se snižuje / zyvšuje leda tím, jestli si to stavíš všechno sama, dodavatelsky nebo na klíč. Volba materiálů a technologií s cenou zahýbe, ale nesníží ji trojnásobně. Kdyby existoval dům za 400 tisíc, nestály by v cleé zemi mraky domů za 2-5 milionů.

    400 tisíc za dodavatelsky montovaný domek naznačuje, že tam něco nezapočítali - projekt (přímo na tvůj pozemek, ne jejich univerzální projekt), stavební povolení, spodní stavba (= základy), dokončovací práce, sítě, vytápění, komín, dph ...

    Ptej se na plnou cenu od rovného pozemku s trávníkem po nastěhování.

    Malý dům nakreslený schopným projektantem a postavený dodavatelsky (objenáváš jednotlivé firmy na části stavby) se vejde do 2 milionů, někdy to jde i za méně. Bez pozemku.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    CUKI: maji zastoupeni i v cr, tak predpokladam, ze by to nemel byt takovy problem. Cenu jsem vygooglila od 400 tisic. No, to je presne to co jsem chtela slyset - povrch, material...vim o tom prd. A tvar mi prijde taky neprakticky, ikdyz to vypada krasne :)

    Vite o necem jinem, lepsim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam