• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    IV0: Máš ho ještě? :)

    CUKI: Děláš takový projekty běžně? Plánuju částečně zakopanej domek v mírně svažitym terénu a chtěl bych se inspirovat hotovejma projektama
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    OGMIOS: ne mašinu, ale taak, že DPH bude zaplaceno a nelze ho pak odečíst z ceny v daňovém přiznání.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYKRUK: nepochopil jsem to s temi platci a neplatci dph, proc by tu masinu clovek nemel videt?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    U těhle strojů existuje taková imaginární cenová hranice, která rozhoduje o tom, jestli jsi poslední majitel a pak šrot a nebo jestli jsi jeden z majitelů, který si udělá co potřebuje a pošle to dál. Někdy boj o to, abys nebyl poslední majitel je fakt zoufalý a hraničí s celkovou rentabilitou plánu. (Že já sem si to radši nenechal udělat, že jsem si radši nepřiplatil a nevzal si CATa z půjčovny). Ideální varianta je koupit mašinu v kondici - zabavený leasing, končící důchodce - prostě stroj z provozu. A ne nejlevnější odloženou mastnou vyhrkaninu s 15 000 mth a orezlou lopatou v bazaru. Dovoz z venku je diskutabilní, protože náklady na přepravu jsou hodně vysoké a pokud není v zahraničí partner, kterému se dá 100% věřit, tak to ve výsledku může být ještě větší průšvih než varianta z CZ bazaru. Další věc je, že 99% strojů mají plátci DPH, takže fyzická osoba neplátce DPH vysolí a už ho nikdy neuvidí.
    Chce to dobrou kalkulaci, kolik materiálu chceš přesunout a kolik by to stálo na zakázku nebo s ofiko půjčenou mašinou. Pak to porovnat s variantou sekáč a radši vycházet z toho, že na konci projektu bude cena stroje nula + cena šrotu. 8 tun Caterpillaru je pořád min 30 tisíc + prodaný náhradní díly :) Když to vyjde líp a odjede to k dalšímu kupci, tak pohoda:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: on je problém podle mě v tom, že jakmile je něco více lidí, tak se o to nestará nikdo
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    JADR: na bazosi jsem nasel par inzeratu, ze pujci bagr na delsi dobu, tusim 30k/mesic
    Presne taky zvazuju, ze bych si pristi rok dal 14denni bagrovacku :))
    JADR
    JADR --- ---
    Co se týče bagru, klidně bych si taky nějaký od někoho půjčil, aspoň na 2 týdny :) Škoda že taková "komunitní" služba není. Už se dnes takhle sdílejí kola, auta, možná i nářadí tak proč ne bagry. Kdo ho potřebuje celoročně... Potřebuji udělat terénní úpravy na hektarovem pozemku ve stylu Sepp Holzer.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: tak to je trochu jinej level, tam už se to vyplatí
    IV0
    IV0 --- ---
    OGMIOS: Na rybník bych doporučil něco velkého, ideálně kráčivého, ale zase na stavbu kráčivý bagr není úplně to pravé...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IV0: ja ted delam s vyvazeckou v lese tak bych se bagru nebal :)

    CUKI: no chci obnovit rybnik kterej sikovni lide z vesnice zavezli bordelem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: tak to už pak očekáváš asi slušnou úpravu terénu. Na tu budeš potřebovat minimálně samotné stavební řízení. Já myslel že chceš jen zakopat domek. :-)
    IV0
    IV0 --- ---
    OGMIOS: Bagr jsem pořídil za 60.000 (DH 112) a okolo 120.000 už jsou slušné minibagry, okolo 150.000 rozumné traktorbagry.

    Bagr samozřejmě udělá hrozně práce, kterou by si normálně vůbec nedělal (např. terénní úpravy, které si běžný smrtelník nemůže dovolit), nebo protože by si musel pokaždé platit za příjezd, resp. bagrista nechce jezdit na 20 min bagrování, nebo prostě proto, že bagrování je, speciálně pro lidi se sedavým zaměstnáním, docela zábava apod. Taky je dobrý, že přijdeš z práce, sedneš si na hodinku do bagru a něco uděláš. Úplně nejlepší je, že odpadne takové to čekání, až bude mít bagrista čas. Bagrů je všude hrozně, ale když je hezky, tak čas nemá žádný - to byl mimochodem hlavní důvod, proč jsem si ho koupil já.

    Na druhou stranu to není jen tak, musíš ho furt mazat, občas se něco vysere když zrovna potřebuješ něco důležitého dělat (speciálně u veteránů typu DH 112), když s tím neumíš, tak někam zapadneš nebo něco poškodíš. Výměna náplní stojí pár (někdy desítek) tisíc a u moderních bagrů stojí každá prkotina bambilión. Jestli nemáš po ruce rozumného servisáka tak koupi staršího bagru zásadně nedoporučuju.

    Na stavbu má smysl traktorbagr (nejdražší varianta; aby si s tím složil třeba paletu tak bude muset být docela velký; nemá otoč, takže není moc efektivní), nebo hodně malý pásový minibagr (a někdy si budeš muset zavolat něco velkého, ale zase jestli máš pěkný trávník tak kolové rypadlo i traktorbagr ho zničí), nebo jako já velký otočný bagr (funguje rovnou i jako jeřáb, což je na stavbě skoro důležitější než bagr, ale občas budeš muset vzít do ruky lopatu a krumpáč, na jemnější práci to není).
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    OGMIOS: Bacha na sítě, nech si od stavebnío úřadu všechno podložit. Kolikrát vede optický kabel polem na konci světa a pak jsou škody nedozírný:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: ja vim, je otazka kolik toho chces kopat. Ja asi celkem dost takze o bagru premejslim uz nakou chvilku. Starsi se da poridit kolem ctvrt milionu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: kolik takovej bagr stojí? A co tvůj čas? Jinak uznávám, že když platíš bagristu za 500-800Kč za hodinu minimálně tak se o tom dá uvažovat, ale ten bagr fakt není za hubičku...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Ad zemni prace..von by zas nebyl takovej problem poridit si bagr a pak clovek kope kolik chce :)))
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: musíš koupit správnou skříň. Pokud to rozdělíš příčkama tak ty můžeš nechat rovný. Problém bude že musíš nejdříve udělat betonovou podlahu, na to navézt zeminu do patřičnýho tvaru, použít správná armování, těsnění spár,... technologicky to není zrovna sranda
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: co to vybetonovat a pak az vykopat vnitrek? ;)
    ty kruhovy, kulovity tvary se zas hur vyplnujou (skrine nejdou az ke zdi, atd.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Já jsem ten svůj zakopal ze skoro ze 3 světovejch stran až do úrovně střechy, ale střechu jsem nakonec nechal klasickou, protože jsem z ní potřeboval brát vodu.
    Ale na podobnej koncept jsem vytvářel taky projekt a z toho kouká jen jižní fasáda, to jsem ale už nestavěl já. Nicméně cena za takovýto domek razantně vzroste, protože nároky na materiály jsou někde úplně jinde, je tam spousta zemních prací a je potřeba vyřešit spoustu technických detailů. Takže 101m2 pasivní domek stál nakonec subdodavatelsky asi 1M3 bez toho zakopání by přišel určitě dost pod mega. Naštěstí paní investorka byla svolná k experimentům, protože původně tam měl stát katalogový šikmostřech za 2M4 :-D

    Nicméně kopule má jakožto geometrický tvar velkou výhodu ve snadné dimezaci k-ce, navíc je potřeba na stejný objem uvnitř nejméně materiálu. Jde ale tímto způsobem udělat cokoliv jiného... Stopy můžou bejt rovný...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak hydroizolaci je vic moznosti, tepelna uz je asi slozitejsi leda udelat dvojitou kopuli..a mas atomovej kryt. Ikdyz kulatej strop mit nemusim. Ja osobne bych klidne bral zakopanej domecek ve strani a na strese mi muzou rust treba dyne :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam