• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    PAD
    PAD --- ---
    Jinak uvazujeme o kamnech s timto vymenikem: http://www.burnet.cz/cz/produkty/burnet-300.html . Je to vlozka do klasickych kachlovych kamen. Mate s tim tady nekdo zkusenost? Me se moc libi, ze to elegantne kombinuje stare s novym:)
    PAD
    PAD --- ---
    JADR: prima - diky moc za odpoved. Jaky mate sklon strechy? Kde to priblizne je (hory vs jizni morava)? Ja uvazuju zasobnik spise 500 - 650l.
    JADR
    JADR --- ---
    PAD: mám, jedeme na to samé. Sporák s výměníkem v zimě a v létě 2 kolektory a zásobník 250l. Od května do října to ohřeje slunce. Bylo jen pár dní kdy to nebylo dostatečně teplé, ale to se v létě dá přežít. Takže si myslím že z těch infornací co píšeš to bude ok. Pokud máš elektřinu tak si ten zásobník můžeš případně doohřát patronou. Případně zvýšit objem na 300 a víc litrů. Nám to v létě i stagnovalo - natopilo se to na 90st, to pak vydrží 3 dni. Ještě tu teplou teda máme na praní. Ale záleží na spotřebě a izolaci/umístění zásobníku. Koupili jsme ten levnější solární komplet od drazic za 50tis. Možná bych ale teď volil jinou sestavu..
    PAD
    PAD --- ---
    Ahoj. Opravuji chalupu a jako hlavni zdroj tepla a teple vody budou kamna s teplovodnim vymenikem. V lete ovsem nechci topit jen proto, abych si ohral vodu a tak uvazuji, zda bych mohl vodu ohrivat sluncem - budto fotovoltaikou anebo kolektory. Strecha je ale orientovana na JVV - odklon od jihu cca 70 stupnu, sklon cca 35 stupnu. Jinak neni stinena zadnymi budovami nebo stromy. Bojim se ale, ze by se investice nevyplatila, protoze rano byvaji nekdy mlhy (je to na Vysocine) a odpoledne uz by na strechu tolik nesvitilo. Podle ruznych tabulek a grafik jsem si dovodil, ze ucinnost by pri tomto sklonu a orientaci mela byt asi 80-85%. To se ale jedna jen o ucinnost premeny osvitu na energii, nikoliv a celkove teoreticke mozne zisky. Tedy ze odpoledne, kdy slunce bude svitit na druhou pulku domu uz by zarizeni dodavalo mnohem mene energie. Je to tak?

    Mate nekdo prakticke zkusenosti s ohrevem vody ze slunce pri podobne orientaci strechy? Ma to smysl? Diky!
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    Konference Stavby z přírodních materiálů 2017
    http://baobaby.actinidia.sk/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Jak si doma udělat kořenovou čistírnu odpadních vod : Ekologický institut Veronica
    http://www.veronica.cz/otazky?i=342
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: přesně tak, vlhkost z domu určitě půjde do izolace - může to ale trochu vydejchat přes to zdivo - záleží na tom jak vypadá, jestli je na něm nějaká difúzně zavřená omítka tak to je dost problém - to ostatně ilustruje, že vedeme spíš akademickou debatu - ovlivňuje to spoustu věcí (třeba přítomnost/nepřítomnost řízeného větrání...)
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    STETKA: K tomu zděnýmu štítu - no právě čistě selským rozumem, když nějaká vlhkost v domě vznikne a projde skrze SDK, tak by se zřejmě mohla kondenzovat v tý vatě, která ale blbě vysychá. Pak by přece mohly vzniknout problémy s plísní apod. - a v tom domě se ta voda prostě kondenzovat bude ne?
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Nemám rád, když je nasákavá izolace uzavřená mezi parotěsný roviny - když už se tam nějaká vlhkost dostane, což se prostě stane, tak se pak těžko vydejchá...
    Co se týče toho zděného štítu, tak to ideální není, ale rozhodně se to tak dělá a asi to většinou nějak funguje...já jsem to naštěstí nikdy řešit nemusel, takže asi úplně neporadím...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    STETKA: ok, takže OSB může folii nahradit. Proč myslíš, že by mohl být problém s tou izolací mezi dvěma osb stěnama?
    Druhá část té otázky se týkala toho druhého štítu, který je zděný.
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: osb je parobrzda - to, že dali sdk přímo na ni, jako problém nevidím, spíš by mně vadilo, že je izolace uzavřená mezi dvě osb...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Zdar,
    mám dotaz ohledně montáže SDK v podkroví. Střecha je skladba vata, hl. folie, SDK. Ale řeším štíty, jeden je dostavovanej dřevěnou konstrukci, tzn. že tam je OSB, vata, OSB a na to firma dala rovnou SDK. Druhý štít je zděný (pouze 150mm), firma dala vatu a na to přímo SDK. Není tohle trošku problém? Nechápu, proč nedali parotěsku všude, mělo by to tak být? Díky moc.
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    vyroba nepálených cihel v Indii
    India's most innovative ideas implement by common people | must watch
    http://www.youtube.com/watch?v=OBBHA_Mz3vI
    CUKI
    CUKI --- ---
    Pasivní domy v přírodě i uprostřed Prahy. Originální stavby se zelenou střechou šetří vodu i energii na vytápění |
    http://archiv.ihned.cz/...u-strechou-setri-vodu-i-energii?utm_source=aktualne.cz&utm_medium=carousel
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak můj poslední referenční offgrid domek, nějak se to protáhlo, furt nebyl čast, ale už je to vesměs hotovo.
    fasáda z opalovaného dřeva je teda pěkná pakárna (vyjde to ve výsledku mnohem dráž než kdybych to natíral), ale výsledek předčil mé očekávání a je to 100% recyklovatelné. Jen finálka podlahy, sprcháč bude až doschne. Chybí okapy, vymalovat, dořezat fasádu. V tuto chvíli je to vytápěno wavkami z PB bomby, vařit se bude taky na PB. Světlo a spotřebiče jsou všechny na 12V rozvodu, které pojedou ze solárů.



    MATT
    MATT --- ---
    How to Build Your Own Starter House in Just 5 Steps — for $25,000
    https://fellowsblog.ted.com/...-build-your-own-starter-house-in-just-5-steps-for-25-000-861821051131
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: tohle nehrozi, je to standardni vesnicky staveni = jedna mistnost vedle druhe v rade. Puda je nizka, takze se tam nevleze vestavba:( tak to zustane halt pudou (coz mi ani moc nevadi), nebo nejakou kutidilnou (to mi taky nevadi)..
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: kamosovi na chalupe si spolumajitele vybetonovali v podkrovi podlahu a roh roubenky se jim zacal propadat
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoj po dlouhe dobe.
    Mam par drobnosti, se kteryma se chci podelit.
    Zaprve sem koupil starej dum. Zjistil jsem, ze cast je jeste roubena (v dost hustym stavu, ale snad se to necha zachranit). Ceho se ale bojim je strop. U tehle starych baraku jsou to pouze prkna mezi tramama vysypany "necim"..? Na pude je pochozi beton a nad zapadni mistnosti je cca 15cm sena, zrejme pokus o zatepleni. Ma nekdo muchentuchen co me ceka, az do toho bacim?

    Na jare, pokud se odhodlam udelat neco s tima stropama, budu delat hlinenou omitku interieru, zatim v male mistnosti, s profikem z Benatek nad Jizerou. Chtel by se nekdo zucastnit? Zadax (pripadne pomoc).

    Dale na pristi rok planuju stavbu kamnopece svepomoci pod dohledem kamnare z Lyse nad Labem. Chtel by se nekdo toho zucastnit? Zadax (pripadne pomoc).

    Terminy nevim, to se bude resit az to bude aktualni. Zatim sonduju, zda to vubec nekoho bude zajimat.

    Lokalita Loučeň
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam