• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MATT
    MATT --- ---
    How to Build Your Own Starter House in Just 5 Steps — for $25,000
    https://fellowsblog.ted.com/...-build-your-own-starter-house-in-just-5-steps-for-25-000-861821051131
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    MATT: tohle nehrozi, je to standardni vesnicky staveni = jedna mistnost vedle druhe v rade. Puda je nizka, takze se tam nevleze vestavba:( tak to zustane halt pudou (coz mi ani moc nevadi), nebo nejakou kutidilnou (to mi taky nevadi)..
    MATT
    MATT --- ---
    R6ANDREW: kamosovi na chalupe si spolumajitele vybetonovali v podkrovi podlahu a roh roubenky se jim zacal propadat
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Ahoj po dlouhe dobe.
    Mam par drobnosti, se kteryma se chci podelit.
    Zaprve sem koupil starej dum. Zjistil jsem, ze cast je jeste roubena (v dost hustym stavu, ale snad se to necha zachranit). Ceho se ale bojim je strop. U tehle starych baraku jsou to pouze prkna mezi tramama vysypany "necim"..? Na pude je pochozi beton a nad zapadni mistnosti je cca 15cm sena, zrejme pokus o zatepleni. Ma nekdo muchentuchen co me ceka, az do toho bacim?

    Na jare, pokud se odhodlam udelat neco s tima stropama, budu delat hlinenou omitku interieru, zatim v male mistnosti, s profikem z Benatek nad Jizerou. Chtel by se nekdo zucastnit? Zadax (pripadne pomoc).

    Dale na pristi rok planuju stavbu kamnopece svepomoci pod dohledem kamnare z Lyse nad Labem. Chtel by se nekdo toho zucastnit? Zadax (pripadne pomoc).

    Terminy nevim, to se bude resit az to bude aktualni. Zatim sonduju, zda to vubec nekoho bude zajimat.

    Lokalita Loučeň
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MODRAPUSINKA: udělat to na piloty (vepedu logicky vysoké) a schovat pod to kůlničku na harampádí?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: tak v mých očích ten pozemek rovina je. Já mam na cca 6ti metrech asi 6m dolu :-)

    Ale myslel jsem spíše že se ta nerovnost dá využít jako + ne že se to musí srovnávat. Dělal jsem nedávno takovej návrh pro jednoho kamaráda a přišlo mi to jako něco co je škoda zahodit srovnáním do roviny. Vytvořil jsem 2 úrovně a ty rozdělovaly domek na 2 zóny. Když pominu že dům nebyl díky tomu bezbariérový, tak to mělo obrovské výhody v členění prostor.

    U mě zase sklon dělá naprosto luxusní soukromí. Kdybych měl pozemek na rovině tak ta stavba bude absolutně obnažená a studená jak domy někde v satelitu.

    Málokdo si uvědomuje, že často ty poslední, díky terénu nevyužité, pozemky mají v sobě mnohdy skrytý obrovský potenciál.

    Stavba nekončí jen postavením domu, ale taky úpravou okolí na kterou většinou lidem nestačí finance a tak bydlí 30let v sic obrovském domku, ale v absolutně nepřitažlivém prostředí. To by mělo být součástí ceny.

    Pak sic dražší stavba v terénu nemusí vyjít tak draho, protože je jednodušší na takových pozemcích udělat nějaké soukromí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tak ve svahu je dobré víceúrovňové založení (na zub) jinak se to utrhne. Ale pokud celý pozemk má převýšení 2m, tak pod domem může vyjít i 1 m a méně to ještě pohoda, skoro rovina, nic k řešení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: 2m je nic, to se dá 1) ještě srovnat 2) i nějak rozumě využít.
    Obecně záleží co chceš stavět a z čeho. Někdy je třeba jen výhodné i víceúrovňové založení nebo víceúrovňové podlahy. Musí se to ale dobře vyřešit, jinak je to problém.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MODRAPUSINKA: obvyklá praxe - vychází nejlevněji - je stanovit nulovou výšku přibližně doprostřed domu a půlku plochy základů vytvářet zářez a tu vytěženou hmotu použít na násep druhé půlky. Běžné základy (betonové pasy) ovšem musí jít alespoň 40 cm do rostlého terénu tak jako tak. Situaci lze využít třeba na částečné podsklepení domu (ovšem není to levné).

    Rozhodně bych nevolila typový projekt (mají cenu vyčíslenou na rovinu a ve svahu prudce stoupá, navíc nebývají optimální, ale spíš nouze nacpaná na svah), ale projektanta stavaře nebo architekta, který pomůže vymyslet něco pěkného, co ten svah využije.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    MAR_TINA: svazity pozemek s celkovym prevysenim 2m
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MODRAPUSINKA: převýšení jako stupeň dva metry vysoký nebo je to svažitý pozemek s celkovým převýšením 2 m?
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Jak by jste resili pozemek cca. 750m2 nekde v polovine je prevyseni 2m. Dum drevostavba, bungalov cca. 120m2. Srovnat nebo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    VZDÁLENÁ INSPIRACE :-)
    Cíl Mars: koncept lidské kolonie na Marsu - Ekologické bydlení
    http://www.ekobydleni.eu/architektura/cil-mars-koncept-lidske-kolonie-na-marsu
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: Běžně? Co si pod tím představit? Já se tím hlavně moc neživým a navíc se teď vydávám cestou malých (25-50m2) nízkorozpočtových staveb, kde se tohle řešení moc nehodí. U sebe, necelej 10 let zpátky, jsem zase neměl na takové řešení moc peněz, takže se šlo cestou kompromisu co jsem zde popisoval. Na dřevostavbu jsem si zase sám netroufal, z důvodu technologické náročnosti na provedení. Teď zase jedu spíš ty dřevostavby.
    Mám pár projektů, které bych chtěl v budoucnu zrealizovat až budou peníze, nebo těmto řešením nakloněný investor v mém okolí. Nicméně i když se jedná většinou o řešení, co je zatím neodzkoušeno a nic podobného jsem nikde nenašel, tak nejsem žádnej extrémista a nestavím z odpadků jenom proto že jsou. Pokud zakopanej domek jedině BETON a to s velmi specifickými požadavky na materiál i technologii.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    IV0: to vyhovuje, ještě nemám ani projekt. Budu na tebe pamatovat :)
    IV0
    IV0 --- ---
    NAVRY: Mám :) Prodávat ho budu až příští rok.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    IV0: Máš ho ještě? :)

    CUKI: Děláš takový projekty běžně? Plánuju částečně zakopanej domek v mírně svažitym terénu a chtěl bych se inspirovat hotovejma projektama
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    OGMIOS: ne mašinu, ale taak, že DPH bude zaplaceno a nelze ho pak odečíst z ceny v daňovém přiznání.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NYKRUK: nepochopil jsem to s temi platci a neplatci dph, proc by tu masinu clovek nemel videt?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam