• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá někdo přehled o možnostech studnařskejch firem jak vytáhnout čerpadlo z vrtu? mám čerpadlo na pozink rourách 42m čerpadlo má 95mm a vrt má 100mm. Otázkou je jak hluboko je vypaženej. Nicméně vytáhnul jsem asi 8 a půl metru a dál to nejde. Ne že by se úplně seklo, ale prostě to o něco naráží, nerad bych znehodnotil celej vrt, je nějaká alternativní metoda než to zkoušet silou? Třeba by mi hodně pomohla kamera, protože vůbec netuším jak to dole vypadá, ale otázka je kolik by to stálo a jestli by to něco vyřešilo? Nicméně novej vrt je pro mě dost noční můra, protože se tam ani jen tak nějaká vrtná souprava nedostane :-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tak s touhle myšlenkou se za určitých podmínek naprosto stotožnuji. Okna super!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BiggBoss > Arno Brandlhuber > Antivilla
    http://www.biggboss.cz/news/5096
    JADR
    JADR --- ---
    PAD: jo teď to čtu ještě jednou. Asi jsem to špatně pochopil. Pokud je to je spíš na východ tak to asi nebude takový terno. Nebo to dát někam jinam, vedle domu nebo tak..Nevím kolik těch kolektorů plánuješ a jaký mají výkon, ale spočítej si aby ti tak velký zásobník zvládli natopit.
    PAD
    PAD --- ---
    JADR: ok, diky! my to mame prave spis na vychod, tak proto se obavam, ze to nebude uplne dobre fungovat. ale budu hledat dal:)
    JADR
    JADR --- ---
    Máme to na jih. Ale na jihozápad to taky bude mít dobrou účinnost. Mlhy jsou navíc hodně z rána. S vložkou do kamen či píšeš zkušenost nemám. Máme kamna s plotnou, troubou a výměníkem 5kw po stranách topeniště.
    PAD
    PAD --- ---
    JADR: a odklon od jihu? mate to primo na jih, nebo tak jak mi spise na vychod/zapad?
    JADR
    JADR --- ---
    PAD: sklon 45, ale na léto 35 je lepší. Jsme v údolí 350m takže mlhu tu máme taky.
    PAD
    PAD --- ---
    Jinak uvazujeme o kamnech s timto vymenikem: http://www.burnet.cz/cz/produkty/burnet-300.html . Je to vlozka do klasickych kachlovych kamen. Mate s tim tady nekdo zkusenost? Me se moc libi, ze to elegantne kombinuje stare s novym:)
    PAD
    PAD --- ---
    JADR: prima - diky moc za odpoved. Jaky mate sklon strechy? Kde to priblizne je (hory vs jizni morava)? Ja uvazuju zasobnik spise 500 - 650l.
    JADR
    JADR --- ---
    PAD: mám, jedeme na to samé. Sporák s výměníkem v zimě a v létě 2 kolektory a zásobník 250l. Od května do října to ohřeje slunce. Bylo jen pár dní kdy to nebylo dostatečně teplé, ale to se v létě dá přežít. Takže si myslím že z těch infornací co píšeš to bude ok. Pokud máš elektřinu tak si ten zásobník můžeš případně doohřát patronou. Případně zvýšit objem na 300 a víc litrů. Nám to v létě i stagnovalo - natopilo se to na 90st, to pak vydrží 3 dni. Ještě tu teplou teda máme na praní. Ale záleží na spotřebě a izolaci/umístění zásobníku. Koupili jsme ten levnější solární komplet od drazic za 50tis. Možná bych ale teď volil jinou sestavu..
    PAD
    PAD --- ---
    Ahoj. Opravuji chalupu a jako hlavni zdroj tepla a teple vody budou kamna s teplovodnim vymenikem. V lete ovsem nechci topit jen proto, abych si ohral vodu a tak uvazuji, zda bych mohl vodu ohrivat sluncem - budto fotovoltaikou anebo kolektory. Strecha je ale orientovana na JVV - odklon od jihu cca 70 stupnu, sklon cca 35 stupnu. Jinak neni stinena zadnymi budovami nebo stromy. Bojim se ale, ze by se investice nevyplatila, protoze rano byvaji nekdy mlhy (je to na Vysocine) a odpoledne uz by na strechu tolik nesvitilo. Podle ruznych tabulek a grafik jsem si dovodil, ze ucinnost by pri tomto sklonu a orientaci mela byt asi 80-85%. To se ale jedna jen o ucinnost premeny osvitu na energii, nikoliv a celkove teoreticke mozne zisky. Tedy ze odpoledne, kdy slunce bude svitit na druhou pulku domu uz by zarizeni dodavalo mnohem mene energie. Je to tak?

    Mate nekdo prakticke zkusenosti s ohrevem vody ze slunce pri podobne orientaci strechy? Ma to smysl? Diky!
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    Konference Stavby z přírodních materiálů 2017
    http://baobaby.actinidia.sk/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Jak si doma udělat kořenovou čistírnu odpadních vod : Ekologický institut Veronica
    http://www.veronica.cz/otazky?i=342
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: přesně tak, vlhkost z domu určitě půjde do izolace - může to ale trochu vydejchat přes to zdivo - záleží na tom jak vypadá, jestli je na něm nějaká difúzně zavřená omítka tak to je dost problém - to ostatně ilustruje, že vedeme spíš akademickou debatu - ovlivňuje to spoustu věcí (třeba přítomnost/nepřítomnost řízeného větrání...)
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    STETKA: K tomu zděnýmu štítu - no právě čistě selským rozumem, když nějaká vlhkost v domě vznikne a projde skrze SDK, tak by se zřejmě mohla kondenzovat v tý vatě, která ale blbě vysychá. Pak by přece mohly vzniknout problémy s plísní apod. - a v tom domě se ta voda prostě kondenzovat bude ne?
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Nemám rád, když je nasákavá izolace uzavřená mezi parotěsný roviny - když už se tam nějaká vlhkost dostane, což se prostě stane, tak se pak těžko vydejchá...
    Co se týče toho zděného štítu, tak to ideální není, ale rozhodně se to tak dělá a asi to většinou nějak funguje...já jsem to naštěstí nikdy řešit nemusel, takže asi úplně neporadím...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    STETKA: ok, takže OSB může folii nahradit. Proč myslíš, že by mohl být problém s tou izolací mezi dvěma osb stěnama?
    Druhá část té otázky se týkala toho druhého štítu, který je zděný.
    STETKA
    STETKA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: osb je parobrzda - to, že dali sdk přímo na ni, jako problém nevidím, spíš by mně vadilo, že je izolace uzavřená mezi dvě osb...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam