• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: zdar, ještě k těm vodním čerpadlům do vrtů.
    Nevíte někdo jak moc velký je rozdíl mezi čerpadlem na 220V a 380V - předpokládám že ve výkon a že by asi na 380 mělo víc vydržet?
    Zvažuju taky nějakou nezávislost ve smyslu, co když nepojede el. síť - to bych pak mohl u 220 čerpadla jít z nějakého záložního zdroje, což by asi u 380V č. asi nešlo ne? Díky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: To nový tam mám asi tejden a zatím jede :-D a kdybych ho nepotřeboval hned pravděpodobně bych zvolil jiné
    Ale jinak vřetenový se mi líbili třeba od Norie, ale já jsem zvolil raději oběhový, protože mám železitou vodu.

    Pro dlouhodobou funkci je potřeba použití retenční nádoby aby se čerpadlo nespínalo často.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Ještě mám jednu otázku ohledně skladby podlahy v 2NP - moje představa je taková, položím geotextilii mezi trámy, potom izolaci na to by měla přijít nějaká další vrstva (CO ideálně?) a potom OSB do kříže. Díky.
    dark heritage
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: můžu se zeptat jaké to je čerpadlo, jak je případně dlouho v provozu a co mělo za poruchu.
    Řeším teď systém čerpání vody z 90m hlubokého vrtu, vypaženo Ø 150 - sloupec vody je tam dostatečnej (asi 30m) - chtěl bych navrhnout optimální řešení pověr výkon/cena. Máte někdo zkušenost?
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Až se pro něco rozhodnu, určitě se podělím... výrobní cenu za m3 teď z hlavy nevím, ale co si budeme povídat, všichni si na tom do konečné realizace přijdou na své... ve finále je to drcený odpadní papír ošetřený borovou vodou. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PIDALA: To by mě docela zajímalo kolik je ta výrobní cena za m3 :-) Celulóza má problém s vlhkostí i když je hydrofobně upravená.
    Chtěl jsem původně na jedný stavbě udělat komplet foukanou izolací, ale nepřišel jsem na vhodnou ekonomicky použitelnou skladbu k-ce.
    Docela by mě zajímalo jak to budeš řešit ty? Případně jaké řešení se ti líbilo někde z realizací tvého táty...
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    CUKI: Tak já podobnou představu měla dlouho... spíš jsem si řekla, že je čas ji realizovat.
    Pitnou vodu snad vyřeší vrt.
    A foukaná izolace bude opravdu celulóza. On otec se tohle metodou zabývá už přes 20 let a jako dítě jsme vyrůstala po různých stavbách, chodila i na brigády a vůbec mám kolem sebe docela dost lidí co s tím umí poradit a pomoct, aby to fungovalo. Je fakt, že je ideální především na stropy.. stěny se musí řešit trochu jinak, například se nedá udělat jen jedna hluboká svislá kapsa, protože by se izolace vlastní vahou časem příliš sesedla a to by jednak vyžadovalo dofoukání (zbytečně moc materiálu) a ztratilo by to požadované vlastnosti. Ona se ta konstrukce musí té izolaci prostě přizpůsobit.
    Ale ještě uvidím, vím, že možností a variant je víc a ještě mám trochu času nad tím přemýšlet a zvažovat. To jen prostě logicky... tahle tepelná izolace mě bude stát výrobní cenu materiálu, plus vlastní práci (mám přístup přímo ke zdroji i k mašině a vybavení na aplikaci...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PIDALA: zbláznila? nebo prozřela? :-D

    Jen otázka co pitná voda? Studna? Dál foukaná izolace není nevhodnější do stěn, musí se patřičně příspůsobit aby šla použít, hlavně dle toho jaká bude. Foukaných je mnoho druhů, problém bývá ale hlavně s celulózou. Vnější opláštění musí být dostatečně prodyšné a takové materiály bývají dost drahé. Ze vnitř můžeš použít levnou OSB desku. Na spojení vnější a vnitřní k-ce není marné použít vazníky.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    Dobrý den! Tak já se jdu naprášit, abyste si taky mohli jako spousta ostatních lidí kolem mě poklepat na čelo...
    Koupila jsme si kus pozemku, neupravenou zahradu na pomezí Novohradských hor a mám v plánu tam postavit jednoduchou dřevostavbu, zateplenou chatu určenou k trvalému obývání pro mě a dvě malé děti. Pozemkem protéká stružka, ideální pro malý rybníček a zdroj užitkové vody například na zalévání zahrady. Přes cestu je elektřina, mám zažádáno o přípojku.
    Má představa je opláštěná dřevěná konstrukce na patkách, zateplená foukanou izolací - to z toho důvodu, že k ní mám přístup, otec má na tuhle tepelnou izolaci firmu, takže mě to vyjde levněji než sláma např.
    Suchý separační záchod, odpadní jímka, časem soláry na střechu...
    Většina prací bude svépomocí, či přes známé, postupně... sice mám pocit, že jsme se trochu zbláznila, ale myslím že zcela jistě bych se zbláznila někde v bytě se dvěma dětmi platící židovský nájem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Kadibudko, co v tobě přebývá? O kompostování výkalů z různých úhlů pohledu - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/...navody/kadibudko-co-v-tobe-prebyva-o-kompostovani-vykalu-z-ruznych-uhlu-pohledu
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: Samotná stavba by se do toho vejím měla, otázkou je, co do toho všechno počítáš a co vyžaduješ za standard. Taky hodně hraje roli, kde to je a jak vypadá pozemek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Jako u dobře zaizolovaných staveb je to nutnost, hlodavci se dostanou jinak kamkoli a ten tepelnej most co udělaj může bejt problém. U nějaký oldschool stavby z kamnama je to asi jedno, ale tady si to dovolit nemůžeš. Musel bych mít ze spodu ocelovou síť. Už jsem párkrát dělal stavební konzultaci u novejch dřevostaveb, kde to neřešili a byl to občas fakt problém dělat dodatečně. U zděné klasiky s venkovním EPS se to dá alespoň snadno opravit, ale tady se to musí rozebrat a často vyměnit i pojistná hydroizolace.

    A ty sloupky to není úplně můj nápad ten jsem si půjčil v Galicii a jen doupravil na naše podmínky. Když to ochrání horrero, tak tohle musí taky. Snažím se vždy vychácet z něčeho, co už dříve fungovalo, jen jsme to přes tu technickou revoluci nějak pozapoměli...
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: to s těma hlodavcema je dobra vychytavka... no dotazu bych měl ještě vice, ale nebudu uz ,otravovat,. Treba se nekdy zeptam u toho Berouna... :) dik
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: To záleží, co to ponese a jaký jsou místní podmínky. Nebylo by složité to postavit na 4 sloupky, záleží jaká plocha to nese dole. Ale obecně je lepší spíš víc než míň, protože pak na to musíš dimenzovat roznášecí řezivo. Ty trubky tam jsou pro to, že jsou hladké a nevylezou po nich hlodavci, jinak můžeš dát cokoli jinýho. Jinak ta fotka hodně zkresluje protože je to nedokončený. před tou stavbou je cca půlmetrovej val ornice co byla pod domkem a která přijde jinam a před stavbou bude terasa až po úroveň dveří (podlaha začíná cca 10cm nad okrajem dveří).
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: vypada to pekne... jeste se zeptam ohledne sloupku - to jsi vylejval do těch oranž. trubek ? kolik tech sloupku jsi na tu plochu dal ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: podlaha je cca 80-100cm nad zemí. Musí bejt vejš protože samotná konstukce má 36cm a musí se pod ní dát za prvé dostat a za druhé je potřeba ochránit dřevo proti zemní vlhkosti.
    Dřevo je pouze opálené natírat to nechci, protože by se to časem dostalo do půdy. Okna jsou skutečně fixní (U=0,5) až na jedno otevírané. Dle norem stavebního zákona to má 25m2..

    DENDROBATA: tak to je bud špatná cena smrku a nebo luxusní modřínu :-D
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: kolik to má m2 ? kolik cm je podlaha/trámek nad zemí ? to opálené dřevo jsi ještě nějak natíral ? okna vypadají jako fix ? dik
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    CUKI: Mám to za stejnou cenu jako smrk tak proto, asi to nechám přes létou proschnout a na podzim opálíme
    CUKI
    CUKI --- ---
    DENDROBATA: Není na to modřínu trochu škoda? Jeho vlasnosti nahrazuje a vylepšuje právě tahle úprava. Jinak za mě fakt hoodně vysušit jinak na "komínky" zapomeň a vem ten nejsilnější hořák co najdeš.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Kdyby někoho zajímalo... Konference již tento víkend
    Zemělodě, konopí a krása přírodního stavitelství
    https://www.casopis-sifra.cz/zemelode-konopi-a-krasa-prirodniho-stavitelstvi/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    CUKI: Jak si opaloval? Hořákem? Momentálně mi na pile osychá 4m3 modřínu k opálení tak se ptám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam