• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: To je na vodu dost zbytečnej přepych ne? Pokud je to nějaká dlouhá štace bez odboček tak bych to tam klidně dal, ale jinak spoje PPR jsou mnohem jistější. Jinak certifikaci na pitnou vodu to má, hliník je problém jedině v kyselé vodě. Ze všech materiálů se ti tam něco dostane. PPR je v tomto ohledu sice nejlepší, ale zase není těsný pro molekuly vzduchu, takže může po čase zarůstat, ane nic hroznýho to není. Ten hliník by tomu měl zabránit. Pokud máš nejistotu, tak pex-al-pex to jistí.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CUKI: Na chatě jsme si vždycky platili vše kolem el.přípojky sami, máme dokonce se sousedem vlastní dřevěný stožár.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Zkusim tady, nenarazil jste nekdo na informace jak to je s al-pex trubkama na rozvod pitne vody? Jde mi o stalost materialu resp. vyplavovani molekul do vody. Na jednu stranu by al-pex bylo nejrychlejsi natahnout ale vadilo by mi kdyby se dostaval hlinik do vody. A vubec, jaka technologie je v tomhle asi nejvic koser?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH:
    hele LINKOS: má pravdu, teď jsem našel:

    zák.č. 458/2000Sb. v platném znění § 45 odst. 2

    - Náklady na zřízení elektrické přípojky hradí ten, v jehož
    prospěch byla zřízena. Elektrickou přípojku nízkého napětí do
    délky 50 m sloužící pro dodávku elektřiny domácnostem pro účely
    bydlení hradí příslušný provozovatel distribuční soustavy.

    A k doplnění mého tvrzení o tom, že přípojka zdarma asi nebude -

    zák.č. 458/2000Sb. v platném znění § 45 odst. 6

    - Při připojení odběrného zařízení pomocí smyčky se nejedná
    o přípojku.

    odstavec 6 využívá co jsem se dočetl hlavně EON.

    evidentně se dá i nařízení obejít

    sice si dobře pamatuji, že tam není nic o intravilánu obce, ale "pro dodávku elektřiny domácnostem pro účely bydlení" je dost podobný. Do toho se chaty asi nepočítaj co? Nicméně mi ji ČEZ v Černošicích i pro chatku.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: tady je sání z místnosti (viditelné na obrázku), což moc nedoporučuju. Jeden z nepříjemných faktů těchto topidel, je krom nepohodlnosti a nemožnosti regulace, také to že berou kyslík z místnosti. Dříve to nevadilo, protože stavby nebývali těsné, ale pokud vyměníš okna za izolační, tak už je to hazardování se zdravím. pokud je to vůbec povolené (kamna a topení pevnými palivy nejsou zrovna moje parketa).
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CUKI: To jsem nevěděla. Chtěla bych něco takového: https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/e85/e85459597606ad797fb915c99e5c9c33.jpg
    - a v popisu o zvláštním přístupu vzduchu nepíšou.

    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: já mám pocit že oni to maj hlavně nařízeno státem. To není nějaká jejich dobrovolnost. A jestli to vědí to je jiná věc, možná jen nechtějí vědět... Jsem teď línej abych to hledal protože už jsem to dlouho neřešil, ale nic o intravilánu obce si nepamatuju
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: je mozny,ze slo o jinej kraj,ale v nasem kraji to je takle a myslim,ze clovek kterej dela projekty na pripojky atd. by to mohl vedet ne?
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    TSOH: u te kanalizace by to mohlo klapnout: odbočka, potrubí, záslepka; voda záleží na provozovateli, ale zpravidla nepovolí provedení přípojky bez vodoměrné šachty, jestli nebe hlavní řad v komunikaci, tak se dá založit jen chránička
    finančně budou nejhorší zemní práce, ale zase záleží na konkrétních podmínkách, orientačně by ses mohl pohybovat kolem tis/m
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: tak pak ta střecha nebude mít plochu 60m2 ale víc, nicméně ten poměr se nezmění. Ty zdi jsou v porovnání se vším ostatním energetická bomba. ta izolace 20CM by stála asi 25k. to samé lepidlo, finálku můžeš udělat třeba za deset let.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: hlavně moderní kamna mají přísun vzduchu vně budovy!
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: mám jinou zkušenost a bylo to mimo cokoliv. Jo ale pokud to máš 51m tak platíš vše
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: Lokalita je Brno, takže poměrně mírný pásmo myslím.
    Zateplení stropu (jestli myslíš pod sedlovou střechou) tak je to jak v šikminách, tak na ležato – prostě celý ten trojúhelník je vycpaný vatou.
    Díky za informace!
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    MATT: Někde jsem četla, že moderní kamna pouštějí do komínu chladnější kouř a ten tam kondenzuje, usazuje se pára... asi to nebude jenom o větším výkonu.
    No nic, ty staré mají sotva 30 let... pár let ještě vydrží.:)
    MATT
    MATT --- ---
    PERSEEIDA: my na chate koupili vykonnejsi kamna a bohuzel nemaj se starym nevyvlozkovanym kominem dostatecnej tah. temer pokazdy, kdyz se priklada, tak jde kour do mistnosti.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, asi kazdej myslime neco jineho. Pojistkovej pilir je cezu,to je to co cez zajima,tam ti privedou stavu. vse za tim uz je tvoje, kabel,skrin s elektromerem, atd. cez to bere po pojistky. Jen elektromer mas pronajaty od cezu a chteji k nemu pristup,ale ta skrin s elektromerem je tvoje.

    Ale pokud je to mimo ten intravelan obce nemaji povinost ti to dovest ani k tem pojistkam. To o intravelanu mam od elektrikaru
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PERSEEIDA: no to bude asi ta definice. já sem se ptal, jak je to s vložkou a revizema a on říkal, že pokud by to bylo na chatě, kde se občas dojede a topí, tak by se to vložkovat nemuselo, ale pokud to mám na stálý provoz, tak bych to vyvložkovat měl. zkus projet normu 73 4201, třeba to tam bude.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: 500 za 3x1A 200 za 1f A. Sloupek musíš platit ty osadíš a předáš pak už tvůj nebude.

    s tím "Pokud je to mimo intravelan obce" si nejsem tak jistý, nikde jsem o tom žádnou zmínku nenašel. To máš odkud?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: zatím tuším že ne, ale bude jen a jen přísnější
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam