• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: hlavně moderní kamna mají přísun vzduchu vně budovy!
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    MATT: Někde jsem četla, že moderní kamna pouštějí do komínu chladnější kouř a ten tam kondenzuje, usazuje se pára... asi to nebude jenom o větším výkonu.
    No nic, ty staré mají sotva 30 let... pár let ještě vydrží.:)
    MATT
    MATT --- ---
    PERSEEIDA: my na chate koupili vykonnejsi kamna a bohuzel nemaj se starym nevyvlozkovanym kominem dostatecnej tah. temer pokazdy, kdyz se priklada, tak jde kour do mistnosti.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: no, asi kazdej myslime neco jineho. Pojistkovej pilir je cezu,to je to co cez zajima,tam ti privedou stavu. vse za tim uz je tvoje, kabel,skrin s elektromerem, atd. cez to bere po pojistky. Jen elektromer mas pronajaty od cezu a chteji k nemu pristup,ale ta skrin s elektromerem je tvoje.

    Ale pokud je to mimo ten intravelan obce nemaji povinost ti to dovest ani k tem pojistkam. To o intravelanu mam od elektrikaru
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PERSEEIDA: no to bude asi ta definice. já sem se ptal, jak je to s vložkou a revizema a on říkal, že pokud by to bylo na chatě, kde se občas dojede a topí, tak by se to vložkovat nemuselo, ale pokud to mám na stálý provoz, tak bych to vyvložkovat měl. zkus projet normu 73 4201, třeba to tam bude.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: 500 za 3x1A 200 za 1f A. Sloupek musíš platit ty osadíš a předáš pak už tvůj nebude.

    s tím "Pokud je to mimo intravelan obce" si nejsem tak jistý, nikde jsem o tom žádnou zmínku nenašel. To máš odkud?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: zatím tuším že ne, ale bude jen a jen přísnější
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    DOKKTOR: A je na "příležitostné topidlo" nějaká definice? Je to na chatě, kterou obýváme příležitostně, ale když už tam jsme, tak topíme/vaříme na kamnech. :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PERSEEIDA: pokud to není na stálé topení, je to jenom příležitostné topidlo, tak by tam vložka ani revize nemusela být. info od celkem velké kominické firmy, když sem řešil, jestli vložkovat nebo ne.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: neplatis sloupek,ten je cezu,platis jen ampery na jistici 500 za 1A. Pokud je to mimo intravelan obce,tak ale nema cez povinost te pripojit a musi si clovek zaplatit i vykopove prace,kabel atd. Ale pak se to stejne prevadi do majetku cezu,aspon to pak musi servisovat.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    CUKI: Můžu se zeptat na ten výkon? Máme na chatě staré kamna, když jsem vloni nechávala dělat revizi komína, kominík říkal že kdybychom kupovali nové, musel by se vyvložkovat komín. Takže kdyby měly ty nové kamna výkon pod 10W, mohlo by to zůstat, tak jak to je? A počítá se to podle nominální výkonu nebo max. výkonu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: nacvakal jsem to do cizí stavby, takže orientačně jsou TZ v případě že v podlaze bude těch 6cm EPS všude. statická TZ do 2,3kW pokud zateplíš 20cm EPS plášť. Reálně tak kolem 3kW při započtení tepelných mostů a normální větrání.
    Nicméně pokud to necháš tak jak to je tak statické TZ vycházejí asi 5x větší!!
    při -12°C nevím v jaký jsi lokalitě...

    Jo a jenom pro upřesnění. Zateplení stropu je na ležato? nebo mezi šikminy? Pak ta plocha bude větší...

    Takže rozdíl je obrovský a v ceně za topeniště a jeho obsluhu taky. Nad 10kW výkonu jsou větší nároky na revize, komín a pod.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: pokud už je projekt, tak je to problém, jinak el do 50m hradí distributor, ty platíš jen sloupek a rezervovaný příkon. Odpady a voda je v kompetenci obce. Pokud je to zastavitelné území, tak by neměl být problém...
    TSOH
    TSOH --- ---
    ahoj, neřešil někdo přípravu připojení pozemku na sítě ? Na ulici kolem zahrady (možnost výstavby) se bude dělat pro vedlejší RD kanalizace a přívod vody. Když už to budou kopat tak jsem si říkal, že by bylo dobrý rovnou řešit přípravu pro případnou stavbu do budoucna. Předpokládám, že akorát na vodovodním a kanalizačním vedení v zemi u pozemku bude zaslepená odbočka. Je to tak ? netuší někdo finanční nákladnost ? Chci se jit zeptat na obecní úřad, tak abych byl trochu v obraze.. třeba to zde někdo řešil a poradi... připadne dik.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: jasny výplně 22m²
    CUKI
    CUKI --- ---
    okna a dveře plocha stavebních otvorů
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: podlaha 60m² a strop stejně
    co myslíš výplněma? (sorry)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: 130m2 zdi. A kolik jsou výplně? Kolik podlaha a strop?
    Pokud jsi to uzavřel těma oknama a funguje to, tak doufej, že je hydroizolace v pořádku, pokud ne tak bych nejdřív řešil tu hydroizolaci. Tedy podřezat na na tu betonovou vanu dat novou aby to tvořilo spojitý celek. Dělat to až po rekonstrukci je nesmysl.
    To lepidlo tam musí ty materiály slepit dohromady :-) Takže tomu se nevyhneš. Ale můžeš udělat ten rošt a provětrávanou fasádu. Z venku obložíš dřevem.
    Ale v tvém případě bych šel do toho EPS pokud trváš na omítce.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: Obvodový plochy - v souhrnu činí asi 130m² (jednotlivý zdi + štít). Díky.

    Co se týče hydroizolace - tak to máš na mysli jako v základech? Jak jsem řekl je to rekonstrukce staré zděné chaty a v projektech hydroizolace byla, ale jaká byla realita nevím. Nicméně i sklep je např. suchý, nikde žádné známky průsaku vlhkosti.
    Co se týče fasády, ano skladba by měla být vata,..omítka nějaká silikátová. S tou recyklací tomu rozumím, jde to nějak ošetřit v této skladbě, např. oddělit plochu vaty od lepidla?
    Podotázka - jak se tedy řeší fasáda u staveb zateplených vatou tak, aby se daly využít nejvíce její vlastnosti?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Ta parotěska je nutnost, jen nemusela bejt použitá ta Al ale stačila obyč. Protože pokud se dotýká toho SDK tak tam ta radiační složka je mizivá.

    Pokud nemáš problém z vlhkostí, tedy hydroizolace je kvalitní, tak se ničeho nemusíš bát. Jediné co je potřeba, aby ten rosný bod byl vždy v Izolantu. Toho docílíš větší šířkou té izolace nebo lepší lambdou.
    Žádnej dům nemá co dýchat. Navíc si ho uzavřel už těmi okny. Tou cihlovou zdí toho už tolik neprojde.

    No a jak jsem psal prve pokud použiješ kontaktně vatu, tak vata je sice prodyšnější, ale pak to stejně uzavřeš lepidlem a fasádou? To je dost škoda. Navíc se snažím vždy aby se dal materiál co nejlépe recyklovat a lepit lepidlo na vatu je dost problém to pak oddělit.
    Napiš tedy ty jednotlivý plochy ja ti to alespoň orientačně spočítám. Je potřeba znát vnější plášť.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: jak to myslíš s tou parotěskou, že je zbytečná, ta je snad důležitá proto, aby vlhkost vznikající v domě nešla skrze sdk do izolace ne?

    Skladba podlahy je zatím k diskusi - ta výška je problém, tuším celkově je to dané 12cm, ale vzhledem k tomu, že je to rekonstrukce, tak podlaha není všude stejně rovná a jsou místa kde je to například jen 8cm.
    No ted bych právě potřeboval určit výkonnost té krbové vložky, pro to bych potřeboval odhadnout ty tepelný ztráty. To EPS u rekonstrukce staršího zděnýho objektu na fasádu mě teda většinou nikdo nedoporučoval. Hlavním argumentem bylo uzavření (takový to igelitkový) a vlhkost by se neměla kam vytrácet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam