• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    DOKKTOR: Takový trapný dotaz: něco jako přístupovou cestu a vodu tam máš?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: pokud je to v obci z územním plánem, tak se koukni jak je to vedeno tam, to je důležitější než to co je v KN. Pokud ne tak je důležité kde ta chatka leží. Na orný půdě bys měl smolíka ve vinici by jsi to mohl zapsat jako skleník pokud na to má parametry a na manipulační ploše by to asi bylo nejlepší, záleží jak kde a k čemu tu manipulační plochu obhájíš. 2x se mi na ní podařilo obhájit "přenosné" stavby. Jenou s lodních kontejnerů, podruhé dřevostavba, která se dá snadno rozebrat.
    Po té je potřeba zjistit co je v archívu SÚ případně obce (NV) pak by se to dalo kolaudovat třeba zpětně. Většinou to ale moc nadějné nebývá a stávající majitel si toho bývá vědom.
    Pokud se chceš pojistit uzavři smlouvu o smlouvě budoucí kupní a tam si definuj podmínky a čas jaký máš na rozmyšlenou. Oběhej co můžeš a pak se rozhodni.

    Jinak KN ti nezapíše nic bez kolaudačního rozhodnutí nebo jiného nabývacího titulu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: nejsou tam samozřejmě přípojky, jsou tam vinohrady a v nich podobné boudy stavěné za socáka na prasáka.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jak postupovat/na co se zaměřit, pokud mám možnost koupit pozemek s chatou, která neni zapsaná v katastru. pozemek neni v intravilánu, je to směsice parcel orná půda, vinice, manipulační plocha a samozřejmě se ptám s ohledem na to, že chatu chci přebudovat k bydlení (pro nás trvalému, pro úřady asi jako rekreační obejkt). ptám se první tady, než půjdu dělat trapas na katastr. je potřeba to zapsat? zapíšou to? jít do toho na prasáka jako všichni okolo, kteří si tam přestavují chaty bez povolení?
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: nn, to byl clanek ciste o farmakach, ale jestli te to zajima, muzu ti ho nascanovat.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: psaly tam i jakym zpusobem je provadena hygienizace toho kalu,aby se nemohli sirit choroby. Jinak 95% je hodne
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: dost vody pro vodovody se bere z rek (brehova infiltrace). a nebo nedavnym Sovaku uvadej, ze u nas je 95% cistirenskejch kalu ulozeno na pudu..
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKA: To je obyč PEX-AL-PEX ne? Jen se trochu jinak lisuje.
    Stále je to PE a ten je pro pitnou vodu horší než PPR. Co do životnosti je to ale jiná třída. Ty spoje jsou sice snazší na provedení, ale nedostatek tvarovek to moc pro použití na "poslední míli" neusnadňuje. Z toho co jsem viděl taky nejdou dát třeba 2 kolena/koncovky hned vedle sebe protože tam musí bejt prostor na lisování. Na druhou stranu nevzniká problémový finální spoj dlouhé trubky, kde se musí nejdříve natavit jedna strana a po té druhá, což není zrovna košér.
    Ve finále to cenově může přijít na stejnou, protože to nacvakání je blbuvzdorný a nečekáš na tuhnutí jako u PPR, které je zase o něco levnější
    STETKA
    STETKA --- ---
    my teď používáme rautitan od rehau, pravda, není to úplně nejlevnější, ale rozhodně trochu jiná liga, než ppr...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a co ta meka med co je v klubech? Natahnes, nasroubujes koncovky a mas taky hotovo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Potrubí na pitnou vodu - hygienická nezávadnost nově - TZB-info
    http://www.tzb-info.cz/947-potrubi-na-pitnou-vodu-hygienicka-nezavadnost-nove
    ----
    " Měděné trubky jsou vhodné v roli rozvodů jak studené pitné vody se stabilním pH v rozmezí 6,5 až 9,5, tak i teplé vody. Výhodou měděných trubek je, že jsou pevné, a přitom lehké, nezarůstají ani nezamrzají i snadno se zpracovávají. Měděné potrubí se může spojovat pouze takzvaným měkkým pájením (maximální teplota 400 °C). Potrubí z mědi má dlouhou životnost. Nedoporučuje se pouze do objektů, které nejsou trvale osídleny, například rekreačních. Stojatá voda zde může být znehodnocena vysokým obsahem iontů mědi. "

    Za sebe bych měď dál třeba na páteř bytového domu. Ale rozhodně bych ji nestrkal na koncové místa. Už když si ráno natočíš vodu z měděných rozvodů je to poznat dost i na chuti, takže to zanedbatelné množství nebude. Navíc mě vadí to pájení. Za prvé ta pájka je dost svinstvo (i když v malym množství) a za druhé na vnitřní části není svar hladký a tak tam vznikají slepá místa, kde se může usazovat cokoli.

    Druhá věc co se mi na mědi nelíbí je nespolehlivost. Prasklejch měděnejch trubek jsem viděl za svůj život už dost.
    ----
    Pozink je taky jako měď dost kvalitativně závislý na zpracování. Velmi mu vadí zimní vypouštění v přerušovaných provozech a hlavně šíleně se zanáší. Neméně podstatný problém je, že některé koncové kusy v pozinku nejsou tak časté a pak může mezi pozinkem a mosazí vznikat elektrický článek, který velmi zkracuje životnost. Mechanická a teplotní odolnost je ale u pozinku nepřekonatelná.

    ---
    PPR vyniká asi ve všech vlastnostech, hlavně životnost a zdravotní nezávadnost (alespoň z mého pohledu). Nevýhodou je omezené použití při trvale použitých větších teplotách, ty se ale většinou nekonají ani při vysokoteplotním otopném systému, vyjma rozvodů z topeniště do AN. A v některých případech je velmi problematická manipulace při sváření. Spojovaní je ze všech materiálů ale nejspolehlivější na provedení pokud se používají kvalitní nástavce a nahřívá se tak akorát.

    PE je nejlevnější materiál a hlavně jediný co se dá použít jako souvislý. Tedy ideální do země. Šroubované spoje je potřeba umět utahovat. Další problém je že ty spoje nejsou moc odolné na těsnost při pohybu do strany. A malá teplotní odolnost.

    PEX-AL-PEX je možná ještě levnější, ale na vnitřní rozvody to nemá dostatek sortimentu. Spoje znám akorát ty lisované. Výhoda je pouze teplotní odolnost a kyslíková bariéra. Tedy se hodí vesměs pouze pro otopné systémy.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: myslim ze ve 200letech uz bude muset bejt pro jistotu stribrna :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: covkou toho projde dost,napriklad neni schopna likvidovat ruzne patogeny, vajicka skrkavky atd.
    Otazka je jestli lide pijou to co prednima nekdo vypusti do odpadu,protoze tak se do vody hormony dostanou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Obecně podle mě ty kovy vhodné nejsou. Za prvé kvůli oxidaci a za druhé kvůli svému el. potenciálu, protože nikdy není nic pouze z jednoho kovu.

    Jinak ten PPR na delší trasy pod zemí PE je podle mě v rámci ostatních hrozeb naprosto v pohodě.
    Podle mě to moc řešíš, udělej si potrubí třeba z keramiky, ale co pak s tebou? Ve dvě stě letech tě budou muset zastřelit v rámci důchodové reformy a ta kulka bude k tvé smůle z olova. To ti zdraví nepřidá :-D
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: protinádorový léčiva na bázi platiny (Pt)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: tak to me uprimne zajima,mas nejaky zdroj?
    JADR
    JADR --- ---
    OGMIOS: tak nerezovým vlnovcem. Ale to se plácneš přes kapsu...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: prave ze to nejsou jen mekcene plasty ale i ty normalni. Jen jsem si tu tak povzdechl protoze neni ve svy podstate nezavadna technologie ale vodu doma musim mit a tak premejslim co je nejmensi zlo. Myslel jsem si ze med ale ta prej kdyz zoxiduje je taky toxicka. Takze zpatky na zelezo? Jaky jsou nevyhody zeleza?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: ano,ale v jakych plastech to je? Co vim,tak takove plasty se nepouzivaji na pitnou vodu. Pokud clovek neni pitomec a netaha to po baraku zahradni hadici.

    Vsechny plasty nejsou stejne
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: nesezral jsem vsechnu moudrost sveta at se tak nekdy tvarim,co jsou to pt cytostatika?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: ano, staci kouknout i na wiki na endokrinni disruptory.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To je pravda, hlavně pro vodní živočichy. Některé druhy ryb už se skoro nemohou ani reprodukovat. Nicméně i pro lidské zdraví je to velký problém i když ne tak velký jako pro ryby.
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: Mas k tomu nejaky relevantni info? Ja akorat vim, ze na vodarnach se tim nikdo nezajima. Minulej tejden me prekvapilo, ze napr. ve Vrutici nedelaj ani rozbor na ropny latky. Na ČOVkách se tim taky nikdo moc nezabejvá a minimálně Pt cytostatika čovkou projdou, jak jsme prokázali na Pleši.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam