• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Možná by to šlo legalizovat jako zemědělskou stavbu, třeba sklad techniky s hygienickým zázemím.

    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: to E.č. nutnost není. Taky mám jednu takovou. V katastru to můžeš mít vedeno jen jako stavba bez čp a če
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: no vona ta situace u dokktora bude, ze se pokousi legalizovat cernou stavbu... nehledě na to, že chata by mela mit číslo evidenční ne ? což asi také namá...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PERSEEIDA: To znám dokonale. Já mám pozemek (původně zahrádková osada, která se rozčlenila na jednotlivé parcely a udělala se z toho chatová osada. Rozdělení je včetně geometráku, kde je vyznačena cesta (v které mimo jiné vede el.) Ale do katastru to už nikdo nezapsal. Teď aby se dohodlo asi 14 lidí, což je skoro nemožné...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: tam ale to potvrzení od té obce je vlastně jen potvrzení typu stavby. Tedy co konkrétně tam stojí. Jinak důkaz, že stavba byla někdy povolena jen ten stavební pozemek, i když by to asi u hodně úřadů nestačilo.
    U Dokktora je ale jinej problém. A to je ten že obec by musela faktickým zápisem uznat novou stavbu mimo zastavitelné území obce (alespoň podle toho jak to popisuje). A to i kdyby sebevíc chtěli, tak asi nemůžou.
    Pokusil bych se jít cestou hledání nějaké dokumentace a nebo tu stavbu přizpůsobit možnému (vyjimečně přípusnému) využití pozemku. A nebo postupně změnit z orné půdy na něco pro tento účel vhodnějšího.
    TSOH
    TSOH --- ---
    DOKKTOR: před časem jsem řešil zápis dvou chatek do katastru. Pod chatkama byl st. pozemek. Okolni pozemky les. Dělal jsem pro zápis pasport chat a musel jsem mít potvrzení od obce, že tam chaty stojí mnoho let. Pokud by pod chatkama nebyl st. pozemek, tak se obávám že by se mi to zlegalozovat nepodařilo...
    BOYLER
    BOYLER --- ---
    DOKKTOR: Zasel bych urcite na odbor zivotniho prostredi, oddeleni ochrany zemedelskeho pudniho fondu, ale nedelal bych si moc velke nadeje, pokud stavba neni v zastavitelnem uzemi a nebo minimalne neni navazujici na zastavitelne uzemi obce.
    Kazdopadne komplexni vyjadreni tohoto odboru by ti take mohlo otevrit oci,)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: To jsou věci se kterými je potřeba počítat, ale v tomto je to minoritní záležitost. To proskleni je díky své výšce fakt masivní a nekontrolované. Ten zisk tam musí být ohromný i v letních měsících, protože střecha toho moc nezachrání. Akumulace vnitřku je naprosto mizivá a i když ta izolace je nic moc, tak to okolí, ani deště ani vítr nemají na tohle přehřívání skoro žádný vliv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ale i to slunce má výsledný vliv po kombinaci s větrem, obvyklou teplotou, počtem dní slunečního svitu, srážkama...
    Na americkém kontinentu mají ve stejné zem. šířce jako u nás mnohem větší zimu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Tam nejde o vítr ale hlavně o slunce! Zeměpisná šířka je tam podobná jako u nás, takže žádná zásadní změna. Na jednu stranu je to v tomto ohledu děsně nedotažené (ta kombinace toho hlubokého oslunění díky nestíněnému vysokému prosklení), na druhou stranu to vytváří netradiční zajímavé zóny.
    Ty vodorovný gangnail vazníky tu taky zrovna moc nepotkáš.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vhodná orientace domu závisí tak moc na lokalitě, že bych si netroufla hodnotit nic z Krušných hor natož z Kanady.

    U nás je třeba považován za převládající směr větru (a deště) západní, ale lokálně to může být úplně jinak. Co já vím, odkud fouká v Quebecku?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mladý tesař se skromným rozpočtem postavil sám prvotřídní dřevostavbu - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/tesar-levna-drevostavba-kanada-dzb-/stavba.aspx?c=A170125_141002_stavba_web

    Tohle sem sice úplně nepatří, ale zaujal mě ten obrácený koncept postavit širší stranu v ose S-J. Podle mě je to velká chyba i když ji eliminuje trochu vnitřní dispozicí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    https://magazin.aktualne.cz/...P&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=recombee1&utm_term=position-0
    zkracoval jsem si nedávno cestu podél dálnice a dalo by se tam postavit celé sídliště :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: jestli ji tam má někdo zapsanou jako stavba, tak koukni na jakym pozemku a jak a kdy toho dosáhnul.
    To jestli to budeš rekonstruovat nebo v tom bydlet je pro začátek vedlejší. To jak dlouho to tam stojí taky. Řeším teď podobný problém z chatkou z 60´ let. Zpětná kolaudace je možná jen za určitých okolností (ztráta dokumentace a pod) nikoli řešení černých staveb.
    Takže budeš muset přesvědčit úřad, o tom že tam ta stavba bejt může, teprve pak ji můžeš zlegalizovat.
    Na orné půdě to bude ale problém, takže je potřeba změna územního plánu. To, co je v katastru, ale není směrodatné. Třeba už v územním plánu půjde o zastavěnou část obce a bude vedena pro rekreační využití. Pak by to nebyl problém.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    Aktuálně řešíme příjezdovou cestu na pozemek. Fyzicky tam je, dokonce je v nějakém plánku z roku 1986 uvedeno, že půl cesty se bere z parcely vpravo a půl vlevo, mělo by to být archivováno v obci. Když se to měřilo a vkládalo na katastr, tak si to vlastníci nepohlídali a celá cesta se naměřila jako součást parcel na jedné straně, nejsou tam břemena, nic. Je to jediná přístupová cesta pro čtyři chaty, cesta patří třem majitelům, přišla jsem na to vloni a to zrovna majitel pozemku naproti měl velké problémy a prodával to, nechtěl nic řešit. Teď tam jsou měsíc noví majitelé, už jsme si potykali a navázali kontakty, příště tam doneseme flašku a popíšu problém. Výborné je, že z těch tří sousedů kteří taky nemají legální přístup na pozemek, jenom jeden chápe problém a chce to řešit, případně se finančně podílet.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    DOKKTOR: Takový trapný dotaz: něco jako přístupovou cestu a vodu tam máš?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: ta chata tam už stojí minimálně 60 let. je na parcele orná půda. mně jde o to tu stavbu zlegalizovat, dodatečně zapsat do kn, abych, když bych tam eventuelně chtěl dělat nejaké rekonstrukce, tak to bylo ofiko. nic nového tam stavět nechci, jenom z toho víc udělat chatu, kam se dá přijet i v zimě spíš než hlídací búdu na vinohrad. nechci tam stavět nic nového. vím, že jsem psal trvalé bydlení, ale spíš ohledem komfortu než opravdu dobou osídlení. je to viniční trat, ale v kn jsou ty pozemky psané všelijak, tech chatek tam stojí kolem fakt hodně a jenom tři jsem našel v kn zapsané jako stavba. mi jde opravdu čistě jenom o to, aby to bylo vedené v kn, pokud do toho budu vrážet peníze, aby nepřišel nekdo, že tam stavba podle zápisu nestojí a zbourat (což bych fakt nechtěl, protože tu chatu stavěl praděda). ok, takže územní plán, geodeti a úřady si nechám až nakonec.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: pokud je to v obci z územním plánem, tak se koukni jak je to vedeno tam, to je důležitější než to co je v KN. Pokud ne tak je důležité kde ta chatka leží. Na orný půdě bys měl smolíka ve vinici by jsi to mohl zapsat jako skleník pokud na to má parametry a na manipulační ploše by to asi bylo nejlepší, záleží jak kde a k čemu tu manipulační plochu obhájíš. 2x se mi na ní podařilo obhájit "přenosné" stavby. Jenou s lodních kontejnerů, podruhé dřevostavba, která se dá snadno rozebrat.
    Po té je potřeba zjistit co je v archívu SÚ případně obce (NV) pak by se to dalo kolaudovat třeba zpětně. Většinou to ale moc nadějné nebývá a stávající majitel si toho bývá vědom.
    Pokud se chceš pojistit uzavři smlouvu o smlouvě budoucí kupní a tam si definuj podmínky a čas jaký máš na rozmyšlenou. Oběhej co můžeš a pak se rozhodni.

    Jinak KN ti nezapíše nic bez kolaudačního rozhodnutí nebo jiného nabývacího titulu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: nejsou tam samozřejmě přípojky, jsou tam vinohrady a v nich podobné boudy stavěné za socáka na prasáka.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jak postupovat/na co se zaměřit, pokud mám možnost koupit pozemek s chatou, která neni zapsaná v katastru. pozemek neni v intravilánu, je to směsice parcel orná půda, vinice, manipulační plocha a samozřejmě se ptám s ohledem na to, že chatu chci přebudovat k bydlení (pro nás trvalému, pro úřady asi jako rekreační obejkt). ptám se první tady, než půjdu dělat trapas na katastr. je potřeba to zapsat? zapíšou to? jít do toho na prasáka jako všichni okolo, kteří si tam přestavují chaty bez povolení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam