JAZZZ: Mícháš do sebe dost rozdílné věci! Mám rodinu, dítě ale nemám dluhy (respektive mám, ale jsou jištěny nezávisle jako investice) a nemám práci na full time. Mám kolem sebe dost těch, kteří takto žijí a přitom i fulltime kočují (ja si to nemůžu dovolit vzhledem k mé partnerce).
Jsou to opravdu nezávislé a nesouvisející věci. Kočování není jen pro digitální nomády. Ale je možné cca pro 30% lidí, pro hodně z nich je to výhodné. Zatímco těch co takto kočují není zdaleka ani jedno %.
Z tvého pohledu je totiž viděna soběstačnost jako absolutní nezávislost na okolí, takových míst a lidí co to dokážou ale na světě moc není a podle mě je to i nehospodárné vzhledem k využití země. Proto je v mých očích soběstačnost i to být nezávislý na společnosti, tak aby si nemusel být její přímou součástí. Tedy zapojit se do nechtěného koloběhu hypotéky a návazné pracovní závislosti. Což se mi k mé spokojenosti povedlo a znám mnoho těch, kteří jsou na tom podobně. A je v celku jedno jestli žijí podobným způsobem jako já, či úplně jinak. Těch možností je nespočet. Od Diogenů v sudu po luxusní bydlení v obytných "vozech" za desítky milionů Kč. Je na každém co z toho chce a co opravdu potřebuje. Ostatně to je ten největší problém lidské závislosti na civilizaci. To uvědomění co opravdu potřebuji!