• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: To že někde ti lépe vyroste dýně, někde rýže, jinde zase kukuřice. Navíc musíš počítat větší plochu pro případ neúrody a pod. Tohle jde vyřešit lépe v tom globálním modelu než u jednotlivce...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    NYKRUK: to jo, ale musíš do těchdle úvah taky zahrnout hustotu osídlení, indiánskej kmen na tísícich hektarech tropisckýho pralesa samozřejmě obživu najde
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: jak myslíš to, že soběstačnost je nehospodárné využití země? Typickým příkladem soběstačných jedinců, ba i kmenů a národů, jsou dochovaní jihoameričtí indiáni. Ti existují zcela nezávisle na "bílé" civilizaci. A o těch se rozhodně nedá říct, že se k planetě chovají nehospodárně. Vždyť oni ani nestačí spotřebovat to, co jim příroda poskytne.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: prave ze je chyba podilet se na tom molochovi. Kdyby se lidi min podileli na techhle pastech tak mame skvelej svet. Si predstav rozhovor prvnich 2lidi co zacali treba 2. svetovou: zisky stagnujou, konkurence nas dohani, co s tim udelame? Co treba valku? Dobrej napad jdeme do toho... Kdyby misto podileni se mu rozbil hubu tak zadna 2.svetova neni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: Mícháš do sebe dost rozdílné věci! Mám rodinu, dítě ale nemám dluhy (respektive mám, ale jsou jištěny nezávisle jako investice) a nemám práci na full time. Mám kolem sebe dost těch, kteří takto žijí a přitom i fulltime kočují (ja si to nemůžu dovolit vzhledem k mé partnerce).

    Jsou to opravdu nezávislé a nesouvisející věci. Kočování není jen pro digitální nomády. Ale je možné cca pro 30% lidí, pro hodně z nich je to výhodné. Zatímco těch co takto kočují není zdaleka ani jedno %.

    Z tvého pohledu je totiž viděna soběstačnost jako absolutní nezávislost na okolí, takových míst a lidí co to dokážou ale na světě moc není a podle mě je to i nehospodárné vzhledem k využití země. Proto je v mých očích soběstačnost i to být nezávislý na společnosti, tak aby si nemusel být její přímou součástí. Tedy zapojit se do nechtěného koloběhu hypotéky a návazné pracovní závislosti. Což se mi k mé spokojenosti povedlo a znám mnoho těch, kteří jsou na tom podobně. A je v celku jedno jestli žijí podobným způsobem jako já, či úplně jinak. Těch možností je nespočet. Od Diogenů v sudu po luxusní bydlení v obytných "vozech" za desítky milionů Kč. Je na každém co z toho chce a co opravdu potřebuje. Ostatně to je ten největší problém lidské závislosti na civilizaci. To uvědomění co opravdu potřebuji!
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    NYKRUK: chapu jak to myslis. sobestacny urcite neni. zadny clovek bez trvaleho pouta ke kusu zeme, ktery si dokaze obdelat, neni udrzitelne sobestacny. bud jsi zemedelec a nebo nomadsky parazit.
    a nebo digitalni nomad :) misto hypoteky poridis prives, na chleba, benzin, internet a propanbutan si vydelas dneska i z pohodli sveho nomadskeho pribytku.
    misto slova sobestacnost bych pouzil spis nezavislost. ale pro rodinu to neni. clovek nakonec stejne musi dospet a uvedomit si ze neni kam utect. poridi si stalou partnerku, dite, no a samozrejme i ty dluhy, praci na full time a zavrta se do systemu, stane se za nej spoluzodpovednym a bude postaven pred moralni povinnost ten moloch nejak menit. a to je mnohem tezsi, nez nekam utect a tvarit se, ze se ho to netyka.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    EDAK: To se mi líbí, řeči o soběstačnosti a přitom všechno, co potřebuje k životu musí kupovat.
    EDAK
    EDAK --- ---
    Sousedé.cz - Soběstačný život na kolech – nejen pro dobrodruhy
    https://magazin.sousede.cz/-Sobestacny-zivot-na-kolech-nejen-pro-dobrodruhy/domov/clanek/id/2675
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: já se ptám pořád jenom kvuli těm kamnům. co sem vyčetl, tak se právě nedoporučuje nasávat vzduch z "komína", protože u vstupu je stejný tlak jak na výstupu, ještě tlakové ztráty po cestě dolů a pak kamna špatně táhnou. a pokud je ústí obojího hned vedle sebe, tak vstup nasává i část spalin i s CO2 a špatně to pak hoří. jenom se ptám, jak to bude fungovat vám. my máme díru dole a ventilačkou potáhnem vzt.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    DOKKTOR: nevím jestli tě správně chápu, máme dvoukomorovej komín, takže přisávání do kamen je vyřešeno přes komín. To sání nahoře u komína je vyřešeno tuším bočníma mřížkama.
    Ptáš se odkud sají kamna ten vzduch z komínu? Tak to je úplně u země. Digestořové vedení by bylo vyústěno cca 2,5 nad zemí.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DON_PEDROPOULOS: a výstup větrací šachty ústí hned vedle výstupu komína? pokud přisávání větrací šachtou, tak by tam měl byt rozhodně nejaký metr rozdíl jak kvuli rozdílu tlaků, tak hlavně, abys do kamen nenasával zpátky spaliny z komína hned vedle. kdybys pak, jak zatopíte, dal vědět, jak to funguje ;) já sem se na přisávání ventilačkou vy....l a rači probourám díru ven u země.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: máme komín s větrací šachtou, takže přisávání do kamen je vyřešeno přes ní. Proč to nedpororučuješ?
    LINKOS: jo na ten sklon jsem se ptal hlavně kvůli kondenzaci vody v rouře.
    QNEDLEEQ: to nemám, ale předpokládám, že to bude klasická KG trubka a čistil bych to případně z obou stran?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To byl jen příklad. Ono je jedno jestli je to Hitler, Mao, Stalin, nebo kdokoliv jinej. Svým způsobem by se mezi ně dalo dát i rovnítko, všichni tři zvládly ušetřit naší planetu o 40 mega těch nejstupidnějších a nejničivějších zvířat všech dob - lidí.
    Dneska by možná mohli v Bruselu na to požádat zelené o dotace. Minimálně ten Hitler by dosáhl na tu kotlíkovou ne? Efektivní to bylo až běda.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: No hlavně to chce hodně těsný kamna (vlastní přívod vzduchu je nutnost). Jinak moc vývod ven z digestoře nedoporučuju i tak. Bude vznikat razantní podtlak a to není zrovna zdravý a pro mnoho lidí příjemný. Taky větší TZ.
    Pokud by jsi to chtěl udělat pořádně, tak nebudeš mít jen odtah, ale na opačném konci místnosti stejně dimenzovanej přítah do místnosti, kterej ti bude zajištovat alespoň přibližný rovnotlak.
    Sklon se dělá směrem ven cca 3° o déšť bych se nebál, ale bude tam kondenzovat voda.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DON_PEDROPOULOS: dobry je aby prostup zdi byt trochu sklonen dolu,aby mohla pripadne destova voda vytect ven a ne dovnitr.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdar, můžu mít otázku ohledně výběru digestoře. Přemýšlím, že asi nejlepší by byla normálně odtahová, nicměně do komína být vyvedena nemůže. Proto budu muset vybourat v kuchyni otvor do obvodové zdi. Digestoř je od obvodové zdi vzdálená asi 1800mm, chtěl jsem se zeptat, jestli tam má být nějaký sklon směrem ven (asi by to nemělo vést od digestoře nahoru předpokládám)? Díky.
    DOKKTOR: Ne ty kamna jsou stavěný maltou.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nedavno se z archivu zjistilo,ze to vedeli anglani nekolik let a nezverejnili to,budou to podrobneji zkoumat. Mimochodem,dneska v radiu jeden vzdelanec rikal,ze to co delali Anglani ve Viktorianske dobe ve svich koloniich byla prasecina jeste vetsi a melo to na svedomi i vic zivotu. Vsak oni i vymysleli koncemtracni tabory za Burske valky(jen nevim jestli byli skutecne vyhlazovaci)

    Tak nejak tusim,ze to ig farben (nyni basf)normalne prodavala,takze pravdepodobne to i danila sic do statni kasi,takze nula k nule. Dnes prukopnik v zelenych technologiich. :-)
    Ono i monsanto a jejich Agent orange jsou taky hezky namoceny.

    Tak naprosta vetsina lidi je presvedcena,ze by bez masa zemrela dlouhou a bolestivou smrti,takze se radeji tam podivat nepujde
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: sezer psa zachranis kravu nebo kure z velkochovu. to by mohl byt novy slogan :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Vždyť za WW2 to taky nikdo venku neviděl. Lístek do plynu byl jen jednosměrnej...

    Já bych povinně děti na prvním stupni ZŠ bral na osvětu do podniků "vyrábějící" pro nás tolik žádané potraviny.
    Z tohoto hlediska mi přijde že kdyby ten Hitler ten plyn alespoň zdanil, tak by nikdo nic proti neměl...

    Nebo že by některá zvířata si byla skutečně rovna a některá si byla rovnější?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: co oko nevidi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam