• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: dík, ta vpc a izolant se zdá jako dobrá volba, četl jsem i jinde že to doporučují. Jde mi zejména i tu zvukovou izolaci zvenčí - hluk letiště. Projekt budu muset teď začít nějak řešit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak klasika VPC je 140 a ty IN verze maj 175mm. Teoreticky by se dali použít i ty 140mm verze, ale lepší je použít velkoformátovou 175ku. Ta 140ka má totiž nevhodný modul na zdění do tenkého lože a nemá zámky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: jak silne jsou priblizne ty steny z vpc? Pokud jde o dum dvoupodlazni dum...
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Prostě je dobré řešit nejdříve statiku a pak izolaci a ne to dělat dohromady. K čemu ti je půlmetrová zeď z Ytongu a cihlovzduchu ze statického hlediska? Není ani pevná ani izolující. Nedá se ošetřit rosný bod. Ten bude v nosném zdivu vždy. Za mě je to prostě plýtvání materiálem.
    No a VPC je těžká akumulační hmota která nejen akumuluje teplo, ale i vlhkost. A tu dokáže velmi rychle pohlcovat i vydávat. Dosahuje skoro 40% SDK, což není špatné. Dají se z toho postavit i relativně tenké zdi, Tedy ideální na vícepatrové domy. Na přízemní bych vnější izolaci nepoužil asi nikdy, na to je takového materiálu taky škoda. Jo a pak taky VPC je jeden z nejlepších zvukově izolačních materiálů. Dosahuje skoro úrovně dřevostaveb s těžkou vatou....
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: muzes mi objasnit co myslis pseudoizolacnimi materaly a co misto toho navrhujes?
    V cem jsou podle tebe vpc lepsi nez heluz a ytong?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Co je na tom revolučního? Mám to tak cca 10let a ani zde v čechách jsem nebyl první. U bungalowů je to naprosto běžná možnost. Jen to není dobré kombinovat s tím pseudoizolačním materiálem, ale naopak použít nějaký co je hlavně pevný a tenký a na to ten izolant.

    JADR: Pokud chceš něco pořádnýho a cenu evidentně nekoukáš, tak jak píše můžeš použít VPC jak píše IVO. Dobře a rychle se z toho zdí.

    Ale jak jsem psal základ je v tom projektu. Každej typ stavby a každá lokalita bude chtít něco jinýho. Pokud by jsi stavěl dřevostavbu, tak se vyhneš mnoha zbytečnejm nesmyslům, jako jsou těžké základy a pod. Pokud budeš stavět pod zemí, tak zase nepoužiješ dřevo. Pokud budeš trvat na patře, nebudeš dělat vnitří zateplení,...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Pasivní dům není omezen materiálem. Postavil jsem ho z betonu i ze dřeva, spolupracoval na mnoha dalších materiálech.

    Ale začni tím že si uděláš dobrý projekt. Ten ti ušetří nejvíc času a nervů. Ne ten pro stavební povolení, ale takový co má i nějakou rozvahu co kdy a jak dělat.
    Kvalitním projektem ušetříš nejvíc, co už pak jinde nedoženeš.

    Jinak o materiálu na hrubou stavbu to není ani cenově, to je zanedbatelná položka. Takže stav z čeho chceš, ale liapor je stejnej nesmysl jako Ytong i cihlovzduch.
    JADR
    JADR --- ---
    MAR_TINA: taky už jsem koukal na ty izolační cihly jak na heluz i Porotherm. Akorát co čtu to musí být precizně založené jinak můžou být nežádoucí TM. Toho se trochu bojím, jinak nemít tam citlivou termofasádu je super. Hlavně kvůli tomu mechanickému poškození.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JADR: co ty tepelně izolační cihly s polystyrenem uvnitř? Anebo - revoluční myšlenka (:)) dostatečně silné cihelné izolační zdivo bez vrstyv polysterenu kdekoli.
    Zatím znám jen málo ohlasů, jsou docela nově na trhu. Ovšem myšlenka zdiva bez polystyrenové vrstvy z venku je pěkná.
    JADR
    JADR --- ---
    IV0: jasně, je to jedna z věcí o které uvažuji.Jen sonduji zda někdo nedoporučuje něco jiného.
    IV0
    IV0 --- ---
    JADR: Vápenopískové cihly+polystyrén?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: tak dnes uz dela material na pasiv heluz i ytong. Akorat ten prototipovej dum co ma heluz jako pasiv dohani tepelnym cerpadlem.
    Co se tyce rychlosti a "snadnosti" tak ten ytong mi prijde dobry. Navic se vtom dobre delaji instalace a dobre se dela nepruvzdusnost, oproti osb-drevostaavbam mnohem praktictejsi
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JADR: buď si koupíš moderní polystyrenovej prefabrikát a nebo pokud bys chtěl přírodní materiály, tak budeš stavět dřevostavbu třeba se slaměnou izolací kolem pořádné pece, jako se to dělalo kdysi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JADR: me naopak prijde,ze hrubou stavbu spise clovek zvladne svepomoci,nez pak ty dodelavky. Voda,elektrika,topeni,atd...
    JADR
    JADR --- ---
    Ahoj, máte tip na nějaký materiál z čeho stavit Pasivní dům, asi masivní konstrukce, potřebuji lepší akustiku a akumulaci.
    Teď mě zaujaly ty prefabrikovaný domy od liaporu ale ta cena.
    Bohužel se 2 dětma si nemohu dělat celé svépomocí a tak přemýšlím o hrubé stavbě dodavatelsky. Případně pokud máte i tip na někoho kdo zařídí zelenou úsporám. Díky za info.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: máš k tomu více info ? sice jsem nyní zaměstnán, ale prácí měním tak cca jendou za 2 roky, tak bych se třeba pak zkusil připomenout...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemáte někdo tip na prodej PUR/PIR panelů? Ideálně kolem 100mm šířky a 2,5m délky. Potřebuji cca 70-100m2. Můžou být i použité.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: vlastne proc ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Najde se tu nějaký nadšenec, co by rád spolupracoval na stavbách tinyhouse obydlí a jiných alternativních stavbách? Hledám ideálně někoho spolehlivého pro dlouhodobější spolupráci, ale nejde o práci na fulltime, protože dost cestuju a dlouhodobě bývám mimo ČR.

    Pracuji vesměs jen na svých projektech, ale nebráním se spolupracovat na oplátku na tvém...

    Zkušenosti jsou velkou výhodou, nikoli však podmínkou, vše potřebné se naučíš. Nadšení a spolehlivost je ale nutností.

    Lokalita: Praha-západ, Beroun
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam