• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tim "kominkem" myslis co,neznam,nedokazu si to predstavit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já dělal i do komínku i obyč plamenem. Pokud to bude nesámovaný tak to do komínku udělat nepůjde, pač by to bylo hodně děravý.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: prosimte s tim broukem to opravdu neni prdel. Mas nekolik kazodrevnych brouku a zerou v podstate veskery drevo z nemocnych ci mrtvych stromu(spada do toho i rezivo na pile) ktery neni vysuseny na truhlarskou kvalitu(pak to teprve je tak suchy ze to nemuzou uz zrat) a hlavne takovy drevo cejtej na dalku. Ja si vzdycky rikal kolik toho kluci z truhlarny nadelaj s odkornovanim ze vsechno co privezou musi byt okamzite odkorneny ale pak jsem si privezl drevo a neudelal to a ten brouk tam hnedka nalital. Ted mas jeste relativne teplo na broucky podle me.

    Jinak jestli chces v zime pokaceny drevo tak by to slo zajistit jak jsem rikal tim ze si koupis kulatinu a nechas si ji narezat.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ted jsem opaloval komposter,jako opalovany drevo se mi vazne libi... Jak ze to budes opalovat,jake kominky?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZATAMOKO: odkornovakem :-) takovou naostrenou lopatkou na konci dlouhe tyce.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dotaz na založení "mola/terasy" na trnech (natloukací patky).
    Velikost by měla být 3x12m, pochozí plochu bych rad z coulovych prken, neb ta mam a nemusel bych je kupovat.
    Na stojky a ostatne i zbytek spodni kce bych si mohl upravit smrkovou kulatinu, co tu mam.
    Tak kdybych dal spodni nosne tramy po 60 cm v ose, to by mohlo fungovat, ne? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: tak zas takovej problém to nebude, jen zvažuju jestli mi to za to stojí... :-) Tohle je jen na vnější vrstvu, takže cca 2m3. Problém je čas. Protože jak mi to přivezou potřebuju se soustředit na něco jinýho. a sehnat nějakýho brigádníka je pro mě problém. Je to v Berouně a tam nikoho neznám. Zrovna teď někoho shánim a je to pakárna :-(
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: a kolik kubiku toho mas,ze je to takovy problem oloupat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Jo to dost chápu. Problém je dneska vůbec nějaké dřevo sehnat. Pro mě jako zákazníka pily je nemožné zajistit si dřevo co je těžené v zimě a zpracované do jara. Dneska to jsou samý přeprodejci. :-(
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: hele jemu je jedno, jak je to prkno silný, žere prostě od kůry směrem do středu. Larva žere dřevo, dokud je měkký (běl). Žere dokud má dobrou teplotu a hlad, pak se zakuklí a vyleze brouk, kterej jde klást další vajíčka do kůry.
    Samotnou oloupanou kůru žrát nebude, dřevo bez kůry tento druh tesaříka nezajímá (potřebuje kůru ke kladení vajíček). Stačí mu kousek kůry i staré přischlé.
    Jako můžeš se na loupání vybodnout, ale byl jsem na rozhledně, která byla postavena za x dotačních milionů z modřínového dřeva, které bylo prolezlé tesaříkem a člověk z toho nemá vůbec dobrej pocit. Vznikne to tak, že dřevo se v zimě pokácí a pak celé léto leží v kůře na skládce než se dostane na stavbu , díky tomu se zapaří a je pak velice náchylné na houby a dřevokazný hmyz. Hmyz cítí, mrtvý/oslabený strom a jde do něj. Pokud je dřevo bez kůry a v suchu, tak vydrží stovky let.

    Další kapitola je Lýkožrout smrkový (kůrovec), ale ten žere pouze lýko a v podstatě neovlivní struktur dřeva jako takovýho. Jde jen do živých nebo čerstvě poražených kmenů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Tak jediný čeho se nebojím, že se dostane v coulovém prknu 4cm hluboko. To mu dá asi dost zabrat :-D

    Taky si myslím že při opalování by se mohlo něco zahubit. I když otázka je jak se ohřeje protější strana.

    Ty prkna co jsem teď viděl na pile v tuto chvíli zrovna moc oloupat nepůjdou. Možná až to trochu oschne a pak zase zvlhne. Nechci si zbytečně přidělávat starosti. Nevím jestli mi to za ušetřený peníz a nepravidelnější vzhled stojí či ne.

    Taky přemýšlím jak daleko od stavby to loupat. Bude stačit cca 10m? Kůra zůstane v trávě.

    TSOH
    TSOH --- ---
    NYKRUK: nevis zda je schopen to naklást i do prken bez kůry ?
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: ta kůra při vysychání bude sama odpadat ne ? jinak jsem mel v lese pres zimu vyskladana prkna s vetraci mezerou asi 1 cm. vršek překrytej plachtou a spodni řada asi 30 cm nad zemí... a žadná plísen...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: určitě je to potřeba oloupat, do kůry naklade vajíčka tesařík hnědý, který jde do hloubky cca 4 cm a dělá oválné díry asi 4 mm velké. Prkna oloupeš sekerou, pořízem nebo loupákem, který jde udělat i ze staré motyky.




    CUKI
    CUKI --- ---
    Jo a mám k dispozici jen poříz, takovej ten úzkej odkorňovací nástavec nevlastním :-(
    Na palec širokejch prknech to bude ale asi dost pakárna.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jedná se o tento týden nařezané dřevo. Bohužel před katrováním to nikdo neudělal. Mám možnost ho jako nesámované koupit o litr levněji. Tak bych chtěl vnitří plášt udělat ze sámovaných a vnější z nesámovaných aby to bylo pěkně nepravidelné. Chtěl jsem to nechat a rovnou opalovat i s kůrou, protože se bojím, že odkorněná část bude špatně hořet a určitě nepůjdou dělat komínky.
    Opalovat to teď nemá smysl když je budu potřebovat třeba v Prosinci. Zima taky ještě moc není na to abych to mohl nechat být, co? :-(
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LINKOS: čím odkurňuješ?
    Mám tu velkej jasan a lípu (oba stromy až 90cm v průměru) a pár "špejlí" jako švestka, dub, líska. Pak se tu všude po remízkách váli haldy hezkých kousků, co je škoda nechat shnít.
    Chci to nasušit a časem na pásovce (ty velký vezmu na pilu) pořezat dle potřeby na takovýto domácí truhlaření.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: urcite odkornit,je v tom spousta broucku a na zimu pujdou jeste hloubeji do dreva
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nejlepsi je odkornit pred katrovanim,pak je s tim mnohem vice prace,imho. Par kubiku uz jsem takle oloupak,mesic je myslim jeste v pohode,zvlast ted. Do jara bych se toho asi v nebal
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Odkornuje se to kvuli hmyzu protoze tam snad krome zimy nalitne vzdy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: může ti tam nalétat hmyz. Záleží na ročním období.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam