• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: vzdycky muzes udelat ohnicek ;) ale jak uz bylo zmineno, broucek klade pod kuru a kdyz kura nebude na dreve tak to jaksi pada ze by tam kladl. Jina story muze byt pokud tam budes mit brouka treba jako kurovce kterej se chysta vyletet a ty ho oloupes a von ti vyleti a dostane se do dalsiho neoloupanyho dreva. No dat tomu nakou pointu proste drevo je lepsi oloupat abys zamezil nalitnuti predevsim toho tesarika, bez kury jsi na tom bezpecnejs zvlast pokud chces dal pouzivat neosamovany prkna kde by mohlo napadeni v okrajovych oblastech prkna vadit. Opravdu se dokaze nakej ten centimetr zakousat i v uzkym prkne. Ja mel konkretne takto napadena 2,3cm tlusta prkna. Dost jsem potom z toho vyrezaval a hledal kousky na sparovku a zbytek letel do kamen.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: Je to problém odkorňovat to v blízkosti stavby?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: tak udelej aspon sondu namatkou jestli tam broucek uz neni. Ikdyz to nebude resit tvuj problem pac kdyz ho tam najdes tak kdo to odkorni?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tim "kominkem" myslis co,neznam,nedokazu si to predstavit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: "jak jsem rikal tim ze si koupis kulatinu a nechas si ji nařezat." To je pro mě nereálný, já potřebuju konkrétní množství a kupuju přesně na kusy.

    Brouček není sranda, ale otázka jak moc tomu můžeš zamezit. V každém případě to dám bokem. Nechám u té pěšinky v půli pozemku a ostatní dám až rovnou ke stavbě. Měsíc to snad počká. Ostatně na pilách to leží vedle odřezků a krajinek klidně i měsíce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Já dělal i do komínku i obyč plamenem. Pokud to bude nesámovaný tak to do komínku udělat nepůjde, pač by to bylo hodně děravý.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: prosimte s tim broukem to opravdu neni prdel. Mas nekolik kazodrevnych brouku a zerou v podstate veskery drevo z nemocnych ci mrtvych stromu(spada do toho i rezivo na pile) ktery neni vysuseny na truhlarskou kvalitu(pak to teprve je tak suchy ze to nemuzou uz zrat) a hlavne takovy drevo cejtej na dalku. Ja si vzdycky rikal kolik toho kluci z truhlarny nadelaj s odkornovanim ze vsechno co privezou musi byt okamzite odkorneny ale pak jsem si privezl drevo a neudelal to a ten brouk tam hnedka nalital. Ted mas jeste relativne teplo na broucky podle me.

    Jinak jestli chces v zime pokaceny drevo tak by to slo zajistit jak jsem rikal tim ze si koupis kulatinu a nechas si ji narezat.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ted jsem opaloval komposter,jako opalovany drevo se mi vazne libi... Jak ze to budes opalovat,jake kominky?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZATAMOKO: odkornovakem :-) takovou naostrenou lopatkou na konci dlouhe tyce.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dotaz na založení "mola/terasy" na trnech (natloukací patky).
    Velikost by měla být 3x12m, pochozí plochu bych rad z coulovych prken, neb ta mam a nemusel bych je kupovat.
    Na stojky a ostatne i zbytek spodni kce bych si mohl upravit smrkovou kulatinu, co tu mam.
    Tak kdybych dal spodni nosne tramy po 60 cm v ose, to by mohlo fungovat, ne? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: tak zas takovej problém to nebude, jen zvažuju jestli mi to za to stojí... :-) Tohle je jen na vnější vrstvu, takže cca 2m3. Problém je čas. Protože jak mi to přivezou potřebuju se soustředit na něco jinýho. a sehnat nějakýho brigádníka je pro mě problém. Je to v Berouně a tam nikoho neznám. Zrovna teď někoho shánim a je to pakárna :-(
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: a kolik kubiku toho mas,ze je to takovy problem oloupat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Jo to dost chápu. Problém je dneska vůbec nějaké dřevo sehnat. Pro mě jako zákazníka pily je nemožné zajistit si dřevo co je těžené v zimě a zpracované do jara. Dneska to jsou samý přeprodejci. :-(
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: hele jemu je jedno, jak je to prkno silný, žere prostě od kůry směrem do středu. Larva žere dřevo, dokud je měkký (běl). Žere dokud má dobrou teplotu a hlad, pak se zakuklí a vyleze brouk, kterej jde klást další vajíčka do kůry.
    Samotnou oloupanou kůru žrát nebude, dřevo bez kůry tento druh tesaříka nezajímá (potřebuje kůru ke kladení vajíček). Stačí mu kousek kůry i staré přischlé.
    Jako můžeš se na loupání vybodnout, ale byl jsem na rozhledně, která byla postavena za x dotačních milionů z modřínového dřeva, které bylo prolezlé tesaříkem a člověk z toho nemá vůbec dobrej pocit. Vznikne to tak, že dřevo se v zimě pokácí a pak celé léto leží v kůře na skládce než se dostane na stavbu , díky tomu se zapaří a je pak velice náchylné na houby a dřevokazný hmyz. Hmyz cítí, mrtvý/oslabený strom a jde do něj. Pokud je dřevo bez kůry a v suchu, tak vydrží stovky let.

    Další kapitola je Lýkožrout smrkový (kůrovec), ale ten žere pouze lýko a v podstatě neovlivní struktur dřeva jako takovýho. Jde jen do živých nebo čerstvě poražených kmenů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Tak jediný čeho se nebojím, že se dostane v coulovém prknu 4cm hluboko. To mu dá asi dost zabrat :-D

    Taky si myslím že při opalování by se mohlo něco zahubit. I když otázka je jak se ohřeje protější strana.

    Ty prkna co jsem teď viděl na pile v tuto chvíli zrovna moc oloupat nepůjdou. Možná až to trochu oschne a pak zase zvlhne. Nechci si zbytečně přidělávat starosti. Nevím jestli mi to za ušetřený peníz a nepravidelnější vzhled stojí či ne.

    Taky přemýšlím jak daleko od stavby to loupat. Bude stačit cca 10m? Kůra zůstane v trávě.

    TSOH
    TSOH --- ---
    NYKRUK: nevis zda je schopen to naklást i do prken bez kůry ?
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: ta kůra při vysychání bude sama odpadat ne ? jinak jsem mel v lese pres zimu vyskladana prkna s vetraci mezerou asi 1 cm. vršek překrytej plachtou a spodni řada asi 30 cm nad zemí... a žadná plísen...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    CUKI: určitě je to potřeba oloupat, do kůry naklade vajíčka tesařík hnědý, který jde do hloubky cca 4 cm a dělá oválné díry asi 4 mm velké. Prkna oloupeš sekerou, pořízem nebo loupákem, který jde udělat i ze staré motyky.




    CUKI
    CUKI --- ---
    Jo a mám k dispozici jen poříz, takovej ten úzkej odkorňovací nástavec nevlastním :-(
    Na palec širokejch prknech to bude ale asi dost pakárna.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jedná se o tento týden nařezané dřevo. Bohužel před katrováním to nikdo neudělal. Mám možnost ho jako nesámované koupit o litr levněji. Tak bych chtěl vnitří plášt udělat ze sámovaných a vnější z nesámovaných aby to bylo pěkně nepravidelné. Chtěl jsem to nechat a rovnou opalovat i s kůrou, protože se bojím, že odkorněná část bude špatně hořet a určitě nepůjdou dělat komínky.
    Opalovat to teď nemá smysl když je budu potřebovat třeba v Prosinci. Zima taky ještě moc není na to abych to mohl nechat být, co? :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam