AMBIENTIUM: Já obecně považuji za omyl tvrdit, že zeď musí dýchat. To je tvrzení které vzniklo díky lobby výrobců plynosilikátu a cihlovzduchů...
I tím slamákem (který je z tohoto pohledu velmi difuzně propustný) projde méně než jedno procento potřebného vzduchu dovnitř. Tedy prakticky jako igelit.
Problematické body takovéto stavby, které nemám sám osobně dořešeny k mé spokojenosti. (To neznamená že ostatní druhy staveb jsou bez chyby)
1) Aby stavba fungovala dobře je potřeba aby k-ce byla difuzně otevřená, Tedy je v celku jedno jak propustná, ale vždy směrem ven propustnější vrstva. Což u klasického slamáku není vždy zaručeno a bude tam docházet ke kondenzaci vlhkosti v průběhu roku. To m menší míře způsobí pouze snížení izolace a ve větší míře může docházek k plísním. To sice trochu vylepší přidané vápno. Ale pořád je to odstraňování následků a nikoli příčin, tedy proti mé filosofii. Řešením je vytvořit difuzně nepropustnější směs na vnitřní stranu než na tu vnější. Nesetkal jsem se s nikým, kdo by to řešil.
2) Stavba nosné slámy má na můj vkus dost neošetřené tepelné mosty v patě a u věnce, které se dají řešit ale vždy je to o kompromisech.
3) Neskutečná pracnost
4) Nedostatek slaměných balíků v naší lokalitě. Do té doby dokud bude polovina polí osázena Babišovkou, bude sláma nedostatková i pro zvířata, natož na stavbu. Třeba v takovém Španělsku jsem viděl několik míst kde slámu v balících nechávají hnít, protože nevědí co s ní. U nás je sláma poměrně drahá záležitost.
5) Jak už jsem psal nehodí se malé objekty, kde se řeší každý cm. U tebe je to něco jiného. BTW dle fotek pěknej domek.
6) Sesedání znemožňující přesnost a stavby opravdu energeticky nenáročné stavby. 6m3 dřeva je u mě nepředstavitelné, já jsem cca na 1/12-1/15tině toho co ty.
7) nároky na hydroizolaci
Asi špatně hledám, ale nosnej slamák na patkách jsem na slamak.info nenašel. :-(
Něco jiného je to u velkejch staveb, co máš ty tam se dost bodů ztrácí. Například se mi líbí ta myšlenka té nosné slámy jako stodoly-dílny.