• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    DOKKTOR: to taky nikdo nedělá, žejo. MV1 je pytlovaná jemná jádrová omítka, směs písku, vápna a cementu. hrubá omítka by ideální nebyla, když mu jde o vzduchotěsnost..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EL_KO: ano, chtěl jsem upozornit na fakt, že když se borec, ptá, jak se dělá malta, tak mu nebudu radit, at si jede hentam pro písek, onde pro vápno a jinam zas pro cement, když mu na takový kousek stačí pytel hrubé omítky za šest pětek v každých normálních stavebninách.
    CUKI: ano, rozdíl tam je, ale ani když sem jel na kubíky, tak nás ani nenapadlo to míchat z vápna, když pytel unimalty stojí vpodstatě tolik co pytel cementu plus to vápno do toho. to pohodlí při práci je zase někde jinde. radit tady lepidlo je dost mimo, to už to opravdu může rovnou zamáznout tím asfaltem. proto sem psal (a to mi radili právě ve stavebninách, že - velmi oblíbené - všichni to tak dělají) at použije tu hrubou omítku, což je vpodstatě hotová pytlovaná malta. ano je to dražší, ale pohodlnost při práci u takových maličkostí je u x levelů jinde.
    jinak bavíme se tu o maltě nebo o betonu? proč do toho montuješ pytlovaný potěrák?

    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    EL_KO: To už zní líp, díky.
    Na větší nerovnosti (max. 1 cm) jsem zatím dával v několika vrstvách lepidlo a do každé perlinku.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Interiérové, obyčejné obložky (kdosi (tady?) zmiňoval provětrávané, aby se nemusely podřezávat dveře, možnás to byl přímo ty).
    Čili nic s tím nedělat? Vycházím z toho, že zdivo musí být uzavřeno omítkou, proč by tohle měla být výjimka?

    K pěně: na svou místech (ve stoupačce, na dně) jsem použil větší množství trvale pružné pěny (oknařské). Původně jsem ji chtěl chránit nějakým nátěrem, ale přímo výrobce to označil za zbytečnost (slunce se k tomu nedostane, to jediné by mělo vadit).
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    VO_D_KOLEK: Malta je obecnější terminus pro stavební směsi, kde je toho víc než jen kamenivo a cement... tady by se na vyplnění větších nerovností, na který nestačí lepidlo (=stěrka), použila jemná jádrová omítka (=malta) :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: To nejsou vchodové dveře? Tam budeš mít obyč obložky? Vzduchotěstnost je problém mezi obložkama a zdí a ne směrem do těch skořepin. Klidně to jen vypěň. Na několikrát postupně, jinak pěna není dostatečná zábrana. A zevnitř je potřeba parotěska, jinak ti ta pěna časem degraduje.

    EL_KO: Malta se může po čase v kusech vydrolit a bude dělat s těma dveřma brajgl. Lepidlo je jistější a ten zámek není 3cm a i tak to nemusíš nutně udělat najednou.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: v nejhorším..) dávat 3 čísla lepidla - nic moc
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Zatáhnout to, aby nebylo obnažené zdivo, a tudíž zase vzduchově utěsnit. Zarovnávat netřeba, obložky se budou chytat okrajů a ty jsou přesně. Zbytek se vypění.

    Lepidlo, malta… Matete mě :) Znám různé lepicí a stěrkovací hmoty a betony různého složení. Když se míchala malta, tahal jsem za sebou kačera a měl jiné zájmy.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    VO_D_KOLEK: taky zachovej/douprav otvor na ideální rozměr, hlavně, abys do toho nemusel pak sekat...

    pro obložky 80 to bývá 89x202 +-1cm
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: To je spíš rozdíl, jestli potřebuješ 1 pytel a nebo někdo na stavbě jede na kubíky :-D
    Rozdíl obrovský je v ceně. Navíc máš možnost namíchat lepší směs. Například u betonů je to zásadní, protoře pytlovanej beton je pouze jemnozrnej 0-2mm, tedy je tam nutné mít více cementu a tím je méně odolný mrazu protože voda jde snadněji skrz.

    VO_D_KOLEK: Z fotky nevím o co ti jde. Jako jen zarovnat to ostění? To bych natáhl lepidlem, nebo v nejhorším tou maltou.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    DOKKTOR: Teď asi tak úplně nerozumím. Začátek tvýho postu najíždí, jako bys mě chtěl sem na stavbu hliněné chíše v Zimbabwe poučit, jak to dělají kosmopolitani v Evropě a končí naprosto stejným závěrem, jako bys vůbec nečetl, co jsem psal )

    Chťels teda asi upozornit, že existujou pojivové směsi jako je multibat... Dík!)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    EL_KO: v civilizovaném světě už se používá píseček, unimalta, voda a já, protože kvůli kýblu malty nepojedu pro vozík písku, používám poslední dobou na takové drobnosti místo malty pytlovanou hrubou cementovápenou omítku.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    VO_D_KOLEK: píseček, vápno, cement, voda :D
    knauf MV1 pytlovaná třeba ;)
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    EL_KO: Čemu říkáš malta? Nějaké lepicí hmotě? Omlouvám se za nejspíš debilní dotaz, ale fakt se neorientuju.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    VO_D_KOLEK: zaházet maltou, roztočit, nazdar.) tam bych žádný gumózy fakt necpal.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Díky přesně to jsem potřeboval
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vodní zákon a prováděcí vyhlášky , na co jsem ve zprávě narazila, jsem ti zkopírovala

    U studní určených k získávání vody, která má sloužit jako pitná, ale ne pro veřejný vodovod, musí takto stanovená vzdálenost od zdrojů možného znečištění vyhovovat hodnotám nejmenších vzdáleností, uvedeným v příslušném právním předpisu. Tím jsou odstavce 2 a 3 v §24a vyhlášky č. 501/2006 Sb. o obecných požadavcích na využívání území, které předepisují nejmenší dovolené vzdálenosti studní individuálního zásobování (pitnou) vodou od místních zdrojů znečištění takto:

    č. 254/2001 Sb. Zákon o vodách
    Vyhl. 269/2009 Sb. o obecných požadavcích na využívání území
    ČSN 75 5115 - Studny místního zásobování pitnou vodou
    ČSN 75 5115 – Studny individuálního zásobování vodou

    A ony 3 m od hranice pozemku je obecné respektování stavebních předpisů, aby se nemusely žádat výjimky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Prosím můžeš jen napsat kde je to konkrétně uvedeno? Zákon paragraf? Rád bych si to prošel trochu hlouběji.
    dík
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VO_D_KOLEK: to jsou venkovni dvere nebo nekam na schodiste/chodbu nebo proc to chces mit vzduchotesny?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Myslel jsem na to, ale pak jsem si říkal, že už se chápeme :) Vyfotím zítra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam