• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak ano teplý vzduch lépe hoří, ale podstatnější pro mě než ztráta je to že vytváříš v místnosti podtlak, což není úplně komfort pro život. Taky bude mnohem větší riziko-únik spalin do místnosti.
    AMBIENTIUM: Já třeba mám dům připravený na rekuperační jednotku se zemním registrem, ale z důvodu testování jsem ji ještě nepoužil. Tedy větrám okny protože mi to přijde přirozenější. Pasivní domy nemusí větrat pomocí VZT to je jen výhoda jak toho pasivního standardu dosáhnout.
    Nesmíš řešit pasivnost tvého domu podle nějakých papírových metod, ale dosáhnout toho v praxi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: řasy rovná se zelené bydlení ne? Někdo má zelenou střechu, ale tohle je slušnej oddíl, tak to má zelené i zevnitř. :-D

    AMBIENTIUM: Kolik si myslíš že ti toho vzduchu skrze tvé stěny projde? Větrat musíš i ty! To co projde přes stěny je třeba na úrovni promilí až procent toho co potřebuješ vyměnit v rámci hygienických poměrů.

    A ten rozdíl asi nebude takový. Ale můj dům (asi 3 takové) vytopím jedním radiátorem za cca 1500Kč. Já mám podlahovku takže jsem asi na 20 k Kč ale i z čidlama a mám pro každou místnost jeden okruh (je jich 7).
    A pokud vypadne proud, tak vydržím klidně týden bez toho aby tady byla zima.
    Také je pro mě velký komfort, že topná sezóna většinou začne někdy kolem slunovratu...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: na velikosti a proveditelnosti.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Když budeš mít čas a chuť tak to prosím trochu rozveď. Na čem konkrétně záleží.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Samozřejmě ne, jsou to suráky. Svoji práci nepočítám, mě to baví. Někdo chodí do fitka, já štípám dříví...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: nakraceny a nastipany?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: takle se to neda rict, zalezi co to je za dum
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Podotýkám, že za tuhle cenu může mít každej. Objednal jsem si kamion jehličnanů u Lesů ČR nebo Lesů města Brna nebo co bylo. Stálo to i s dopravou něco málo přes 24 tisíc a přivezlo to 32 metrů dřeva... Žádná známost v tom není, tržní cena. Ano, je to tržní cena dnes, a za pár let to může bejt dražší. To nepopírám. Ale nějak mi to nevadí.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: A jsi zastánce vzduchotechniky s rekuperací nebo větrání okny?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: ano, na tedle "vetraci" nazor narazim dnes a denne a pro spoustu lidi je to docela obtizne pochopit,ze dum nema sam o sobe vetrat
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: dum ma i jine aspekty nez ekonomicke,uz podle nazvu diskuze. Kdyz mas za tydle penize pripravene nastipane drevo vedle kamen,tak to se mas :-)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Ale pravda je, že když pořádně fouká, aka 20 m/s, to je u nás tak 4x-5x do roka, tak je dům "vyvětranej". Ale mě to prostě nevadí, beru to ne jako slabost ale naopak jako přínos.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Protopíme 6 metrů dřeva za rok. To je cca 4500 Kč (metr mám za cca 750). Když bych akceptoval těch hrozivě vypadajících 30% a počítám 4500 * 0,7 = 3150. S tím se asi žít dá. :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: ano tvuj "nazor" je proste omyl. Zaclony se hejbou nejvic v tech domech v kterejch nemusis vetrat vubec a stejne mas cerstvi vzduch.:-)
    Jenze kdyz ti to taha teply vzduch zevnitr,tak ti nekudy skvirama prichazi novy,studeny. Jako chapu proc kamnar ma tedle nazor,ale celkove to zvysuje spozrebu tepla jen tedle maly detail asi o 30%. To uz je docela dost. Predpokladam,ze predseda kamnarskeho cechu asi bude odbornik na kamna a ne na domy jako celek.
    Nekde padlo,ze se musi topit tezkymi akumulacnimi kamny? To preci neni jediny způsob vytapeni ohnem...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: V pohodě já to sděluju jako nějaký "názor" bez potřeby to nějak zásadně obhajovat. Ujišťuju tě, že na našem domě se záclony nehejbou :) A zrovna třeba naše kamna mají záměrně přívod vzduchu zevnitř. To je na další flame :) Není to nic pitomýho, je to naprosto logický a třeba předseda českýho cechu kamnářů tohle řekněme schvaluje ne-li podporuje. Je to lepší pro to hoření, předehřátý vzduch je lepší než zmrzlý venkovní a zároveň se tím větrá i se zavřenými okny. Ale nesmí jít o pasivní standard. :) A těžká akumulační kamna i s nasáváním vzduchu zvenku v pasivním domě mi nedávají moc smysl. Jen jako záloha když nepojede elektřina? Nebo budeš topit a pak větrat jinak chcípneš vedrem? Proč pak teda dělat pasivní standard?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: dum NESMI dychat-mysleno protahovat jim vzduch. Pak ti nejvice vetra kdyz mas doma vytopeno a venku mrzne, kdyz je venku fujavice... Kdyz pod oknem projede nakladak hejbou se zaclony. To fakt nechces. Utesneny dum muzes vetrat i okny,nesplnis sice pasivni spotrebu energie, ale dum bude i tak uspornernejsi a min toho protopis. Proc bys paneboze nemohl topit kamny? Pokud ti tahaji vzduch ze vnitr tak tomu rozumim,ale pak neni problem v pasivu, ale v pitomich kamnech bez privodu vzduchu z venku
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS:


    Vadí mi na tom požadavek na absolutní vzduchotěsnost. To je něco nepřirozeného, protože to samo o sobě konverguje do situace, že se ti tam hromadí nezdravý vzduch. Co s ním uděláš? Buď větráš, což je pak špatně a dům nebude pasivní, nebo tam napereš vzduchotechniku. Paráda :) Ze stropu ti pořád mírně fičí či hučí stroj, kterej se musí rok co rok servisovat. Podle mě, a je to nepodložené vědou, musí dům dýchat. A rozdíl mezi nízkoenergetickým a pasivním domem je úspora na jaké úrovni? Pár jednotek tisíc Kč ročně? Může to tak klidně být když porovnám náš slamák se stejným pasivním domem. To není ani ekonomicky rentabilní. Dále tam nemůžeš dát třeba kamna a užívat si oheň. Nepojede elektřina? To se klidně stane, v našem okrese opakovaně po námraze popadaly VVN a nejela elektřina klidně 2 dny. Takže všichni čerpadláři měli smůlu. Těžký akumulační kamna v této situaci krásně topí. Vzduchotechnika nepojede. Mrkni se, co se zrovna dnes či v současnosti děje v Belgii. Odstraveno 5 ze 6 reaktorů. Startují krizový plány, plánovaný výpadky atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: pobav me,v cem je omyl delat usporne domy?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    AMBIENTIUM: ... ke zveřejnění všech detailů rozhodně nemám jaksi mandát ;)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: tvl mazec!!! Řasy?!? No nic tenhle případ by se měl zdokumentovat a zveřejnit všechny detaily.

    Ad parotěsnost - to zamlžený okno vypadá jak kdyby tam bylo 80% při 23 stupních. Ale to snad jde docílit jen v nevětrané sušárně a prádelně... Jinak parotěsné to být vůbec nemusí. Utěsňují to osb deskama a přelepováním spojů, když jedou na pasivní standard (kterej soukromě považuju za omyl). Vnitřní hliněná omítka se ale považuje za dostatečnou parobrzdu a bohatě stačí. Zvenku to samozřejmě musí být difůzně otevřené. Vápenná omítka otevřená je. Ale nesmí tam být ten cement... no jsem zvědav na pokračování. Je mi strašně líto obyvatel/majitelů. Dodejte jim optimismu, řešit to snad půjde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam