• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: V pohodě já to sděluju jako nějaký "názor" bez potřeby to nějak zásadně obhajovat. Ujišťuju tě, že na našem domě se záclony nehejbou :) A zrovna třeba naše kamna mají záměrně přívod vzduchu zevnitř. To je na další flame :) Není to nic pitomýho, je to naprosto logický a třeba předseda českýho cechu kamnářů tohle řekněme schvaluje ne-li podporuje. Je to lepší pro to hoření, předehřátý vzduch je lepší než zmrzlý venkovní a zároveň se tím větrá i se zavřenými okny. Ale nesmí jít o pasivní standard. :) A těžká akumulační kamna i s nasáváním vzduchu zvenku v pasivním domě mi nedávají moc smysl. Jen jako záloha když nepojede elektřina? Nebo budeš topit a pak větrat jinak chcípneš vedrem? Proč pak teda dělat pasivní standard?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: dum NESMI dychat-mysleno protahovat jim vzduch. Pak ti nejvice vetra kdyz mas doma vytopeno a venku mrzne, kdyz je venku fujavice... Kdyz pod oknem projede nakladak hejbou se zaclony. To fakt nechces. Utesneny dum muzes vetrat i okny,nesplnis sice pasivni spotrebu energie, ale dum bude i tak uspornernejsi a min toho protopis. Proc bys paneboze nemohl topit kamny? Pokud ti tahaji vzduch ze vnitr tak tomu rozumim,ale pak neni problem v pasivu, ale v pitomich kamnech bez privodu vzduchu z venku
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS:


    Vadí mi na tom požadavek na absolutní vzduchotěsnost. To je něco nepřirozeného, protože to samo o sobě konverguje do situace, že se ti tam hromadí nezdravý vzduch. Co s ním uděláš? Buď větráš, což je pak špatně a dům nebude pasivní, nebo tam napereš vzduchotechniku. Paráda :) Ze stropu ti pořád mírně fičí či hučí stroj, kterej se musí rok co rok servisovat. Podle mě, a je to nepodložené vědou, musí dům dýchat. A rozdíl mezi nízkoenergetickým a pasivním domem je úspora na jaké úrovni? Pár jednotek tisíc Kč ročně? Může to tak klidně být když porovnám náš slamák se stejným pasivním domem. To není ani ekonomicky rentabilní. Dále tam nemůžeš dát třeba kamna a užívat si oheň. Nepojede elektřina? To se klidně stane, v našem okrese opakovaně po námraze popadaly VVN a nejela elektřina klidně 2 dny. Takže všichni čerpadláři měli smůlu. Těžký akumulační kamna v této situaci krásně topí. Vzduchotechnika nepojede. Mrkni se, co se zrovna dnes či v současnosti děje v Belgii. Odstraveno 5 ze 6 reaktorů. Startují krizový plány, plánovaný výpadky atd.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: pobav me,v cem je omyl delat usporne domy?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    AMBIENTIUM: ... ke zveřejnění všech detailů rozhodně nemám jaksi mandát ;)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: tvl mazec!!! Řasy?!? No nic tenhle případ by se měl zdokumentovat a zveřejnit všechny detaily.

    Ad parotěsnost - to zamlžený okno vypadá jak kdyby tam bylo 80% při 23 stupních. Ale to snad jde docílit jen v nevětrané sušárně a prádelně... Jinak parotěsné to být vůbec nemusí. Utěsňují to osb deskama a přelepováním spojů, když jedou na pasivní standard (kterej soukromě považuju za omyl). Vnitřní hliněná omítka se ale považuje za dostatečnou parobrzdu a bohatě stačí. Zvenku to samozřejmě musí být difůzně otevřené. Vápenná omítka otevřená je. Ale nesmí tam být ten cement... no jsem zvědav na pokračování. Je mi strašně líto obyvatel/majitelů. Dodejte jim optimismu, řešit to snad půjde.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    LINKOS: nepropustí... v naprosto ideálním stavu. dobře vyspárovaná dlažba vodu nepropustí ještě míň ;) a do sprcháče si ji už nikdo bez solidní izolace nedá... (taky na základě zkušeností s trvanlivostí spár)
    tyhle štuky bez údržby v čase poměrně rychle mění svoje vlastnosti. ty jeho jsou samo-domo, hydrofobní jsou, ale když z nich uděláš nádobu, tak se tím voda protlačí.
    no a z něčeho, co do sebe netáhá vodu taky po roce neroste řasa jako tady ;)

    AMBIENTIUM: zdarma ;) ... ta koupelna asi nebude úplně nejaktuálnější problém, tam ho tuším až výhledově. taky je u opačného štítu. Co bych viděl jako velkej ořech by bylo, kdyby se došlo k závěru, že bude třeba dořešit parotěsnost. vnitřní osb obložení (jediná trochu parotěsná vrstva) je pravděpodobně přerušeno fošnovým stropem z velkých přiznaných krajinek ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nikdo tu stavbu nevidel,ale evidentne vsichni vedi,ze to cely zbabral a shnije mu to
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EL_KO: marocky stuk vodu nepropousti, ale na druhou stranu ke difuzne otevreny, velikost molekul,vis jak :-)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: ta koupelna se dá taky opravit, jestli ten průsak tam je. Ale chce to tam řemeslníka, kterej to prokazatelně umí...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: jj, to mě taky napadlo, že ty balíky nejsou tak dohutněný vlastní vahou, když jsou tam nastrkané do roštu, ale uvidí se ...v horizontu týdnů.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    AMBIENTIUM: imho je to z velké části jeho vlastní dílo ...
    AMBIENTIUM: tak asi nejde jen o novou fasádu, ale taky zajištění stavu, aby se to neopakovalo ;)
    co ta voda ze sprchy, co prosakuje skrz ty štuky v koupelně a hlavně parotěsnost zevnitř místností? hnát takhle vodu do konstrukce ze dřeva a slámy časem šeredně draho asi fakt vyjde ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: :-) muzeme se na to filozofovani vykaslat aspon do doby nez budeme mit nejaky blizsi informace...
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: "Sejde se parta" "se to udělá". Oprava do 50k Kč? Tohle asi žádný investor slyšet nechce. Nehledě na dovoz materiálu, nutnost lešení..


    LINKOS:
    EL_KO:
    Nemyslím si z toho co tu zaznělo, že je tam jen jedna chyba.

    Předpokládám vzhledem k boční fasádě, že tam samonosná sláma nebude a půjde o klasickou rámovou k-ci.
    Tedy balíky byly vsunuty? Pak by tam mohlo hrát roli že na ně nic nevyvíjí tlak a nedostatečným zatlačením omítky do balíku (musí být preciznejší než normálně) prostě nevydrží a střih. Mohla se taky zhotovovat pozdě a nevyschla do zimy.

    Pokud je vevnitř problém s vlhkostí, může to být něco mnohem horšího. V každém případě těch chyb bude víc.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: spise jedna fatalni
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: A ještě - je to zkolaudované? A vyjde ho to opravdu šeredně draho? Ta nová fasáda bude pár desítek tisíc. Není to levný, ale se zkušeností výdajů na stavbu za zády to nemám v kategorii "šeredně draho". Sejde se parta, omítka se omlátí, pak se udělá nějaký dobře ukotvený rošt ke konstrukci domu a natáhne se to znova. Imho do 50.000?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: Tady opravdu nebude jedna drobná chybka, ale více problematických věcí dohromady.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Ona ta energetická spotřeba stavebnictví je způsobena rodinou výstavbou pramálo. A ze slámy mosty asi stavět nebudeme. :-) Na druhou stranu s tebou naprosto souhlasím, že tam kde to jde, by se měl primárně použít materiál který tolik té energie nespotřebuje. K tomu se myslím stavím stejně. Jen se v mém okolí moc materiálu na stavbu slaměných domů ani nevyskytuje, takže chápu že v okolí moc takových domů ani nenajdu. Navíc jak už jsem psal. Na slamák je spotřeba dřeva skoro stejná jako na klasickou dřevostavbu, tedy jde jen o to co kdo použije za izolaci.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    EL_KO: hmm, ale to se opravdu nemuselo stát. Víme kdo to projektoval, stavěl a kdo tam dělal stavební nebo nějaký technologický dozor? Byl tam zkrátka někdo, kdo tomu rozumí?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    KOOTCHA: nj, akurátže třeba tohohle člověka to teď vyjde šeredně draho. dráž než klasická stavba s životností přes sto let...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    AMBIENTIUM: víme, že je to tam s vnitřní vlhkostí špatné. teď ještě netopí v peci a ta toho stejně moc nevyvětrá. větrání není dobré a z těch "marockých štuků" je třeba i vnitřek sprcháče bez další plnohodnotné hydroizolace. dál je to z vaření a prostého bydlení....
    voda jde zevnitř do konstrukce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam