• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: ..to záleží co hledáš a co od stavby očekáváš. Já jsem do těch kontejnerů chtěl jít, protože v té jsem se stavěním neměl praktické zkušenosti. Byla to taková iluze toho, že to nedůležitější už je vlastně hotovo. Ale až v té době kdy jsem reálně začal stavět svou první stavbu jsem si uvědomil, že to je jen malá minoritní část, toho co mě ještě čeká a navíc to spoustu těch věcí ještě víc zesložití a znemožní udělat pořádně.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    CUKI: to jsem nechtěla slyšet asi :(( ale díky. Našel jsi nakonec nějaké lepší řešení?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: Dělal jsem projekt pro sebe, který jsem nakonec nerealizoval, protože mi to nepřišlo nijak výhodný.
    Jako dobrý řešení na dočasný stavby nějakého hromadnějšího charakteru, které se pak přesunou třeba jinam. Ale jinak nevidím význam ty kontejnery použít na RD. Přijde mi to jako škoda železa, co se dá použít mnohem lépe.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Ahoj, máte tady někdo dům z kontejnerů? Děkuji
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: + CUKI: Spousta tech diskutovanych metabolitu ma zajimavy osud z pohledu molekularni biologie a tim i celeho ekologickeho systemu. Zkusim to v bodech.

    - Biologicke cisticky odpadnich vod (COV) funguji na principu rychleho aerobniho metabolismu fekalnich bakterii. Ty maji za optimalinich podminek ohromnou kapacitu, ale nedokazi si poradit s nekterymi latkami obsahujici typicky aromaticky kruh, nebo steroidni skelet.
    - S temi si pak poradi pudni bakterie, ale i enzymy v rostlinach (!). Take mikrobiologicke schema v rekach, zejmena v tech s vyssim obsahem kysliku, ma ohromnou docistovaci kapacitu.
    - Co se more tyce, tam je cistici kapacita ohromna, ale je to na jinou diskuzi. To co clovek dela mori je hrozne, ale metabolity biologicky aktivnich latek v residualnich koncentracich z COV to opravdu neni.

    - Tzn. nakonci dojde k rozkladu i techto zminenovanych latek, netkera kombinace latka-prostredi trva 3 dny, nektera treba 100 dnu. Rozhodne soucasna laicka predstava ze se jedna o perzistentni latky je nesmyslna. Nejedna, jsou plnohodnotne biologicky rozlozitelne.

    - Z chemickeho pohledu je kriticky prvni reakcni krok. Tj. bud naruseni aromatickeho kruhu, nebo toho steroidniho skeletu. Dal pak uz rozklad bez na CO2/H2O velmi rychle, bud beta-oxidaci nebo jinymi oxidacnimi procesty. K tomu jsou vyvinuty 2 zakladni technologie ktere mohou celou vec urychlit, ale zatim se nesmi pouzivat.
    a) Na vytoku COV se da aplikovat v tenke vrstve vody soustava kratkych elektrickych vyboju, ktere v tenke vrstve vody narusi bud diskutovane strukturni typy .. dalsi rozklad je pak velmi rychly, na jednotkach km toku reky
    b) V nekterych zemich (napr. Kanada) se pouziva v chemickem prumyslu velmi tvrde vymahatelny docistovani odpadnich vod. To spociva v tom ze fekalni bakterie maji kromne sve nejaderne DNA (jsou to prokariota - nemaji jadro) jeste pridanou plasmidickou DNA (ta je bezna, takhle si treba bakterie predavaji rezistenci vuci ATB) ktera obsahuji kod napr. ke stavbe dihydroxylacnich enzymu, ktere jsou normalne pritomny v pudnich bakteriich. Ty dihydroxylacni enzymy pak narusi aromaticky kruh a dal uz to je v jednotkach hodin pro bezne mikroorganismy.

    Tzn. technologicky je to vyresene. Mechanismus je zmapovany. V pripade tech bakterii se nejedna o GMO (nezasahuje se do jejich genomu). Staci aplikovat, neco by to stalo.

    Kdyz mas cisticku pro dejmetomu 5 lidi, a pak dal tou vodou zavlazujes, bavime se o tak malych koncentracich ze at uz pudni bakterie pri zavlaze, nebo enzymaticky komplex cytochrom P450 v rostlinach tyhle reziduja rozstipe uplne bezproblemu. Je jasny ze vytok z Prazske COV ma jine dusledky, ale i tam je to problem lokalne (viz. ta zavlahova voda), ne globalne.

    BTW. Aromaticke kruhy, i steroidni skelety jsou prirozenou soucasti rozsahle palety prirodnich latek. Neni to neco co je antropogenni ve sve podstate. Rozklad metabolitu lidskych hormonu ma srovnatelne konsekvence co se rychlosti rozkladu tyce jako jejich synteticka analoga, obecne xenobiotika. Predstava ze metabolity adrenalinu (lidsky hormon) jsou vuci prirode v pohode a metabolity napr. pervitinu (strukturne i metabolicky srovnatelne) uz spatne - je nepochopeni toho co je ziva priroda, jak funguje evoluce a jakym zpusobem pracuji bunky s rozlicnymi strukturnimi typy.

    BTW2. Korenova cisticka odpadnich vod sice obsahuje ty pudni bakterie, i fungujici system rostlin a keru, ale jeji kapacita je zoufale nedostatecna. Navic v zimnich mesicich funguje treba na 3%. Tzn. neni to reseni. Resenim je klasicka biologicka COV s docisten
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Taky mám ten dojem, každé znečištění je v daném místě jiné, někde je potřeba odbourat to jinde něco jiného a ten postup filtrace je pokaždé jiný.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: tezko rict, klidne bych si typnul, ze nektere latky mohou zhorsovat schopnost rostlin vstrebavat nektere prvky potrebne pro rust. Ale to je jen spekulace.
    Ale myslim,ze dokud budou lidi mit stetce pod kohoutkem, prumyslove podniky vsechno poustet do vody, apod.tak se asi nikam nepohnem.
    Muj nazor je, ze to je potreba resit pred cistirnamy, tam uz to je vsechno tak naredene,ze to efektivne cistit je problem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jasný, ale jak jinak se toho zbavit než to přefiltrovat přes zem? Jde o stopové množství, které máš stejně všude okolo. To, že to spláchneš do moře nic nevyřeší, jen to přemístíš jinam. Podle mě je základ tyhle látky nepoužívat nebo alespoň omezit. A ne díky tomu plácat drahocenné zásoby pitné vody které nemáme.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: tak to mi jako důvod snížení výnosu moc nepřijde...
    i když je to špatně

    jediná cesta je pokročit v technologiích čištění. ta vody vždycky někam poteče
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: jenze ve splaskove vode jsou takove poklady jako zbytky barev, redidla, hormonalni antikoncepce, ruzne leky, vsemozne drogy(neni tak dlouho kdy se zjistovalo podle splaskove body ktere drogy v regionech vedou)...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to je na hlavu, kdyby v přečištěné vodě něco zůstalo, bude výnos větší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    tedy to jsou argumenty:
    Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí? - TZB-info
    https://voda.tzb-info.cz/...e-recyklovani-vycistenych-splaskovych-vod-v-zavlahach-potrebne-a-zadouci


    Nikdo zatím nepřišel proč po 3 letech klesla úroda a svaluje se to na "znešištění"?
    Místo toho abychom se zamysleli jak redukovat znečištění, tak to raději pošleme do řeky do největšího kanálu-moře. A budem dál používat umělé hnojiva od Babiše a "čistou" vodu z kohoutku?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: jo a "JEN" skoro 40k dáš za ty 2 šablony :-D
    podle mě ti to někdo tak za litr šablonu udělá na cncčku To uchycení se dá vyřešit jednodušeji.
    Navíc mě tam neseděj ani ty velikosti...
    a co je naprd není to moc na čerstvé řezivo, kde by se ta rybina velmi dobře uplatnila.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: to stopro, ale jaksi jsem za dva tri roky, co o tom vím, nikoho nepotkal, kdo by to měl nebo si už podobné šablony udělal.
    Jinak 2.4kW frezku mam a ta ziletkova rybinova freza stoji 6k, cili jde uz "jen" o tu sablonu :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Lignatool znám to druhý jsem ani nenašel cenu. Jsou to pěkný hračky, ale popravdě za tu cenu pro koho to je? Na hobby použití musíš bejt asi hodně velkej fanda aby jsi si to koupil. A na profi použití je to neefektivní protože tam použiješ CNCčko. A mezi tím je hodně malej interval :-D
    Jinak si myslím že by se to nechalo za zlomek ceny nechat vyrobit.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CUKI: tak němčinu by mi přelouskal známej.
    Me se hodne libi lignatool/arunda, ikdyz by to byla pomalejsi stavba, tak proste spoj drevo-drevo mam rad :)
    V CR s tim rpacuje jedna firma, co dela mensi domky, ted si ale nemuzu vzpomenout na jmeno.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ZATAMOKO:

    (RSMeans) Scot Simpson - Complete Book of Framing_ An Illustrated Guide for Residential Construction-RSMeans (2011).pdf | Ulož.to
    https://uloz.to/...ook-of-framing-an-illustrated-guide-for-residential-construction-rsmeans-2011-pdf
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: A hlavně mi přijde, že v tý americe nic moc detaily neřešej. Prostě se to nějak splácá. Například je u nich na opláštění velmi populární překližka, pravda není tam o tolik dražší než osb, ale nepoužívá až na vyjímky pero drážku. Navíc opláštění je z VNĚJŠÍ strany. Tedy starší domy nemají z daleka difuzně otevřenou k-ci a odvod vlhkosti funguje spíše na principu absolutní netěsnosti (izolace je z toho nejhoršího, co by se zde dalo sehnat. Až relativně nedávno začali právě s technologicky vyspělejší k-cí která má zevnitř parotěsku. Ta je zase naopak velmi kvalitní a pevná. Tedy dobře nahrazuje difuzní nedokonalost celé k-ce. Technické detaily u stavebních výplní jsou velmi vymakané.
    Vše je dáno ale tím, že v US (i Kanadě) jsou velmi orientováni na rychlost výstavby. Když to člověk vidí to je sladěné jak symfonický orchestr. To co mi tu měříme oni s podobnou tolerancí sází od oka. To jak a pod jakým úhlem často dokáží zarazit hřebík je fakt k údivu. Na některé detaily stojí za to kouknout na videu. Na YT toho bude určitě mraky. Tohle je do našich podmínek naprosto nepřenesitelné. Teprve v podleních době se začala přejímat evropská 2by6, ale i zde neřeší liniové tepelné mosty.
    Další rozdíl je rozměr jednotlivých materiálů. I když ty naše míry vycházejí z palcových jednotek, je zde rozdíl (a to i mezi US a UK). V základě používají díl 16 palců (vyhledej "16 inch on center") Kterou mi tu používáme většinou pouze na dlažbu.

    Nicméně ta jejich samolepící parotěska a používání desek z kartónu je něco co by nám tu hodně vylepšilo možnosti. Ale zde to asi dlouho nebude v kurzu.

    CUKI
    CUKI --- ---
    ZATAMOKO: Bohužel většina anglicky psané literatury je psána o stavbách kde se ještě moc neřeší izolace, takže je na naše podnebné pásmo špatně převeditelná.

    I ty stavební postupy jsou dost odlišné. Tak dělník vystačí s hřebíkovačkou a sponkovačkou a nějakou hyperpilou. Rozebíratelné spoje tam nejsou v kurzu.

    Asi bych doporučil spíše něco z Rakouska či Německa, jenže tam to zase není většinou anglicky :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam