ZATAMOKO: A hlavně mi přijde, že v tý americe nic moc detaily neřešej. Prostě se to nějak splácá. Například je u nich na opláštění velmi populární překližka, pravda není tam o tolik dražší než osb, ale nepoužívá až na vyjímky pero drážku. Navíc opláštění je z VNĚJŠÍ strany. Tedy starší domy nemají z daleka difuzně otevřenou k-ci a odvod vlhkosti funguje spíše na principu absolutní netěsnosti (izolace je z toho nejhoršího, co by se zde dalo sehnat. Až relativně nedávno začali právě s technologicky vyspělejší k-cí která má zevnitř parotěsku. Ta je zase naopak velmi kvalitní a pevná. Tedy dobře nahrazuje difuzní nedokonalost celé k-ce. Technické detaily u stavebních výplní jsou velmi vymakané.
Vše je dáno ale tím, že v US (i Kanadě) jsou velmi orientováni na rychlost výstavby. Když to člověk vidí to je sladěné jak symfonický orchestr. To co mi tu měříme oni s podobnou tolerancí sází od oka. To jak a pod jakým úhlem často dokáží zarazit hřebík je fakt k údivu. Na některé detaily stojí za to kouknout na videu. Na YT toho bude určitě mraky. Tohle je do našich podmínek naprosto nepřenesitelné. Teprve v podleních době se začala přejímat evropská 2by6, ale i zde neřeší liniové tepelné mosty.
Další rozdíl je rozměr jednotlivých materiálů. I když ty naše míry vycházejí z palcových jednotek, je zde rozdíl (a to i mezi US a UK). V základě používají díl 16 palců (vyhledej "16 inch on center") Kterou mi tu používáme většinou pouze na dlažbu.
Nicméně ta jejich samolepící parotěska a používání desek z kartónu je něco co by nám tu hodně vylepšilo možnosti. Ale zde to asi dlouho nebude v kurzu.