• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    aby to nevypadalo ze Earthship nejak pomlouvam, me se ten koncept prave dost libi, akorat v CR ten dum musi byt nad zemi, aby v zime kvuli tepelnym mostum neplesnivel.

    osobne jsem ale nakonec skoncil u opravovani domku v sudetech. sudety byly i na sever od prahy a pak mezi prahou a karlovymi vary, takze to muze byt i do 70-100km
    daj se tam sehnat baraky kolem 1M i s pozemkem. ten nas ma 200m2 a 3500m2 sad s potokem. takze misto staveni idealu na zeleny louce jsem skoncil u reseni prasaren, co na tech nemeckych domcich napachali komanci. opravovat starej barak, to je taky svym zpusobem cesta bez konce, tak na to bacha, ale muze to i stat za to :) zalezi kde to je a jaky mate sousedy
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CUKI: no levny to neni, ale pokud to ma mit kolem 100m2, chces to kvalitni, se vsema vychytavkama jako solarni kolektor a tepelny cerpadlo (ktere ti zas za dobu tveho zivota ten dum zaplati na usetrenych nakladech na provoz) a jako tresinku na dort si tam doprejes pekny vodovodni baterie, dlazdicky nebo stul z masivu tak u novostavby neni lehke se do takovy castky vejit. a porad je to na vesnici i s pozemkem tretina ceny bytu v praze.

    obecne mi prijde levnejsi a efektivnejsi na tom miste treba chvili zit v pujceny maringotce a kdyz si je clovek jisty, tak si postavit neco podobneho a pripadne pak slevovat z jednotlivych komponent, nez tam treba za 400k neco zbastlit a pak do toho postupne dalsi pulmega narvat, aby se v tom dalo rozumne zit s tim, ze kvalit ty novostavby to stejne nikdy nedosahne.
    jakoze radsi uplne minimalisticky reseni nasledovany poradnym, nez jakasi stredni cesta, ktera ale nema konce. treba zemelod se pro CR ukazala dost nevhodna a jen to potvrdilo, ze nejefektivnejsi ekologicky baraky staveli nasi pradedove.


    MODRAPUSINKA: asi hledas neco takovyho. na klic a do 700k. dobry je, ze mas zaklad a casem si k tomu muzes prilepit pristavek svepomoci a nic te uz netlaci.
    Mobilní dům LAURENCE 60 m² | hobbytec.cz
    https://www.hobbytec.cz/mobilni-dum-laurence-60-m.html
    podobnych systemu je vic, mozna by se dal sehnato podobny v akci nekde i o chlup levneji, zkusit smlouvat a vybirat i podle toho, jestli by treba slo na ten presah nabastlit drevenou pergolu a tu pak zasklít polykarbonatem, abyste meli ten sklenicek orientovanej na jih, protoze to je pro doopravdy ekologickej a trochu sobestacnej domek zasadni vec.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: To je právě ten vadný fenomén dnešní doby. Myslet si že by pozemek měl být levnější než stavba. Pak to tady tak vypadá. Víc než práce pro architekta je to job pro pokročilého hráče hry tetris. Proč tyhle lidi nebydlí v bytě? Zahradu to stejně nemá a soukromí už vůbec ne.

    Zrovna jsem se o tom bavil teď z jedním kamarádem. Většina rovinatých pozemků od Černošic, přes Dobřichovice, Řevnice až k Třebáni, je naprosto znehodnocena stále se zvětšující zástavbou, na kterou ty pozemky prostě nemají dostatek prostoru. Podobně je to i na jiných stranách Prahy, ale tahle lokalita se proměňuje v poslední době nejvíc. Vypadá to tam spíš jak v kempu. Na rovinatých pozemcích je podle i 15% zastavěnosti už hodně na hraně. Ale často je zastavěno i 30%!!!
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    CUKI: Ne, zjišťujeme možnosti, jestli má vůbec smysl shánět pozemek, což také není jen tak, protože stavět dům za cca. Půl mega na pozemku za mega a půl mi přijde trochu ujetý. Naše představa by byla dům třeba za 700 :)
    KOOTCHA: to zní krásně a je vůbec možné, aby něco takového takhle zvládl někdo, kdo sotva přivrtá poličku? Já si na to netroufam a přijde mi, že takhle nízkonákladové domy ti jen tak někdo nepostaví, že to je právě jen pro takové nadšence jako jsi ty :) Chápu, že práce něco stojí - o tom nemluvím.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: S tim "konvenčnim" materiálem máš pravdu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: máme v přízemí domu opuku a buchty a upřímně nechápu nikoho, kdo použije nepálenou hlínu kamkoli.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KOOTCHA: U tech betonovych tvarnic je rada dalsich vyhod. At uz to ze maji vyrazne vyssi presnost nez palene cihly, jsou vetsi a spotrebujes mene pojivovych materialu. Kdyz je ukladas sam a das si na tom zalezet, mas presnejsi sesazeni a mensi spotrebu omytky. Nemluve o takovych malickostech, ze kdyz si objednas material (palety s tvarnicema) od treba Betonstaveb Klatovy, neuctuji si dopravu a v cene mas zalozeni prvnihu saru tvarnic coz je opravdu uzitecny benefit. atd. Celkove je to skvely material.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Souhlasím v celku s tebou. Jen mě udivuje co si dneska člověk představuje pod pojmem "konvenční". Porobeton? Který tu používáme pouhých pár desítek let? A hlína kterou tu máme několik tisíc let a dokonce i stejně staré stavby jsou už "excentrické"?

    Ale souhlasím s tím, že slamák určitě vyjde o dost dráž, protože je časově děsně náročný, ale za sebe bych ho nazval "klasickou" určitě víc než ten porobeton. :-)

    Co bych ale vyzdvihnul, je nutnost bydlet někde blízko stavby a to i když si tu stavbu člověk nechá postavit na klíč.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAR_TINA: Jo, tak to byla spíš nadsázka. Žít se v tom taky dá, eko to je a nic to nestojí.

    Měl jsem takovej nápad, a kamarádi se mi dost smáli :), že bych jednou udělal takový "vzorový domy" pro bezdomovce (právě zemljanky apod.), který si vyroběj sami snadno bez peněz a neumrzali by v zimě venku. Jen to slovní spojení "vzorový domy" zní v tomhle případě trochu absurdně :)

    Znal jsem jednoho pankáče, kterej tak pár let celkem spokojeně žil.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: vhledem k náročnosti izolování zemljanky bych do toho nikdy nešla.
    Nnechcem žít jako rusové za velké války na mokré hlíně v mraze.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOOTCHA: Vycházim z předpokladu, že pro ty nízkonákladový (pro mě excentrický) stavby alá slamák atd vyžadujou poměrně vysokou míru zkušeností a znalostí, kdežto z porobetonu může stavět každý jelito (viz já, nikdy jsem nic před tim nestavěl) a předpoklad je, že nechceš stavět za život těch baráků nějak víc, tak mi přijde lepší postavit to z konvenčních materiálů a šetřit na práci, než šetřit na materiálu a platit odborníky.

    Samozřejmě ještě můžete jít cestou zemljanky, ale to asi nechcete, předpokládám. :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MODRAPUSINKA: Podle mě je dobrá cesta dělat maximum svépomocí, použít konvenční materiály a paralelně bydlet třeba v tý marině, nebo někde kde to má člověk blízko a nemusí skoro nic platit. To byla moje cesta. Nepočítám to, ale myslim, že do 1,5 mio jsem se vešel i s pozemkem, vrtem na vodu, domem z porobetonu, dřevěnýma oknama a pálenýma taškama na střeše. Čili by to šlo ještě zkrouhnout, kdyby člověk chtěl.

    Hodně orientačně můj rozpočet:
    dům 7*9m
    projekt cca 40t (čmáral jsem si to z velký části sám)
    základy cca 60t?
    tvárnice + překlady cca 160t (porfix - ten nejdražší)
    tesařina (střecha a strop) + krytina cca 220t
    vrt cca 70t
    okna cca 140t
    pak každá z podlah cca 50t

    no a pak nějaký zateplení, schody, spotřebiče, komín a milion drobností.... to už je všechno hrozně variabilní.
    Ale času a sil to sežere dost. Nicméně neměnil bych.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZZ: To je právě to relativní :-) Pro mě není třeba 1M5 Kč ani zdaleka nízkonákladový domek.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MODRAPUSINKA: postavte si drevostavbu (muze mit izolaci ze slamy a hlinenou omitku) s napojenym sklenikem smerem na jih a s masivnim zdenym kominem a peci. takove jsem videl peknej za 1.5 mega (+ pozemek) ... no a nebo do zacatku staci i maringotka :) clovek ma alespon moznost si to nove misto vyzkouset.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: Pod tím si každý dokáže představit ledacos :-) Máš už pozemek? Nějakej požadavek na dispozice a pod?
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    CUKI: Chceme nějaký dům, který je funkční, co nejvíce nízkonákladový a ideálně ještě nějakým způsobem ekologický. Zní to jako scifi, ale já si prostě myslím, že to musí jít nějak udělat. Kontejnery škrtáme :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: ..to záleží co hledáš a co od stavby očekáváš. Já jsem do těch kontejnerů chtěl jít, protože v té jsem se stavěním neměl praktické zkušenosti. Byla to taková iluze toho, že to nedůležitější už je vlastně hotovo. Ale až v té době kdy jsem reálně začal stavět svou první stavbu jsem si uvědomil, že to je jen malá minoritní část, toho co mě ještě čeká a navíc to spoustu těch věcí ještě víc zesložití a znemožní udělat pořádně.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    CUKI: to jsem nechtěla slyšet asi :(( ale díky. Našel jsi nakonec nějaké lepší řešení?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MODRAPUSINKA: Dělal jsem projekt pro sebe, který jsem nakonec nerealizoval, protože mi to nepřišlo nijak výhodný.
    Jako dobrý řešení na dočasný stavby nějakého hromadnějšího charakteru, které se pak přesunou třeba jinam. Ale jinak nevidím význam ty kontejnery použít na RD. Přijde mi to jako škoda železa, co se dá použít mnohem lépe.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Ahoj, máte tady někdo dům z kontejnerů? Děkuji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam